25 °C Budapest
Stock market financial growth chart from above on dark background.

Tovább emelkedett az OTP és a MOL célárfolyama: most akkor vegyük vagy ne a vezető részvényeket?

2024. március 3. 11:04

Növekvő forgalomban csökkent a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 66 169,03 ponton zárt pénteken, 94,15 ponttal, 0,14 százalékkal alacsonyabban, mint egy héttel korábban. A részvénypiac heti forgalma 70,39 milliárd forint volt az előző heti 48,91 milliárd forint után, a vezető részvények vegyesen teljesítettek.

Az Equilor Befektetési Zrt. heti összefoglalójában felidézte: keddi ülésén 100 bázispontos kamatcsökkentést hajtott végre a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank szerint az elmúlt hetekben bővült a monetáris politikai mozgástér, ugyanakkor a márciusi inflációs jelentés kiemelten fontos lesz annak megítélésében, hogy milyen ütemben folytatódik a kamatcsökkentés 2024 második negyedévében.

A Richter csütörtökön tette közzé tavalyi negyedik negyedéves jelentését, a vállalat konszenzus feletti árbevételről és adózott eredményről jelentett, de a bruttó profit és az üzleti eredmény is enyhén elmaradt a várakozásoktól. A 203,2 milliárd forintos árbevétel 4 százalékkal haladta meg az elemzői konszenzust, míg a 130 milliárd forintos bruttó eredmény és a 45 milliárd forintos üzemi eredmény 3, illetve 2 százalékkal elmaradt a várakozásoktól. A 36,4 milliárd forintos adózott eredmény viszont jelentős mértékben, 27 százalékkal múlta felül a konszenzust. Céláremelés is érkezett a Richter részvényeire. A HSBC 9500 forintról 10 300 forintra emelte a gyógyszergyártó 12 havi célárfolyamát, az ajánlás továbbra is tartás.

Saját részvényt vett az OTP. A szerdai kereskedésben 28 856 részvényt vásárolt a bank 17 180 forintos átlagárfolyamon. A csütörtöki kereskedés során 33 600 papírt vettek, az OTP átlagárfolyama 17 380 forinton alakult. Az Autonomous Research 20 500 forintról 21 058 forintra emelte az OTP-re vonatkozó 12 havi célárfolyamát, az ajánlás továbbra is felülteljesítés.

Szintén céláremelés érkezett a Mol részvényeire, a Santander Biuro Maklerski 3200 forintról 3500 forintra emelte a részvényre vonatkozó 12 havi célárfolyamát, az ajánlást semlegesről felülteljesítőre javították.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az Equilor a kommentárjában kitért arra, hogy az AutoWallis is közzétette a tavalyi utolsó negyedév számait; 2023-ban összesen több mint 366 milliárd forintos árbevétel mellett 19,7 milliárd forintos EBITDA-t és 9,8 milliárd forintos nettó eredményt értek el. A vállalat hangsúlyozta, hogy a növekedést az organikus fejlődés mellett akvizíciók is támogatták, elsősorban a szolgáltatási területen. Partnerségre léptek több kínai márkával, a többi között a BYD-vel és az MG-vel. Az AutoWallis árfolyama az elmúlt egy évben csaknem 40 százalékkal emelkedett.

  • A 4iG-nél egy év alatt jelentősen nőtt az árbevétel és az EBITDA is, mind negyedéves, mind éves alapon. A bővülésben jelentős szerepe van a Vodafone felvásárlásának, amit tavaly január végén zárt le a társaság. Az értékcsökkenés és amortizáció miatt azonban a tavalyi negyedik negyedévben 13 milliárd forintot meghaladó mínuszt könyvelt el a 4iG, míg a teljes évet tekintve az EBIT 22,1 milliárd forintnyi pozitív értéket ért el. A pénzügyi eredmény a teljes tavalyi évre, mind a negyedik negyedévre érdemi mínuszt mutat, így az adózás előtti eredmény és a nettó eredmény negatív lett. A 2023-as évre kimutatott 32 milliárd forintnyi veszteség mellett azonban a korrigált adózott eredmény hatmilliárd forintot meghaladó pluszban van.
  • Az Opus sikeresen végrehajtotta részvény-visszavásárlási aukcióját. A társaság 2 milliárd forintot csaknem elérő mértékben fogadott be ajánlatokat, ami az előre meghirdetett mennyiségnek felel meg. Összesen 4 560 984 részvényt vásároltak vissza 438,5 forintos átlagáron, a legmagasabb elfogadott árszint 450 forint volt.
  • A vezető részvények közül a Magyar Telekom teljesített a legjobban a héten. A távközlési cég részvényeinek árfolyama 1,20 százalékkal emelkedett, a papír 843 forinton zárt pénteken, 2,75 milliárd forintos forgalommal fejezte be a hetet.
  • Az OTP 0,14 százalékkal erősödött. A részvény 17 425 forinton fejezte be a kereskedést pénteken, 45,06 milliárd forintos heti forgalom mellett.
  • A Mol árfolyama 0,20 százalékkal csökkent, a részvény 6,28 milliárd forintos heti forgalmat ért el, pénteken 2926 forinton zárt.
  • A Richter 1,03 százalékkal gyengülve 9625 forinton zárt pénteken, heti forgalma meghaladta a 11,69 milliárd forintot.
  • A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 5732,97 ponton zárt a héten, ami 15,36 ponttal, 0,27 százalékkal magasabb az előző hetinél.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm