9 °C Budapest

Téged is könnyen kirúghatnak - így változik a Munka törvénykönyve

Pénzcentrum
2011. július 22. 11:05

Bármelyik munkavállalótól könnyebben meg tudnak szabadulni a jövőben a munkáltatók, ha már nem kívánják őket tovább alkalmazni - derül ki a Pénzcentrum.hu birtokába került Munka törvénykönyve tervezett módosításából. Nem védekezhet a munkavállaló a kirúgása előtt a vele szemben felhozott kifogások ellen. Ha a bíróság megállapítja, hogy jogellenesen bocsátották el, akkor pedig nem kapja meg az elmaradt munkabérét, hanem legfeljebb a 18 havi átlagkeresetének megfelelő kártérítés illetné meg. Tekintettel a bírósági eljárások hosszára - egy per átlagosan több mint két évig is elhúzódik - jelentős kár éri a munkavállalót.

Kikerülne a Munka törvénykönyvéből az a rendelkezés, amely szerint a munkavállaló munkavégzésére vagy magatartására hivatkozással történő munkáltatói felmondás előtt lehetőséget kell adni a vele szemben felhozott kifogások elleni védekezésre.

A hatályon kívül helyezést érdekesen indokolja a tervezet. Eszerint "a szabályozás nem érte el a célját. A munkaviszony megszüntetése előtt a munkáltató a munkavállalókat nem hallgatta meg, mert attól tartott, hogy a meghallgatás és a megszüntető jognyilatkozat közlése közötti időtartamban a munkavállaló keresőképtelenné válik. A munkaügyi perekben a meghallgatás elmaradását a bíróságok nem értékelték".

Vagyis arra hivatkozásul kerül ki a törvényből egy rendelkezés, mert a munkáltatók egyébként sem tartották be a kötelezettségüket, a munkaügyi bíróságok pedig nem büntették meg ezért őket.

Újabb szorítás a munkavállalóknak, hogy a munkaviszony nem a bírósági ítélet jogerőre emelkedésének napján, hanem  a munkaviszonyt megszüntető nyilatkozat közlésekor szűnne meg a jövőben. Ezért a munkavállalók nyertes per esetén nem kapnák meg a jogerős bírósági határozat hatályba lépése, illetve a felmondás időpontja közötti, törvény szerint őket visszamenőlegesen megillető jövedelmüket. Ehelyett kártérítést kaphatnának, amelynek mértéke legfeljebb 18 havi átlagkeresetük lehetne.

Tekintettel arra, hogy a munkaügyi bírósági perek átlagosan több mint két évig húzódnak, jelentős kár éri azokat a munkavállalókat, akiket jogellenesen küldik el a munkahelyükről.

További szigorítás a dolgozók számára, hogy a javaslat szűkíti azokat az eseteket, amikor a munkáltatónak vissza kell helyeznie az eredeti munkakörébe a jogellenesen elbocsájtott munkavállalót. A jövőben csak abban az esetben kell ezt tenni, ha a munkáltató munkaviszonyt megszüntető nyilatkozata az egyenlő bánásmód követelményébe ütközött, illetve ha a munkavállaló munkavállalói (szakszervezeti, üzemi tanácsi) képviselő.


Veszélyben a kisgyermekesek és a nyugdíj előtt állók is

Mint azt csütörtökön a Pénzcentrum.hu megírta, a védelmi időszak alatt is közölhetik a munkáltatók a jövőben, ha a védettség lejárta után nem kívánják tovább foglalkoztatni a munkavállalókat. Így gyorsabban utcára kerülhetnek a 3 évnél fiatalabb gyermeket nevelő szülők, és a táppénzen lévők is. Ráadásul a felmentési idő már a védelmi idő lejártának napján kezdődik, nem pedig az azt követő 15., illetve 30. naptól.

Megszűnik a nyugdíj előtt állók védettsége is; az öregségi nyugdíjkorhatár előtt 5 éven belül is bárkit el lehet majd küldeni rendes felmondással is.

KATTINTS! Kirúghatják a kisgyermekeseket és a nyugdíj előtt állókat is


Nem lesz védett a szakszervezeti vezető sem

Utcára mennek a szakszervezetek
Nem várják meg a szeptembert, már augusztus 20-a után demonstrálni akarnak a Munka törvénykönyvének tervezete ellen a szakszervezetek - mondta Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában. A szakszervezeti vezető már tárgyalt más konföderáció vezetőivel, hogy minél több embert tudjanak megmozgatni.
Az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke emlékeztetett, hogy már azzal is intézményesített keresetcsökkentést hajtott végre a Munka törvénykönyvének módosításával a kormány, hogy a túlóráért nem köteles bért adni a munkáltató. A mostani tervek szerint pedig megkönnyítik az elbocsátást és jelentősen megváltoztatják a munka feltételeit.
A szakszervezetek eredetileg szeptember 29-től hirdették D-day elnevezéssel határozatlan idejű, országosan összehangolt akciójukat. Az elnevezés arra utal, hogy a szakszervezetek úgy kívánnak küzdeni a munkavállalók jogaiért, mint a II. világháború egyik meghatározó csatájában - a normandiai partraszállásban - részt vevő szövetséges katonák.

A javaslat szerint a jövőben megszűnne a szakszervezetek vétójoga, vagyis a jövőben az érdekképviseletek már nem nyújthatnának be kifogást a szakszervezeti tisztségviselő munkaviszonyának rendes felmondása ellen.

A javaslat szerint az alapvetően a szakszervezeteknek a szocialista gazdasági és politikai rendszerben betöltött sajátos szerepére épülő jogintézmény, illetve annak törvényben való szabályozása nem fér össze a piacgazdasággal, indokolatlanul és diszfunkcionálisan korlátozza a magánjogi jogállású munkáltató tulajdonosi jogait.


Könnyebben fel lehet majd mondani a határozott idejű szerződéseket is

A jövőben a határozott idejű szerződéseket is meg lehetne szüntetni rendes felmondással is. A jelenleg hatályos szabályok szerint a határozott idejű szerződéseket csak a próbaidő alatt, rendkívüli felmondással vagy közös megegyezéssel lehet felbontani.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A rendes felmondást meg kell majd indokolni. Ilyen indok lehet a felszámolási- vagy csődeljárás, a munkavállaló tartós alkalmatlansága, illetve az is, ha a munkaviszony fenntartása elháríthatatlan külső ok következtében lehetetlenné válik.

A munkavállaló is megszüntetheti a jövőben rendes felmondással a határozott idejű munkaviszonyát. A felmondás indoka viszont csak olyan ok lehet, amely számára a munkaviszony fenntartását lehetetlenné tenné, vagy körülményeire tekintettel aránytalan sérelemmel járna.

Kikerül a jogszabályból az a rendelkezés, mely szerint a határozott idejű munkaviszony határozatlan idejűvé alakul át, ha a munkavállaló közvetlen vezetője tudtával a kikötött időtartam lejártát követően legalább 1 munkanapot dolgozik.


Rendkívüli helyett azonnali hatályú felmondás

A jelenleg alkalmazott rendkívüli felmondást felváltja az azonnali hatályú felmondás. Ennek indoka, hogy a munkajogi ítélkezési gyakorlatban ez az elnevezés meghonosodott.

Az új szabályozás leginkább attól tér el a jelenleg hatályos rendkívüli felmondásra vonatkozó rendelkezésektől, hogy a jövőben, ha a munkáltatónak már nem kell lehetőséget adni arra, hogy a munkavállaló a felmondás közlése előtt megismerhesse a tervezett intézkedés indokait, és védekezhessen a vele szemben felhozott kifogások ellen.

Az azonnali hatályú felmondást elegendő lesz csak megindokolni, amiből világosan ki kell derülnie az indoknak. A törvényjavaslat nem rögzíti, mit jelent az, hogy világosan ki kell derülnie az indoknak. Az előterjesztés indoklása szerint "nem felel meg a világos indokolás követelményeinek a Munka törvénykönyve rendelkezéseinek idézése.

Indok lehet, ha a munkavállaló szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét, vagy olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.

A javaslat indoklása szerint nem szükséges, hogy az azonnali hatályú felmondás a cselekmény szándékosságát, illetve a munkavállaló súlyos gondatlanságát megállapítsa. A vétkesség tényére, vagy mértékére utalás hiánya az intézkedést nem teszi jogellenessé. A munkavállaló vétkességét az eset összes körülménye alapján kell megítélni.


Csoportos létszámleépítéshez továbbra is tárgyalni kell

Nem változnak jelentősen a csoportos létszámcsökkentésre vonatkozó szabályok. Abban az esetben, ha a munkáltató a csoportos létszámcsökkentés végrehajtását tervezi, tárgyalásokat köteles folytatni az üzemi tanáccsal, ennek hiányában a munkavállalók képviselőiből létrehozott bizottsággal.

Mindenki elolvashatja a Munka törvénykönyve NEM NYILVÁNOS tervezett módosítását
Közzétette a kormany.hu oldalon a Nemzetgazdasági Minisztérium a Pénzcentrum.hu által megszellőztetett Munka Törvénykönyve új koncepcióját. A szaktárca közlése szerint a koncepció széles körű egyeztetése az elmúlt hetekben kezdődött meg a társadalmi konzultáció keretében. A tárca a törvényjavaslatot az elmúlt hetekben ismertette a Befektetői Tanács és a Vállalkozásfejlesztési Tanács előtt. A minisztérium a tervezet tudományos megalapozottsága érdekében véleményezésre kérte fel egyetemi tanszékek munkatársait, munkaügyi bíróságokat, legfelsőbb bírósági bírókat. A jogszabály kidolgozói az országos szakszervezeti konföderációknak és a munkáltatói érdekképviseleteknek szintén megküldték a koncepciót, hogy észrevételeiket beépíthessék. A tervezettel kapcsolatos észrevételeket és javaslatokat írásban várja a Nemzetgazdasági Minisztérium a következő címre: sajto@ngm.gov.hu.

 

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm