7 °C Budapest

Lázár: A közmunkások is kapnak béremelést

2016. december 14. 17:00

Közmunkáról, béremelésről, óraátállításról, és a PISA-felmérés eredményéről is szó volt az idei év utolsó Kormányinfóján.

A héten az egész magyar sajtóban végigment az idei PISA-felmérés borzalmas eredménye. Számos magyarázatot és magyarázkodást olvashattunk már, az idei utolsó Kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, tovább vizsgálják az eredményeket. Elmondása szerint az oktatás mellett az egészségügyben is meg kell vizsgálni a területi különbségeket, a kormány elemzi a két kulcsfontosságú területtel kapcsolatos nemzetközi jelentéseket, így például a PISA-felmérések eredményeit is tovább vizsgálják.

Több pénzt kapnak a közmunkások?

A minimálbér és a garantált bérminimum emelése Magyarországon 1,2 millió embert fog érinteni, közülük 250 ezren állami alkalmazottak. A kormány arról is döntött, hogy a közfoglalkoztatottak esetében is béremelést fog javasolni, az ezzel kapcsolatos egyeztetés még zajlik.

Lázár elmondása szerint a közfoglalkoztatotti bér emelkedésének mértéke nem lehet magasabb, mint a minimálbéré. Ennek oka, hogy a kormánynak továbbra is az a célja, hogy a közmunka átmeneti lehetőség legyen. A 200 ezer közmunkásból a kormány számításai szerint 50 ezer embert lehetne átterelni a versenyszférába.

Mi lesz az órával?

Nem titok, hogy a kormány szakmai apparátusa nem támogatja az óraátállítás módosítását, de ez nem jelenti azt, hogy a kormány se támogatná. Ugyanakkor ennek eldöntéséhez társadalmi egyeztetésre van szükség.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Egyre jobb a vásárlóerő

Bizonyos társadalmi csoportok most kezdik kiheverni a gazdasági válságot és a devizahitelek okozta sokkot, ők most kezdenek úgy élni újra, mint közel tíz éve a válság előtt - mondja Lázár arra a felvetésre, hogy a magyar lakosság vásárlóerejét tekintve a legszegényebbek közé tartozik. A miniszter kiemeli azt is, hogy 2010 után a kormány ezermilliárdos nagyságrendben hagyott pénzt a háztartásoknál, jövőre pedig a béremelésekkel folytatódik a vásárlóerő javulása.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem