Flags of the European Union and Hungary flying from poles outside an ornate building in the centre of Hungarian capital city of Budapest

Brutális pénzt keresnek a magyar EP-képviselők: még asszisztenseik is királyként élhetnek

2024. április 14. 14:01

Alsó hangon 1,2 milliárd forintot költ egyetlen képviselőre az Európai Parlament egy ciklus alatt, melyből megválasztásuk esetén zavartalanul dolgozhatnak.

Fejenként nagyjából évi százezer eurós (39 millió forintos) összegekből áll össze a delegációs keret, amiből a frakciótagok rendelhetnek tanulmányt, szervezhetnek konferenciát, de gyártathatnak akár pártlogós tollakat, füzeteket, egyéb repiajándékokat is - írja a hvg.hu annak kapcsán, hogy egy cikkben összegyűjtötték, mennyire éri meg anyagilag EP-képviselőnek lenni.

Eszerint a képviselők havi 4950 eurót (1,9 millió forintot) kapnak az EP-től arra, hogy a megválasztásuk szerinti országban zavartalanul dolgozhassanak. Ebből tarthatják fenn a hazai irodájukat, fizethetik a telefonszámlájukat, a postai küldeményeik feladását, valamint a számítástechnikai eszközök beszerzését és karbantartását.

A cikk szerint az EP-képviselők arra is külön pénzt kapnak, hogy évente 110 vendégnek megmutassák, hogyan működik az Európai Parlament.

Az EP képviselőinek fizetése az Európai Bíróságon érvényes alapilletmény 38,5 százaléka, ami jelenleg bruttó tízezer euró. Ebből az uniós adó és a biztosítási járulékok levonása után nettó 7853 euró (jelenlegi árfolyamon nagyjából 3,1 millió forint) marad, amit az egyes tagállamok még nemzeti szinten megadóztathatnak.

Ha a képviselők kiutaznak az EP üléseire, azért külön napidíjat is kapnak.

A képviselők asszisztenseket is foglalkoztathatnak az EP kontójára, akiket maguk választhatnak ki azzal a kikötéssel, hogy közeli családtagjuk nem láthat el mellettük ilyen munkát. A segítők honorálására bruttó 28 696 eurós (11,2 millió forintos) havi keret áll rendelkezésükre, ez azonban nem egyetlen ember fizetését fedezi.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A képviselők általában három (bizonyos feltételek esetén négy) úgynevezett akkreditált asszisztenst vehetnek maguk mellé Brüsszelben, akiket közvetlenül a Parlament foglalkoztat. Alkalmazhatnak még helyi asszisztenseket is a képviselő tagállamában, az ő maximális fizetésüket azonban tagállami szinten határozzák meg. S ha ez nem lenne elég, akkor a képviselők alkalmazhatnak gyakornokokat is az EP-ben és a saját országukban egyaránt, és amennyiben e keretből futja rá, akkor szaktanácsadói munkát, tanulmányírást is rendelhetnek belőle.

A képviselők ingázását hazájuk és az EP között szintén az EU állja: repülős utazás esetén business class, vonaton első osztályú jegy árát finanszírozzák, autós utazás esetén kilométerenként 230 forintot térítenek (maximum 1000 kilométeres távolságig). A képviselők és asszisztenseik számára ingyenes nyelvtanfolyamokat is biztosít az EP.

Mindezeket egybevetve alsó hangon 1,2 milliárd forintot költ egy ciklus alatt egy képviselőre az EP - írja a portál.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 30. kedd
Katalin, Kitti
18. hét
Április 30.
A katonazene napja
Április 30.
Jazz világnap
Április 30.
A méhek napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem