21 °C Budapest
Több ezer magyar vette újra Ausztriának az irányt: aranyéletben bíznak, itt kapnak munkát a legtöbben

Több ezer magyar vette újra Ausztriának az irányt: aranyéletben bíznak, itt kapnak munkát a legtöbben

2024. január 15. 10:01

Novemberről decemberre csökkent a külföldi munkavállalók száma Ausztriában, de a vendéglátóiparban így is egy hónap alatt közel 33 ezerrel dolgozik több külföldi, míg az építőiparban 24 ezerrel kevesebben vannak. A magyarok most is előkelő helyet foglalnak el a listában, a németek után tőlünk mennek a legtöbben a téli szezonban is az osztrák síparadocsomokba dolgozni. A decemberi adatok nem rég kerültek fel az Österreichische Sozialversicherung oldalára, ezekből készítettünk elemzést. 

A Pénzcentrum figyelemmel kíséri az osztrák oldal által közölt statisztikákat, azt illetően, hogy mennyi külföldi munkavállaló dolgozik Ausztriában. Az elemzésünk során megnéztük a november-december időszak adatait, különös tekintettel a magyar munkavállalókra. Emellett arra is kíváncsiak voltunk, hogy mely ágazakban van a legnagyobb aránya a külföldi munkavállalóknak és milyen változások vannak a vizsgált periódusban.

Mit mutatnak a számok a téli szezon első felében?

Már több ízben foglalkoztunk azzal, hogy magyar állampolgárok igen nagy számban döntenek úgy, hogy a szomszédban próbálnak szerencsét. Azonban ez nagy lemondásokkal jár együtt, ami legfőképpen a családi kapcsolatokat teheti próbára, a honvágy és a szeretteink hiánya nem könnyíti meg a kinti munkavállalást. De az is teljesen érthető, hogy többen a jobb anyagi helyzet és jövő reményében kitartanak az igen forgalmas és megterhelő téli szezonális munkákban. A téli szezonban Először nézzünk rá arra, hogy egyes országokból milyen arányban mentek dolgozni a munkavállalók az osztrákokhoz.

Egy korábbi cikkünkben arra is részletesen kitértünk, hogy milyen jogi és HR témákra kell figyelnie annak, aki bevállalja az osztrák téli időszakban adódó munkákat. Számos olyan dolog van, mellyel sokan nincsenek tisztában, hogy jár a kinti munkáért, és ahogy azt korábban is írtuk, nagyon észnél kell lenni. Érdemes tisztába kerülni azzal, hogy milyen jogaink vannak, erre hoztuk példának a korábbi cikkünkben megjelent több szakértői tudnivalót, úgy mint például, hogy

ha valakinek 18 év alatti gyermekei vannak, vagy 18 feletti nappali tagozatos jogviszonnyal (aki még nem 24), és egy háztartásba vannak bejelentve (akár Magyarországon), az jogosult az osztrák családi pótlékra, arra az időre, amíg Ausztriában volt bejelentve legalább részmunkaidős munkára.

- fejtette ki Anett Weinzierl, HR szakértővel. Valóban igen jól lehet keresni a kinti munkákkal, de azt sem lehet eltitkolni, hogy igenis ez nagyon megterhelő és sok munka, ami mellett, ha esetleg valakinek hiányzik a családja, barátai nem könnyít meg. Most először nézzünk rá, hogy különböző országokat tekintve hogyan alakultak a számok az elmúlt 2 hónapban.

Jól látható, hogy hazánk igen előkelő helyet foglal el a listában, a németek után a magyaroktól mentek ki a legtöbben dolgozni az osztrákokhoz novemberben és decemberben is. Az utolsó oszlopban látható a novemberi és decemberi adatok különbsége,

ahol negatív értéket látunk, ott decemberben kevesebben dolgoztak kint, mint novemberben, ahol pedig pozitív ott értelemszerűen decemberre még több ember választotta Ausztriát. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ez azért is érdekes, mert összességében a külföldi munkavállalók száma csökkent novemberről decemberre, de nem a magyarok esetén, ugyanis ott nagyjából 4100 további ember ment ki dolgozni a karácsonyi hónapban. Azt is megnéztük, hogy Ausztria mely részire mennek a legtöbben és ebből mennyi a magyar munkavállaló. A következő ábrán ehhez készítettünk egy ábrát.

Jól látható, hogy a Bécsben és Alsó-Ausztriában dolgoznak a legtöbben, ahogy az is nagyon látványos, hogy az összesített értékek és a magyarokra vonatkozó adatok szépen követik egymást. 

Melyik munkakör a legnépszerűbb?

Érdekességként arra is vetettünk egy pillantást, hogy mely munkakörök voltak a legnépszerűbbek. Ezeket összegyűjtöttük egy táblázatban és itt is megnéztük, hogy a mennyi a különbözet a két hónap között. Tehát ha a különbözet pozitív, akkor decemberben többen dolgoztak az adott ágazatban, mint novemberben, míg ha negatív, akkor pont, hogy fordítva. Ennek tudatában vizsgáljuk meg a következő táblázatot. 

Nem meglepő módon a vendéglátói szektor az, ami  legnagyobb arányban vonzott be több külföldi munkavállalót decemberre, míg az építőiparban és az egyéb üzleti szolgáltatásokban erős csökkenés látszik. Az építőipar megcsappanását magyarázhatjuk azzal, hogy decemberben kevesebb lehetőség van beruházások kivitelezésére többek között a hideg idő miatt. De az is látványos, hogy a legtöbb ágazatban csökkenés látszik, még ha nem is minden esetben jelentős, de a különbözet mégsem 0. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem