Engineer sitting in a control room of a factory and working on several computers

A magyar melósok fele jövőre lemondhat a béremelésről: ebbe ezernyi munkahely remeghet bele

2023. október 26. 17:35

A Profession.hu konferenciát tartott a ’Jövő éves tervezés? Itt a segítség!’ címmel cégeknek, amin a Pénzcentrum is részt vett. A 2023-mas év elemzése mellett, arról is kaptunk képet, hogy a cégek hány százaléka tervez béremelést a következő évben és milyen mértékűt, valamint a cégek távmunkához való viszonyáról is fontos támpontokat kaptunk.  

A Profession.hu egy konferencia keretében ismertette az elmúlt évek adatai, valamint a várható változásokat a munkaerőpiaci trendekben a következő évre. Az előadások végén pedig a Stepstone Group egyik elemzője röviden összegezte a nemzetközi trendeket.

„Pesszimizmus és bizonytalanság a két szó, ami a mai napig megállja a helyét” – ezzel kezdet az adatok ismertetését Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési és termékmenedzsment igazgatója a konferenciát, és a 2023-mas adatokról számolt be. A foglalkoztatottságot illetően is felmérték a cégek hozzáállását, és az látható, hogy 14%-kal csökkent a tavalyihoz képest azoknak az aránya, akik pesszimisták voltak abban, hogy nő a foglalkoztatottság, és közel 10% azt jósolta, hogy konkrétan csökkeni fog ez a szám 1 év alatt. A gazdasági mutatókban sem láthatunk pozitív változást, sem az infláció sem a GDP terén. Ezt bizonyítja a munkanélküliségi ráta növekedése is.

Az állás hirdetések terén alapvetően csökkenő tendencia látható, idén 17%-kal kevesebb állást hirdettek, mint a tavalyi évben. Szektoronként rendkívül eltérő adatokat láthatunk, a legkiugróibb érték az IT szektorhoz tartozik, ott csaknem 65%-kal kevesebb hirdetés jelent meg idén, mint tavaly. A kereslet ezekkel az értékekkel fordítottan arányosan növekedett, az év első 9 hónapjába csaknem 60%-kal.  

A távmunka kapcsán elhangzott, hogy a magyar munkavállakó 2/3-a tudja úgy elképzelni a munkát, hogy részben vagy teljesen otthonról dolgozik, ez a hirdetéseken is látványos. Az elmúlt három évben a 0%-ról 10%-ra nőtt azoknak a hirdetéseknek az aránya, ahol a távmunka lehetősége fel van tüntetve.

A beszélgetéshez később Dencső Blanka, Profession.hu, piackutatás és üzletfejlesztési szakértő is csatlakozott, és a felmerülő kérdésekre Tüzes Imrével együtt válaszoltak. A munkahelyek fluktuációja kapcsán Dencső Blanka elmondta, hogy alapvetően az ezt kiváltó tényezők közzé a bér mellet a munkahelyi atmoszféra, és a távmunka lehetősége is bekerültek, mint tényezők. 

A bérek és béremelések kapcsán elhangzott, hogy ez elmúlt 1,5-2 év nagy nyomást helyezett a cégekre főleg az emelések terén. Míg korábban a béremelések a jutalmazás, elismerés részét képezték, az elmúlt időszakban ez átalakult kényszerré. Ha nem ad egy cég emelést elveszíti a munkavállalót.

53%-ban nyilatkoztak úgy a cégek, hogy jövőre terveznek növelni, ennek mértékét pedig átlagosan 11,2%-ra lőtték be.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

10-ből 5 cég mondta azt, hogy van cafeteria rendszere, ennek pedig a mobil, laptop, SZÉP kártya (havi 10-30 000 forintig), céges autó és utazás támogatás a része.

Arra a kérdésre, hogy ha tényleg minden munkakeresőnek számít, hogy a hirdetés tartalmazza a bért, akkor miért nem kerül sokszor bele; Tüzes Imre elmondta, hogy ez sokszor abból fakad, hogy "házon belül nincsenek tisztázva a már foglalkoztatottak bére." 

Nemzetközi kitekintések

A konferencia végén Dr. Tobias Zimmermann, a Stepstone Group, munkaerő-piaci szakértő beszélt a német, brit, amerikai és magyar trendekről, valamint a munkavállalók AI-hoz vett viszonyulásáról. Munkanélküliség tekintetében kiugró értéket az elmúlt évben sehol nem láthatunk, ugyanakkor Németországban a megkérdezettek 73% nyitott arra, hogy munkát váltson, és ebből sokan passzív keresési módban vannak. Tehát nem keresnek aktívan, de ha jönne egy lehetőség, akkor váltanának.

Az AI kapcsán több kérdést tettek fel a munkavállakónak, és igen magas volt azok aránya, akik új lehetőségeket látnak az AI-ban és a válaszadók 57%-a gyakran vagy napi szinten használja a munkája során. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem