Two workers wearing green shirts and blue pants work underneath a car in an automobile factory.  There are assembly lines, partially constructed cars, tools and electrical equipment in the background.

Durván kilőttek Magyarországon a csoportos leépítések: ők vannak a legnagyobb veszélyben

2022. november 2. 14:02

Az utóbbi időben sokat hallhattunk arról, hogy nagyon magas itthon foglalkoztatás, ráadásul emellett komoly emberhiánnyal kellett megküzdeni a cégeknek. Most viszont nagyon úgy tűnik, fordul a kocka a munkaerőpiacon: június óta csökken az itthon dolgozók száma, a nyár során pedig a tömeges elbocsátások száma bőven meghaladta azoknak a számát, akik egész 2021-ben így veszítették el a munkájukat.

Itthon az utóbbi egy évben rendkívül magas foglalkoztatottságot tapasztalhattunk, ráadásul emellett van itthon komolyan munkaerő- és szakemberhiány. A KSH foglalkoztatottsági adatai szerint 2022 szeptemberében 4 millió 708 ezer fő dolgozott itthon, ami 74,6%-os foglalkoztatási arányt jelent. Ugyan ez alapján nagyon magas azoknak az aránya, akiknek van munkája itthon, azonban az utóbbi hónapokban több aggasztó jelet is utalt arra, hogy vége szakadhat a folyamatosan növekedő foglalkoztatásnak itthon.

Már elkezdődött az elbocsájtási hullám?

A válság közeledtét a munkapiacon jól mutatja, hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat statisztikája szerint az utóbbi hónapokban jelentősen nőtt itthon a csoportosan elbocsátott munkavállalók száma.  Az adatok alapján különösen a májustól augusztusig tartó időszakban szűnt meg így rengeteg munkavállaló állása. A csúcsot augusztusban láthattuk, akkor 2086-an vesztették el így az állásukat, de a három hónap alatt összesen majdnem 3 700 ember bocsájtottak el így. Ez jóval magasabb ahhoz képest, hogy 2021-ben egész évben nem közelítette meg ezt a számot a tömeges elbocsájtások aránya, ráadásul tavaly 975 volt a legtöbb munkavállaló száma, aki egy hónapban így vesztette el a munkáját.

A KSH statisztikái szintén megerősítik azt a trendet, hogy itthon a válság közeledtével csökkenni kezdett a foglalkoztatás: míg júniusban még 4 millió 739 ezren dolgoztak itthon, addig szeptemberre ez a szám már 31 ezerrel alacsonyabb volt, ráadásul nyár óta folyamatosan csökken az itthon dolgozók száma. Ez a szám egyrészt már elég magas ahhoz, hogy jelezze, csökkenésnek indult a hazai munkaerőpiac, másrészt a foglalkoztatás folyamatos csökkenése az utóbbi negyedévben aggodalomra ad okot azzal kapcsolatban, mi jöhet itthon a téli hónapokban.

Még csak most jöhet a neheze

A tömeges elbocsájtások megnövekedésébe könnyen belejátszhatott, hogy a kormány pont a nyáron jelentette be a rezsiárak jelentős emelkedését itthon, ez pedig negatívan hathatott az amúgy is nagy energiaigényű hazai cégekre. Könnyen lehet, hogy több munkaadó azért döntött az elbocsátások mellett, hogy előre felkészüljön a brutális téli rezsiszámlákra. Ráadásul sok cégnek az ősszel jár le a tavaly megkötött áram- és gázszerződése, úgyhogy jó pár munkaadónak fog jelentős költségtöbbletet jelenteni az őszi szezon. Ez pedig azt vetíti előre, hogy a tömeges elbocsátások folytatódhatnak itthon, miközben a foglalkoztatás tovább csökken.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem