Pots simmering on range in restaurant kitchen before dinner service

Rengeteg melóst keresnek Budapesten: havi 450 ezres fizetés, középfokú végzettség is elég

2022. február 8. 11:01

400-450 ezer forint nettó havi bérért toboroz Budapesten több Don Pepe étterem is, szakácsot keresnek, szakács végzettséggel. A juttatást teljes munkaidős állásban adnák, de nem csak szakácsot, saját futárt is keresnek, ott 250-300 ezret ajánlanak, de ide már elég 8 általános is. De vajon mennyire számít ez jó bérnek a fővárosban, és miért él még mindig kevés magyar cég azzal, hogy átláthatóvá tegye a béreket? Ezeknek a kérdéseknek is utánajárt a Pénzcentrum.

Bár a munkaerőpiacot igencsak megrángatta a 2020 elején kirobbanó koronavírus-világjárvány, mostanra az látszik, hogy számok kezdenek visszatérni a 2019-es boldog békeidők adataihoz. A KSH legfrissebb statisztikái szerint 2021 október-decemberben a foglalkoztatottak száma 4 millió 688 ezer volt, ami 65 ezerrel több, mint az előző év azonos időszakban. A munkaerőpiac helyrebillenésével azonban újra, és több iparágban igencsak nagymértékben felütötte a fejét a munkaerőhiány.

Az utóbbi időben a Pénzcentrumon több cikkben is beszámoltunk arról, mekkora például a szakemberhiány a fuvarozásban, ahol gyakorlatilag 800 ezer forint alatt nem is lehet megbízható kamionsofőrt találni. De írtunk arról is, hogy az építőiparban tapasztalható munkaerőhiány általában hónapokat kell várnia az embernek egy-egy tatarozási munka teljesülésére.

Hasonlóan égető az munkaerőhiány a vendéglátás területén is. Legyen szó étteremről, kifőzdéről vagy melegétel-kiszállító cégről, a legtöbb helyen folyamatos a toborzás. A Pénzcentrum pedig most olyan álláshirdetésekre bukkant, amik a vendéglátás területéről némileg szokatlan módon, teljesen nyílt bérekkel toboroz étterembe szakácsokat, kisegítő személyzetet.

Ennyit biztosan lehet keresni szakácsként

Január végén Budapest több területén is adott fel szakács hirdetést a Don Pepe étterem. A meglehetősen nagy étlapjáról ismert étterem-hálózat pedig nem rejtette véka alá, mennyi pénzt fizetnének leendő munkatársuknak. A legfrissebb hirdetés szerint

havi 400 – 450 ezer forintért toboroznak szakács pozícióba.

Ez egy teljes munkaidős, alkalmazotti jogviszonyban lévő állást jelentene, napi 8 órában, általános munkarendben. Igaz ezért a pénzért, 3-5 éves szakmai tapasztalatot, valamint szakiskolai/szakmunkás képzőben szerzett végzettséget várnak el. A hirdetésben azt is írják, a pozíció nem igényel nyelvtudást. Ilyen hirdetés azonban nem csak egy pozícióra van meghirdetve, más éttermekbe is keres a vállalkozás munkaerőt, szintén 400-450 ezres nettó fizetéssel.

Nem csak szakácsot keresnek

Friss álláshirdetések alapján, amiknél szintén elérhető a konkrét, várható bér, felszolgálót és saját ételfutárt is toboroz a cég. Előbbi esetében 1-3 éves szakmai tapasztalatot várnak el, és 350 – 420 ezer forintos nettó fizetést ajánlanak, alkalmazotti jogviszonyban. A hirdetésben az áll, nem igényel nyelvtudást, felújított üzletben van a munkavégzés, 15 napos munkarendben.

Saját pizza/ételfutárt nettó 250-300 ezer forintért keres az étterem. A beosztás rugalmas, teljes vagy részmunkaidőben is végezhető. A fizetés teljesítmény alapú, amibe beletartozik egy alapbér, címpénz, kiegészítő juttatások, a borravaló és a területeken kívüli díj. Igaz, saját járművel kell rendelkezni, de biztosítanak napi étkezést. Itt viszont (legmagasabb opcióként) csak általános iskolai végzettséget kérnek.

Forrás: Profession.hu
Forrás: Profession.hu

Mennyire számít ez jó fizetésnek?

A Pénzcentrumnak megszólaló, több mint 10 éve a budapesti vendéglátásban dolgozó szakember szerint, ma Budapesten egy szakácsnak illik megkeresnie 450-500 ezer forint körül, de nyílván a bérezést étterme is válogatja. Minél minőségibb egy hely, annál magasabb a várható fizetés is. Ehhez képest egy átlagosan helyen a felszolgálók 500-550 ezer forint között vihetnek haza. A szórás természetesen igencsak nagy lehet. Ezekbe a bérekbe természetesen már a borravaló is beletartozik.

A lapunknak megszólaló szakember szerint a probléma leginkább az, hogy ezeket a béreket jóval korábbi években is meg lehetett szerezni a fővárosban, azóta viszont inkább a stagnálás jellemző. Holott például az infláció igencsak megszaladt a koronavírus előtti boldog békeidőkhöz képest. A szakember szerint a budapesti bérekhez jó viszonyítási alap az is, hogy a fővárosi vendéglátóhelyek jellemzően nem adnak fizetett szabadságot munkavállalóiknak. Ez természetesen nem minden helyre vonatkozik, de általánosságban inkább ez a jellemző.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Jelenleg azt is látjuk a szakmában, hogy elég erős a fluktuáció. Mind az éttermek között is, de a szakmából is sokan keresnek más megélhetést. Ez természetesen felhajtja a munkaerőhiányt is, ami óhatatlanul magával vonzza, hogy az utóbbi években erősen fel is hígult a szakma

- számolt be lapunknak a szakértő.

Miért titkolják rengetegen a fizetéseket?

Bár az utóbbi években egyre több nagy cég kirakatba teszi a béreket, azért még Magyarországon az állást hirdető cégek, vállalatok elenyésző része toboroz transzparens módon, azaz az elérhető fizetésekkel együtt. A legtöbb embernek be kell érnie annyival, hogy a fizetése versenyképes lesz. De mit is jelentenek ezek valójában?

Egy hagyományos vállalati környezetben a fizetésről gyakran mélyen hallgatnak, helyette inkább macska-egér játékot űznek a jelölttel: megpróbálják kitalálni, jelenleg milyen fizetést kap, mire számít, és ez alapján lövik be, mit hajlandó fizetni a vállalat

 – magyarázta korábban a BBC-nek Tom Harmsworth, az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Szingapúrban is működő WeMaintain ingatlan-technológiai vállalat brit ügyvezető igazgatója. Ez azonban csak a cégeknek jó, hiszen a várható fizetés előzetes ismerete lehetővé tenné a jelöltek számára, hogy eldöntsék, az állás anyagilag megéri-e nekik.

Pedig világszerte egyre nagyobbra duzzad az a mozgalom, mely sürgetné, hogy a bérek átláthatósága ne csak új normává, hanem inkább törvénnyé váljon. Egyre több kutatás bizonyítja, hogy azok a vállalatok, amelyek nyíltan beszélnek a bérekről, jobb és sokszínűbb tehetségeket tudnak vonzani, így a bérek átláthatósága tulajdonképpen az igazságosabb munkahely megteremtésének záloga.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem