Hogyan változna 2009-től az adórendszer? - Három csomag Gyurcsánytól

Pénzcentrum
2008. február 27. 07:45

Három javaslatcsomagot vázolt fel a keddi kormányzati konferencián Gyurcsány Ferenc, amelyek mentén elindítja a kabinet az intenzívnek beharangozott szakmai-politikai egyeztetési sorozatot a 2009-es adóátalakításokról. A következő egy hónapban zajlik a társadalmi egyeztetés, majd április végére alakítja ki álláspontját a kormány. Ezt május-júniusban a parlamenti viták követik, így a kormány céljai szerint a félév végéig megszülethetnek az adórendszerbeli változtatásokról szóló törvények.

2008.02.26 16:31
Gyurcsány: nem nyúl a kormány a jóléti kiadásokhoz - három adócsomag-javaslat

2008.02.26 15:20
Gyurcsány: "Nincsen egy csodafegyver"


A kormányfő által vázolt egyik csomag a munkabérek felbruttósításával operál, amellyel a magas keresetűek járnának jól; a tervezettnél kisebb foglalkoztatottság-növekedés mellett is felpörgetné a lakossági fogyasztást és többlet inflációs hatással járna. A másik csomag a személyi jövedelemadó csökkentésekre fókuszál, a lépéssorozattal a magas keresetűek és a vállalkozók járnának jól, enyhén növelné a fogyasztást, de semleges lenne az infláció és a foglalkoztatottság alakulására.

A kormányfői előadás alapján a leginkább favorizált harmadik csomag a járulékcsökkentésekre fókuszál. Ez a lépéssorozat az átlag körül keresőknek lenne kedvező, illetve a vállalkozóknak; a tervezettnél jobban növelné a foglalkoztatást és a reálkereseteket, de nem emelné az inflációt.

Közös mindhárom csomagban, hogy a konvergenciaprogramban vázoltnál (4.0%) gyorsabb (4.3%-os) GDP-növekedéshez vezetne 2009-ben a Pénzügyminisztérium számításai szerint és lényegében összhangban van azzal a feltételezett költségvetési mozgástérrel (200-250 mrd Ft), amely mellett még nem sérülne érdemben az államháztartási deficitcsökkentési pálya.


A szuperbruttósítás elvére épülő köztehercsökkentési csomag

Ezt a GKI Gazdaságkutató Zrt. dolgozta ki, a részleteket holnap sajtótájékoztatón ismertetik a kutatóintézet illetékesei. A szuperbruttó bérekre vonatkozó javaslat lényege, hogy minden közterhet a munkavállaló fizet a felbruttósított bérből. Azaz az új bruttó bérek tartalmazzák a munkáltató 32%-os járulékát és a havi 1950 forintos egészségbiztosítási hozzájárulást. Azt is jelenti, hogy mind a személyi jövedelemadót (szja-t), mind a járulékokat ebből a bruttó bérből fizeti a munkavállaló. Az elképzelés szerint az szja-kulcsok 20, 30 és 35%-nál lennének (progresszív szja), miközben a járulékkulcsok 30, illetve 25%-nál húzódnának (degresszív járulékrendszer).

A javaslat nettó adóhatása a számítások szerint 250-300 milliárd forint költségvetési bevételelmaradás lenne. Ez úgy jön ki, hogy:

- a járulékcsökkentés 300 milliárd forintos bevételelmaradást tenne ki
- az szja-csökkentés semleges költségvetési hatású lenne
- egy 100 milliárd forintban jelzett költségvetési kompenzációs kerettel is számol a kormány. Erre azért lenne szükség, mert a javaslatcsomag a havi 150 ezer forint alatti keresetűeknél növelné az adóéket (az szja és járulékterhek bérhez képesti arányát, emiatt havi mintegy 3-6 ezer forinttal csökkentené a nettó kereseteket), amelyet pályázati rendszer formájában szeretne kiküszöbölni a kormány.
- az "adóátrendező lépések" (szja-kedvezmények nem részletezett szűkítése, társasági adókulcs 20%-on egységesítése) nettó hatása 100-150 milliárd forintos költségvetési többletbevétel lenne.

A javaslatcsomag a PM számításai szerint mintegy 300-350 milliárd forintot hagyna a lakosságnál, miközben 50 milliárd forint körüli összeget venne el a vállalkozásoktól és a konvergenciaprogramban vázoltnál kissé lassabban nőne a foglalkoztatottság.

Az szja-csökkentési fókuszú köztehermérséklési csomag

A csomag a bérek közterhei mellett az iparűzési adóhoz, illetve a kulturális járulékhoz "nyúlna hozzá". A főbb változások lennének:

- a személyi jövedelemadózásban az szja-kulcs 2.5 millió forint éves jövedelemig 20%, felette 30% lenne és a 4%-os különadó 7 millió forint felett megszűnne
- a szakképzési-munkaadói járulék együtt 1.5%-ponttal csökkenne
- az iparűzési adó a jelenlegi legfeljebb 2%-ról 1%-ra csökkenne
- megszűnne a kulturális járulék.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A javaslatcsomag nettó adóhatása a költségvetésre -420 milliárd forint lenne. Ez úgy jön ki, hogy:

- az szja-rendszerbeli változtatások mintegy 690 milliárd forinttal csökkentenék a költségvetés bevételeit
- a munkáltatói járulékokból 110 milliárd forintos,
- az iparűzési adóból mintegy 260 milliárd forintos lenne a bevételelmaradás
- az "adóátrendező lépések" 270 milliárd forintos többletbevételt eredményeznének (kötelező ingatlanadó bevezetése, helyi társasági adó 2%-os lenne, a társasági adó egységesen 20%-os lenne, megszűnne a különadó, nem részletezett módon szűkítenék az szja-kedvezményeket).

A lépések az átlagosnál többet keresők számára csökkentenék az adóéket, azaz ők járnának jobban a változtatásokkal (havi nettó keresetük mintegy 10-50 ezer forinttal emelkedne). Összességében a lakosságnál mintegy 270 milliárd, a vállalkozásoknál 150 milliárd forintot "hagynának" a lépések 2009-ben. A foglalkoztatottság a konvergenciaprogramban vázoltnál (+0.4%) kissé jobban emelkedne a PM előrejelzése szerint.

A járulék fókuszú köztehercsökkentési csomag

A csomag a Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal (GVK) által decemberben bemutatott javaslatcsomagra épül. A GVK javaslata szerint a munkáltatói járulékok összesen 10-12%-ponttal csökkenjenek (-8-10%-pontos tb-járulékmérséklés, 2-3%-pontos kisadó-mérséklés), amely mintegy 7-800 milliárdos költségvetési bevételkiesést eredményezne. A lépéseket jelentős adóemelésekből finanszíroznák (pl. áfa-emelés). A kormány által "továbbfejlesztett" javaslat lényege, hogy jelentős járulékcsökkentéseket hajtanának végre egy lépésben, melyet fokozatosan kiterjesztenének. A konkrét lépések:

- a munkáltatói bérjárulékok 20-22%-ra mérséklődnének úgy, hogy 2009-ben a vállalkozások 10 alkalmazott után a minimálbér másfél-kétszereséig vehetnék ezt igénybe, 2010-ben már 20 alkalmazott után és a kedvezményezettek köre évente szélesedne
- a tételes egészségügyi hozzájárulás 2009-ben felére (a példa szerint 1050 forintra) csökkenne, 2010-ben megszűnne
- az szja-rendszerben a sávhatár emelkedne és/vagy az adójóváírás igénybevételét kiszélesítenék (részletek nem ismertek)
- a társasági különadó egy vagy két lépésben megszűnne.

A javaslat nettó adóhatása 220-250 milliárd forintos bevételelmaradás lenne, ami úgy adódik, hogy:

- az adócsökkentő lépések 300-330 milliárd forintos bevételkiesést okoznának (járulékcsökkentés: -140-170 mrd Ft, EHO-csökkentés: -35 mrd Ft, szja-csökkentés: -40-70 mrd Ft, tao-csökkentés: 20-80 mrd Ft)
- az "adóátrendező lépések" 50-80 milliárd forintos többletbevétellel járnának (emelnék a rehabilitációs járulékot, a gépkocsi elszámolást szigorítanák, kisebb lépésekkel szélesítenék az adóalapot).

Az intézkedéssorozat a havi bruttó félmillió forintot keresőknek adótehercsökkenést, így a nettó bér mértékében emelkedést jelentene (főként az átlagkereset környéki és feletti munkavállalók kapnának havi nettó 3-5 ezer forinttal többet).

A járulék fókuszú csomag mintegy 40-70 milliárd forintot "hagyna" a lakosságnál, míg a vállalkozások mintegy 150-180 milliárd forintos többletforrással gazdálkodhatnának a PM számításai szerint.

A kormányfő kiemelte, hogy ezen csomag mellett 2009-ben a versenyszféra alkalmazottainak 43%-a, azaz kissé több, mint 1 millió ember után fizetnének alacsonyabb munkáltatói járulékot. Részben emiatt érződött az, hogy ezt a csomagot favorizálja a kormány az egyeztetések eddigi tanulságai alapján.


HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem