18 °C Budapest
bank building banks

Mégis mi folyik a magyar bankokban? Durván esnek a lakáshitel kamatok: ennek sokan fognak örülni

2024. március 12. 15:03

Márciusban megállt a lakáshitelek árának csökkenése, legalábbis a Bankmonitor által vizsgált esetekben a februárival megegyező kondíciókra számíthatnak a hiteligénylők. Éves összevetésben viszont már jelentős a kamatcsökkenés, ennek eredményeképpen egy 20 millió Ft összegű, 20 évre felvett lakáshitel havi törlesztője jelenleg több mint 20 ezer forinttal alacsonyabb, mint 12 hónapja. Ez összességében mintegy 5 millió forint megtakarítást jelent. Ugyanakkor még mindig sok múlik azon, hogy valaki megtalálja-e a számára legkedvezőbb ajánlatot, ami nem is feltétlenül egyszerű.

A lakáshitelkamatok folyamatosan csökkennek tavaly ősz óta, köszönhetően a kétlépcsős kamatplafonnak, valamint az infláció drasztikus, illetve a hosszú futamidejű bankközi hitelkamatláb (BIRS) mérsékeltebb csökkenésének. Ennek következtében ma már akár kicsivel 5% feletti lakáshitel-kamat is elérhető, ám ehhez számos olyan feltételt kell teljesítenie az igénylőnek – például Babaváró igénylése a lakáshitellel együtt, zöld lakáscél, törlesztésvédelmi biztosítás kötése -, amit nem feltétlenül szeretne mindenki vállalni.

Mi számít most jó kamatnak egy lakáshitelnél?

Ugyanakkor a Bankmonitor elemzése szerint már átlagos hitelösszeg (20 millió Ft) és nettó 450 000 Ft családi jövedelem esetén is elérhető 6,29%-os kamat, mégpedig akár végig fix törlesztővel. Nagyobb hitelösszegnél és magasabb jövedelemnél a bankok sok esetben kedvezőbb kamatokat adnak, így például 40 vagy 80 millió forinthoz már akár 5,87%-os kamattal is hozzá lehet jutni, mégpedig különösebb extra vállalások nélkül. A jövedelemérkeztetés és a lakásbiztosítás bankon keresztül történő kötése a két leggyakoribb, viszonylag könnyen teljesíthető feltétel, de ha valaki például hitelfedezeti biztosítással is védené magát, akkor a kamat akár 5,65%-ra is lefaragható. (Bár a hitelfedezeti biztosítás rendkívül hasznos szolgáltatás, hiszen jövedelemkiesés vagy betegség esetén átmeneti segítséget nyújt, illetve az adós halálakor a biztosító rendezi a tartozást, mivel ez plusz költséget jelent, mégsem számoltunk vele.)

A hitelek esetében legtöbbször a kamatokat hasonlítjuk össze, érdemes azonban ehelyett inkább a THM-eket (teljes hiteldíj-mutató) összevetni, ami a kamaton felül a hitelhez kapcsolódó egyéb költségeket is tartalmazza. Ezért a THM-ben például már az is látszik, ha például egy bank akciósan elengedi az induló költségek egy részét vagy egészét, esetleg díjmentes számlát biztosít a hitel mellé.  

Mekkora havi törlesztőre számíthatunk jelenleg?

Jelenleg egy 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű lakáshitel havi törlesztője – 450 000 forint igazolt nettó jövedelemmel – 147 674 forintról indul, függetlenül attól, hogy a kamat 10 évig vagy a futamidő végéig fix. Ez 35,4 millió forint teljes visszafizetést jelent azzal számolva, hogy a kamat változatlan marad, az adós pedig nem törleszti elő vagy fizeti vissza a kölcsönt idő előtt. Ez utóbbi esetekben a teljes visszafizetés ugyanis csökkenhet.

40 millió forint hitelösszegnél (700 000 forint nettó jövedelemmel) a legkedvezőbb havi törlesztő 285 611 forint jelenleg, amihez 68,6 millió forint teljes visszafizetés tartozik, míg 80 millió forint felvételekor (itt 1,2 millió forint bevétellel kalkuláltunk) esetében havi szinten 571 223 forint kiadásra, összességében pedig 137,1 millió forint tejes visszafizetésre lehet készülni.

A hiteligényléshez szükséges havi jövedelmet illetően az úgynevezett JTM-korlát – jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató – az igazodási pont, eszerint ugyanis 600 ezer forint nettó alatt a bevétel legfeljebb 50 százaléka fordítható hiteltörlesztésre, míg 600 ezer forinttól 60 százaléknál ránt be az adósságfék. Ez azonban csak elméleti maximum, a bankok ennél óvatosabbak is lehetnek, és persze azon is sok múlik, hogy az adós mekkora részét képes hosszútávon nélkülözni a bevételeinek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A legjobb lakáshitel-ajánlatot keresed? Találd meg a Pénzcentrum kalkulátorával!

Több millió forint különbség lehet a legolcsóbb hitelek között is

Ahogy a Bankmonitor gyűjtéséből kiderül, már a TOP3 hitel között is jelentős különbégek lehetnek: 40 millió forint hitelösszegnél például havi szinte több mint 10 ezer forint, teljes visszafizetésben pedig 2,6 – 3,6 millió forint a differencia.

80 millió forint hitelösszegnél még nagyobb a tétje a jó bankválasztásnak: itt a végig fix hiteleknél 30 ezer forint különbség van az első és a harmadik ajánlat között havi szinten, ami két évtized alatt 7 millió forint fölé hízhat.

Nem mindenkinek ugyanaz a bank lesz a legkedvezőbb

Mivel az egyes bankok hitelbírálati gyakorlata eltérő (például máshogy kezelik a külföldi és a készpénzes jövedelmet, másra adnak kamatkedvezményt), nem feltétlenül ugyanaz a bank lesz mindenki számára a befutó. Ezért vagy minden banktól be kell kérnünk egy személyre szabott ajánlatot, vagy megbízunk egy hitelszakértőt, aki ismeri az egyes bankok bírálati gyakorlatát, így ki tudja választani számunkra a legelőnyösebb ajánlatot, ráadásul még az ügyintézésben is a segítségükre lesz. A közvetítők mellett szól a gyorsaságon kívül az is, hogy az igénylők részére a szolgáltatásuk díjmentes, ugyanis a bankok fizetnek számukra díjat azért, mert elvégzik helyettük a munkájuk egy részét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm