11 °C Budapest
Young happy couple reached a successful deal with their insurance agent on a meeting in the office.

Rengeteg magyarnak tehet keresztbe ez az új szabály a bankban: érdemes felkészülni, fogy az idő

2023. december 4. 16:37

A 407\2023. (VIII.30.) Korm. rendelet értelmében a Kormány kormányzati igazgatási szünetet rendelt 2023. december 27-től 2024. január 01-ig. Az igazgatási szünet a fővárosi és vármegyei kormányhivatalok ingatlanügyi hatósági feladatait ellátó földhivatali szervezeti egységeire is vonatkozik.

Legújabb cikkében a Bankmonitor azt írja, hogy az igazgatási szünet időtartama alatt a kormányzati igazgatási szervek feladataikat nem látják el és az ügyfélfogadás is szünetel. Ez pedig bizony komolyan érinti azokat, akik még idén szeretnének lakáshitelt, Babaváró hitelt vagy éppen CSOK-ot igényelni.

A lakáshitelek esetében a bank 30 napnál nem régebbi hiteles tulajdoni lapot kér a bírálathoz, de ez kell majd a kirendelt értékbecslőnek is, hogy el tudja végezni a munkáját. Mivel az elektronikus tulajdoni lap tölthető a Takarnet rendszerből is, ezt az igazgatási szünet nem feltétlenül érinti. Természetesen személyes ügyintézésre ebben az időszakban nem lesz lehetőség.

Amennyiben a bank rábólint a hiteligénylésre, vagyis a bírálat sikeres, akkor alá kell írni a szerződést, amit egy közjegyző ellenjegyez. (A szerződéskötés és a közjegyzői ellenjegyzés akár egy időben is történhet.) A közjegyzői okiratot ezt követően be kell nyújtani a Földhivatalba. Az okiratot érkeztetik, illetve a tulajdoni lapra széljegyet tesznek a banki jelzálog bejegyzés megkezdéséről.

Bár a széljegy a kérelem benyújtását követő napon megjelenik, mivel bejegyzési kérelem az igazgatási szünet alatt nem adható be, ezt célszerű december 25-ig mindenképpen elintézni, ha azt szeretnénk, hogy a széljegy még idén felkerüljön a tulajdoni lapra. Ezt követően vissza kell vinni a bankba az érkeztetett közjegyzői okiratot és a széljegyzett tulajdoni lapot, majd a bank elutalja a hitel összegét. (Ezt a tulajdoni lapot is lekérheti a bank a központi rendszerből.) Ez idén még akár december 29-én is megtörténhet.

Mi a helyzet a Babaváró hitellel?

A Babaváró hitel jogosultsági feltételei két lényeges pontban változnak 2024-től. Egyrészt 10 millió forintról 11 millió forintra nő a felvehető hitel maximális összege, másrészt a feleségre érvényes korhatár a jelenlegi 40 évről 29-re csökken.

Ezzel jelentősen leszűkül a támogatásra jogosultak köre, ugyanis a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2022-ben a Babaváró hitelt igénylő párok 60 százalékánál a feleség életkora meghaladta a 30 évet, míg Budapesten 70 százalék volt ez az arány. Annyi könnyítés van, hogy amennyiben igényléskor már igazoltan útban van a baba, akkor a feleségre 2024-ben még a jelenleg érvényes felső korhatár lesz érvényes, vagyis nem töltheti be a 41. életévét.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ahhoz, hogy a mostani feltételekkel igényelhesse valaki a Babavárót az kell, hogy a hitelszerződést a bank még ebben az évben aláírja. Mivel a bankok utolsó munkanapja december 29-én lesz, legkésőbb aznap meg kell történnie az aláírásnak. Az igazgatási szünet annyiban érinti ezt, hogy legalább a házaspár egyik tagjának minimum 3 éves Tb jogviszonyt kell igazolnia, ezt a dokumentumot pedig a kormányhivatal állítja ki. Az igazolást kérhetjük személyesen, postai úton vagy e-Papír szolgáltatáson keresztül, ám mivel december 27-től a kormányhivatalok zárva lesznek, célszerű minél hamarabb elindítani a folyamatot, nehogy kifussunk az időből.

Sietnünk kell

A CSOK (családok otthonteremtési kedvezménye) igénylésének ugyancsak feltétele, hogy legalább az egyik igénylő meghatározott idejű TB jogviszonyt igazoljon. A használt lakásra, valamint a 2 gyermekig új lakásra igényelt CSOK-nál 180 nap a minimális elvárás, míg a 10 millió forint összegű CSOK-nál és Falusi CSOK-nál 2 év, a kisebb összegű Falusi CSOK-nál pedig 1 év az előírás.

A TB jogviszonyról szóló igazolást a Babaváróhoz hasonlóan ugyancsak a kormányablakok állítják ki, így ha a jelenlegi feltételekkel vennénk igénybe a támogatást, mindenképpen sietnünk kell. Ha kicsúszunk az időből, és a szerződéskötés idén már nem tud megtörténni, akkor mindenképpen elutasításra számíthatunk. 2024-től persze van lehetőség CSOK Pluszt, vagy a preferált kistelepüléseken Falusi CSOK-ot igényelnünk, ám egyáltalán nem biztos, hogy ezek feltételeinek meg fogunk felelni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm