16 °C Budapest
bank building banks

Nincs menekvés? Rengeteg adós hitelszerződését rúghatja fel a bankja hamarosan, ha nem lépnek

2023. június 22. 08:45

Miközben rekord kevés a "BAR listás" adós, vagyis a negatív státuszú lakos a KHR rendszerben, jelentősen megnőtt a problémás hitelszerződések száma 2023. első félévében - írja a Bankmonitor. Ha ez így folytatódik, idővel a KHR-adatbázisban is látszani fog, mert megugorhat a nemfizetés miatt felmondott hitelszerződések száma. A fizetési gondokkal küzdő adósoknak szakértők szerint mindenképpen célszerű időben lépniük, és megtenni a szükséges óvintézkedéseket, hogy ne kerüljön felmondásra a szerződésük.

Úgy tűnhet, hogy a magas infláció ellenére az emberek rendben törlesztik a hiteleiket: történelmi mélységben van azok száma, akik az aktuális minimálbért elérő összeggel 90 napon túli késedelemben vannak. A Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) 2022. végén 680 ezer ilyen hátralékos hitelszerződést tartottak nyilván, ami idén tavaszra 660 ezerre mérséklődött. Viszonyításképpen 2018-ban még 1,5 millióan szerepeltek negatív státusszal a KHR adatbázisban, vagyis a számuk mostanra megfeleződött. Ez viszont nem jelenti azt, hogy nincs gond a törlesztésekkel.

A remek statisztikában nagy szerepe van a 2023. december végéig meghosszabbított kamatstopnak is a Bankmonitor szakértői szerint, ami az ötéves, vagy ennél rövidebb kamatperiódusú hitelek kamatát fagyasztotta be egy korábbi, alacsonyabb szinten, meggátolva a törlesztőrészletek drasztikus emelkedését. A kamatstop jelenleg azt jelenti, hogy például a 3 és 12 havi BUBOR-hoz kötött hitelek esetében a referenciakamat az aktuális (június 19.) 16,53 és 14,23 százalék helyett a 2021. október 27-én érvényes 2,02, illetve 2,40 százalék. Ez a havi fizetni valót illetően azt jelenti, hogy például egy 3 havi BUBOR-hoz kötött, 5 millió forint fennálló tartozású hitelnek, ahol 10 év van hátra a futamidőből, a bank pedig 2,5 százalék kamatfelárral számol, a havi törlesztője a jelenlegi 52 ezer forint helyett, körülbelül 95 ezer forint volna kamatstop nélkül.

Ugyanakkor a meglehetősen pozitív KHR statisztikák leginkább a vihar előtti csendet jelzik, legalábbis erre utalnak a Bankközi Informatikai Szolgáltató (BISZ) által frissen publikált adatok. A BISZ úgynevezett lakossági Krízis Mutatója pedig 2023. első negyedévében 160 százalékon állt – a 2019-es év bázis, vagyis a 100 százalék –. ami a múlt év végén még 108 százalék volt, vagyis

jelentősen nőtt a mulasztások és a fizetési problémák száma.

A BISZ mindezt főleg az életviteli költségek jelentős megemelkedésével magyarázza, hiszen az ügyfelek kénytelenek priorizálni, ennek során pedig a hiteleket helyezik a sor végére. A problémás ügyletek több, mint fele egyébként fedezetlen hitel, például személyi kölcsön, autó- vagy áruhitel.

Ha nem tudod fizetni a hiteled, cselekedj!

A már jelentkező fizetési problémák miatt a jövőben a negatív KHR státusszal rendelkezők száma is jelentősen emelkedhet, ők azok, akik a minimálbér összegét elérő tartozást görgetnek maguk előtt 90 napot meghaladóan. Ebben a helyzetben rendkívül fontos, hogy az adósok idejében lépjenek, igyekezzenek elkerülni azt, hogy negatív státuszt kapjanak a KHR adatbázisban, ez ugyanis nullára redukálja a hitelképességüket - tanácsolják a szakértők.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • Rendkívül fontos, hogy kommunikáljanak a bankjukkal. A legrosszabb stratégia az, ha homokba dugják a fejüket és megpróbálnak elbújni a bank, később pedig a követelésbehajtó és a végrehajtó cég munkatársai elől: nem reagálnak az SMS-ekre, a telefonhívásokra és a fizetési felszólító levelekre, de személyesen sem lehet őket elérni.
  • Még jobb, ha ők maguk lépnek, és jelzik a problémát a pénzintézet felé, mégpedig írásban, amiben megindokolják a fizetési nehézség okát is. Azért fontos a kommunikáció és az őszinteség, mert így a bank is segítőkészebben áll majd hozzá az ügyükhöz.
  • Váratlan munkanélküliség, betegség, esetleg haláleset kapcsán előfordulhat, hogy előre látható, hamarosan nem lesz miből kifizetni a havi törlesztőket. Ilyenkor ugyancsak legjobb előre jelezni a dolgot, még mielőtt egyáltalán megcsúszna valaki a fizetéssel.
  • Pénzügyi problémák esetén mindenképpen célszerű családi költségvetést készíteni, amiben minden fontos bevételnek és kiadásnak szerepelnie kell. Ebből azonnal kiderülnek a felesleges, esetleg lehúzható kiadások, de az is számszerűsíthető, hogy pontosan mekkora összeg hiányzik a családi költségvetésből. Ez utóbbi azért is lényeges, mert a pénzintézet felé jelezni kell majd, hogy az adós milyen havi törlesztőt lesz képes vállalni a jövőben, hiszen ez alapvetően meghatározza a szóba jöhető megoldási lehetőségeket.
  • Ilyen helyzetben azt is érdemes számba venni, hogy a családban és a baráti körben kiknek a segítségére lehet számítani. Ezt célszerű minél hamarabb megtenni, hogy kiderüljön, milyen forrásokra számíthat az adós az átmeneti időszakban.

Előfordulhat, hogy valaki a teljes hiteltörlesztőt nem tudja fizetni, ebben az esetben törlesszen annyit, amennyit csak tud.

Ez két dolog miatt is nagyon fontos. Egyrészt lassabban kezd felhalmozódni a tartozás, másrészt így talán elkerülhető, hogy  valaki bekerüljön rossz adósként a KHR adatbázisba. Ide ugyanis a 90 napnál régebbi, minimálbért meghaladó összegű lejárt tartozást felhalmozó adósok kerülnek fel, vagyis ha részlegesen törlesztünk, lassabban érjük el a minimálbér szintjét.

Segíthet a hitelfedezeti biztosítás

Egészségkárosodás, haláleset, keresőképtelenség vagy munkanélküliség esetén segíthet a hitelfedezeti biztosítás, a kérdés csak az, hogy ezek közül mi szerepel a biztosítási szerződésünkben. Munkanélküliség vagy keresőképtelenség esetén maghatározott ideig a bank fizeti a hiteltörlesztőket, ám többnyire néhány hónap után indul csak el a szolgáltatás, az előtte lévő időszak önrésznek számít. Fontos, hogy a hitelfedezeti biztosítások díja általában – a benne foglalt szolgáltatásoktól függően – a havi törlesztők összegének 3-6 százaléka, vagyis mindenképpen plusz költséget jelent.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem