22 °C Budapest
Young Couple working on their home finances. They are working at the dining room table using a calculator. There is some paperwork on the table.

Egyre több magyar igényel ilyen kölcsönt a bankjától: mit tudhatnak, amit más nem?

2023. május 10. 10:05

A személyi kölcsönök lassan elmozdulni látszanak a súlyos mélypontról, de még mindig várni kell az igazi visszatérésre. Eközben viszont örülhetünk a kamatok csökkenésének, bár azt korai lenne kijelenteni, hogy valódi trendfordulót látunk-e. Ismét megnztük a hiteltípusokat, és most a márciusi adatokat vesézzük ki.

A vártnál talán kisebb mértékben esett vissza a személyi kölcsönök új szerződéseinek összege, ha az éves összehasonlítást nézzük - ez derült ki a Magyar Nemzeti Bank új, a hitelezésekre vonatkozó adatsorából. A márciusi hónapot vizsgálva az is feltánhet, hogy a lakáshitelek még mindig nem tudtak kitörni a durva lejtmenetből, de talán már van ok reménykedni, míg a babaváró folytatja a mélyrepülést. A kamatok azonban végre együtt csökkentek tovább, ami lassan ráveheti a magyarokat, hogy elkezdjenek visszatérni a bankokba.

Hatmilliárddal kevesebb, mint tavaly

42 milliárd forintnál valamivel több volt márciusban a személyi kölcsönök új szerződéseinek összege - adta hírül szokásos összesítésében a jegybank hétfőn. A személyi hitelek a tavaly márciushoz képest így hatmilliárdos mínuszban vannak, jobbak viszont a két évvel ezelőtti adathoz képest, amikor mindössze 37 milliárd forint volt ez az érték.

Az év eleji uborkaszezont tehát a személyi hitelek vélhetően maguk mögött hagyták, ám lassan felmerül az a kérdés, hogy a nyaralásokra, majd az utána következő iskolakezdésekre vajon akarnak-e hitelt felvenni a magyarok? Ha most tippelni kellene, nehéz helyzetben lennénk: mindjárt bemutatjuk azt is, hogy mi okozná a dilemmát ebben a tekintetben.

Végre fellélegezhetünk?

A személyi kölcsönök egyébként ezzel a növekedéssel talán az egyetlenek az általunk havi gyakorisággal vizsgált hiteltípus közül, amely lassan kikecmeregni látszik az infláció megfékezésére indított kamatemelések miatt kialakult válságból. Mint a következő infografikán láthatjuk, sem a lakáshitel, sem pedig a babaváró nem tudott érdemben elmozdulni a brutális mélypontról (annak ellenére, hogy januárhoz és februárhoz képest azért valamicskét nőtt az új szerződések értéke), és továbbra is várnak a kamatcsökkentésre.

Arra a kamatcsökkentésre, amelyre talán olyan sokat már nem is kell várni. Miután a jegybank nemrégiben végrehajtott lépésével az egynapos betéti tenderek kamatát már lejjebb vitte, megágyazott annak a régen várt döntésnek, hogy a jegybanki alapkamat is végre csökkenni kezdjen a következő hónapokban. Ezt a hírt pedig az általunk vizsgált hiteltípusok kamatai is megköszönték: mint alább láthatjuk, érdemi csökkenést jegyezhetünk fel, raádásul most nem is volt "különc", mindegyikük egységesen kezdett lejjebb mászni. Ez pedig már annak is az előszele lehet, hogy megfelelő, megfizethető kamatkörnyezet esetén az emberek is visszatérnek majd lassan a bankokba, ami pedig jó tenne a durva pofonokat elszenvedett hitelpiacnak is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Másfélszeres pénzt kérnek vissza

Végezetül pedig a szokásoknak megfelelően lássuk a bankok legjobb ajánlatait! 5 millió forint kölcsönösszeget, egy éves munkaviszonyt és 5 éves (60 havi) futamidőt írtunk be a Pénzcentrum személyi kölcsön-kalkulátorába, hogy megkapjuk őket, ezt láthatjuk a lenti táblázatban.

Kamatcsökkentés ide vagy oda, az ajánlatokat látva örülni azért még korai lenne. Mint kiderül, a havi törlesztő sehol sem áll meg 117 ezer forint alatt, ami egy 300 ezres nettó fizetés mellett még mindig azt jelenti, hogy a bevétel harmadát csak ez a törlesztő elviszi. Még durvább megnézni a visszafizetendő teljes összegeket, mert itt már olyan is van, ami 5 miliió forintos kölcsönösszeggel számolva másfélszeres visszafizetést ír elő. Tehát a magas kamatok még mindig komoly odafigyelésre és óvatosságra intenek, valamint még mindig mindennél fontosabb a nagyon alapos körültekintés, mielőtt komoly adósságba verjuük magunkat és a családot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 29. 09:39
A hétvégén újra közvetített Hajdú B. István sportriporter. Korábban még úgy fogalmazott, hogy egy mű...
Holdblog  |  2024. április 29. 07:41
Ádáz verseny és extrém túlkapacitás jellemzi azt az ágazatot, ami leginkább hozzájárulhat a zöld átm...
Buxelliott  |  2024. április 29. 07:15
A várakozás szerint elérte a jelzett célárat a magyar index (64850 alá vs. 64845,14), majd északnak...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem