Concentrated mature woman calculating finance, money, using laptop computer and smart phone at home workplace table, counting budget, paying bills, taxes, rent, mortgage fees

Megrohanták a bankokat a nélkülöző magyarok: nem is sejtik, milyen hitelcsapda várhat rájuk

2023. március 6. 13:03

Érdekes ellentmondást figyelhetünk meg, ha megnézzük a napokban közzétett, az év első hónapjára vonatkozó hitelezési számokat. A személyi kölcsönök új szerződései annak ellenére emelkedtek, hogy az átlagkamat immár súrolja a húsz százalékot, és remény sincs a csökkenésére. De vajon miért vesznek fel a magyarok egyre több szabad felhasználású hitelt, ha az folyamatosan drágul?

Megrázták magukat a személyi kölcsönök, hónapok óta először volt pluszban a fogyasztási hiteleknek ez a típusa az MNB nemrég kiadott, januárra vonatkozó adatsora szerint. Most kétféle forgatókönyv lehetséges: vagy a megtakarításhoz nem mernek nyúlni az emberek, vagy az is annyira elfogyott mindenkinél, hogy a fogyasztást is csak hitelekből képesek tovább fedezni - a kamatok azonban nem csökkentek, ami elég brutális adósságspirált is eredményezhet. Nézzük a számokat!

Apró növekedés, de vajon meddig?

29 milliárd forint volt az új személyi kölcsön-szerződések összege januárban, ami 3 milliárddal több, mint 2022 decemberében - ez derült ki a jegybank által a napokban közzétett statisztikákból. Emelkedést már két hónapja nem jegyezhettünk fel ebben a szegmensben, így talán van arra remény, hogy az ilyen típusú szerződések végre ismét elindulnak felfelé. Egyéves távlatban a személyi hitelek még mindig csökkennek egyébként, 2022 januárjában 32 milliárd volt az összeg.

A kölcsöntípus felemelkedési pályája ugyanakkor meglepetés is, ha azt nézzük, hogy mind a kiskereskedelmi forgalomnál, mind a fogyasztás más aspektusainál folyamatos csökkenést jegyezhettünk fel. Adja tehát magát a kérdés: pontosan mire költik az emberek azt a többletet, amit a személyi kölcsönök révén megszereznek maguknak?

Személyi kölcsön: a mundér becsülete

Mielőtt rátérünk az okokra, a szokásoknak megfelelően nézzük a többi hiteltípust is. Az alábbi grafikonon is jól látszik, hogy az év első hónapjában - hitelezés szempontjából - a személyi kölcsönök védték a mundér becsületét, mert a lakáshitelek piacán még mindig csökkenést tapasztalhatunk. És mivel az MNB a múlt héten bejelentette, hogy a kamtcsökkentés megkezdéséhez az infláció tartós zuhanása kell, remény sincs arra, hogy akár az év közepéig ez a piac magához is térjen.

De ennél sokkal durvább, 90 százalékos (!!!) visszaesést produkáltak a babaváró hitelek az év első hónapjában azután, hogy 2022 legvégén a története második legjobb eredményét produkálta. Erre a visszaesésre magyarázat lehet persze az, hogy azgészen az év utolsó napjaiig nem tudtuk, mi lesz ennek a népszerű családi hitelnek a sorsa. Ennek az lett az eredménye, hogy a magyarok megrohanták a bankokat az igénylésekért, csakhogy a 7 milliárdos összeg természetesen így is negatív rekord. A babaváró durva visszaeséséről még fogunk értekezni bővebben is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kanyarban sincs a kamatcsökkenés

És akkor most már valóban lássuk a valódi okot, ami egyébként a januárni adatok ismeretében egyben anomáliát is jelentenek. Amint a lenti grafikonon láthatjuk, a személyi kölcsönök átlagmakata (1 éven túli kamatfixálás esetén) 19 százalék fölé emelkedett, vagyis előállt az az érdekes ellentmondás, hogy annak ellenére növekedett a személyi kölcsönök új szerződéseinek összege, hogy egyelőre a kanyarban sem látszik a kamatcsökkentés.

Brutális törlesztők

Végezetül pedig lássuk a bankok ajánlatait! Amint a táblázatban is szemléltettük, 5 millió forint kölcsönösszegre szinte mág nem találunk olyan ajánlatot, ahol a végül visszafizetendő végösszegben nem kellen még egy-, de inkább kétmilliót "rádobni" az eredetileg felvett kölcsönösszegre. Ennél az is durvább, hogy mivel 300 ezres jövedelemátutalással számoltunk, és nincs olyan ajánlat, amelynek a havi törlesztője ne lenne legalább 115 ezer forint, akkor ez azt jelenti, hogy a havi törlesztőrészlet simán elviheti a keresetünk több, mint harmadát.

Miért veszünk fel több hitelt?

Érdekes felmérni azt is, hogy ha a hitelek tovbb drágulnak, akkor vajon mi az oka annak, hogy egyre többet vesznek fel a magyarok? Erre két magyarázatot látunk jelenleg: az egyik az lehet, hogy azokra a tartós fogyasztási cikkekre költik, amelyeket nem akarnak egy összegben kifizetni a megtakarításból. A másik ok pedig talán az, hogy a megtakarítás is elfogyott, és a brutális élelmiszer-infláció, az élet más területeinek megdrágulásával együtt olyan súlyos terhet ró a magyarokra, hogy csak a további hiteleket látják kiútnak, hogy fedezni tudják a megélhetést. Ez azonban, ha így van, brutális adósságspirált is eredményezhet - ha emiatt nő a következő hónapokban a hitelkitettség, az fizetésképtelenségi eljárások ezreit is magával hozhatja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm