13 °C Budapest
Smiling male Real Estate Agent or broker shaking hand of excited buyers couple, negotiating about first house purchase or taking loan, insurance agent welcoming clients with handshake at consultation meeting

Rengeteg magyar marad hoppon a babaváróval: megszólaltak a bankok, ez jöhet 2024-ben

2024. január 18. 10:00

2024-ben kicsit jobb éve lehet a bankszektornak, legalábbis a javuló gazdasági mutatók alapján a pénzintézetek is erre számítanak. A Pénzcentrumnak nyilatkozó bankok ugyanakkor elismerték, hogy valóban sokan lemaradnak idén a babaváró kölcsönről a feltételek szigorítása miatt. Megnéztük, mi lehet a hitelezéssel, a bankokkal 2024-ben.

2023 nem volt egy könnyű év a bankok számára (sem), de a gazdasági helyzet javulásával, az infláció folyamatos csökkenésével idén talán már bízhatnak abban, hogy könnyebb lesz a szektornak ez az év. Az infláció elleni folyamatos küzdelem viszont azt is eredményezte, hogy a jegybanki alapkamat tavaly is nagyon magas volt, vagyis az ezt irányadónak tekintő hiteltermékeket alig vették fel az emberek.

2023 a nehézségek ellenére viszont már inkább volt a kilábalás éve, és azt az elemzők már korábban is jelezték, hogy a lakossági hitelezés ebben az évben térhet vissza ha nem is a fénykorához, de egy kellemesebb állapothoz biztosan. Megkérdeztünk néhány bankot, mire számítanak ebben az évben.

Lassan magukra találnak a hitelek

Amint korábban a Pénzcentrum is megírta, a lakáshitelek ha lassan is, de kezdenek végre visszakapaszkodni. A novemberi adatok alapján lakáscélú hitelekből 66 milliárd forint új jegyzést fogadtak be a bankok, ez 17 milliárd forintos növekedést jelent az egy évvel korábbi állapothoz képest. 

Az alábbi grafikonon azt mutatjuk meg, hogy állnak most a lakáshitel-típusok kamatköltségei: jól látható, hogy a költségek az elmúlt hónapokban komoly esésnek indultak, ami az egyik indikátora volt az ismét megugró hitelfelvételi kedvnek.

A legjobban most azok járnak, akik lakásfelújításra-korszerűsítésre, illetve egyéb lakáscélra veszik fel a hiteleket: ennek átlagos kamatköltsége a novemberi adatok szerint 7,8, valamint 7,4 százalékon állnak.

És akkor mi lesz a bankokkal?

A bankok számára jelen pillanatban az úgynevezett extraprofit-adó jelenti a legkomolyabb kihívást Erről Almási Anna, az ING Bank kommunikációs vezetője azt mondta: van olyan kitétel a törvényben, mely csökkentésre ad lehetőséget, mégpedig az állampapír-állomány.

Bár a fizetendő extraprofit-adó továbbra is igen jelentős összeget képvisel bankunk ráfordításai között, a jelenleg ismert jogszabályi előírások szerint 2024-re az ING Bank magyarországi fióktelepe által fizetett adó mértéke alacsonyabb lesz a 2023-ban fizetett összegnél. Ennek oka, hogy 2023-ban az első félévben az adó alapjának számításakor a 2022-es év nettó árbevételéből kellett kiindulni, a második félévben pedig ugyanezen év adózás előtti eredményéből. 2024-ben a teljes évre vonatkozóan a 2022-es év adózás előtti eredményéből kell kiindulni, mely így nagyjából 20%-kal alacsonyabb terhet jelent esetünkben. Ezen felül a törvényben lehetőség van arra, hogy ha a bank tulajdonában lévő állampapír-állomány növekedést mutat 2024. január-november időszakban a 2023-as év első négy hónapjához képest, akkor az további csökkentő tényezőként vehető figyelembe. Ennek mértékét azonban csak 2024 novembere után lehet számszerűsíteni

- fogalmazott Almási Anna. Ezenkívül kitért arra is, hogy bizakodásra adnak okot a jelenleg zajló gazdasági folyamatok.

2024 is kihívásokkal teli évnek ígérkezik egyfelől a szabályozói környezet által támasztott elvárásoknak való megfelelések miatt másfelől a folyamatosan változó gazdasági környezet miatt, mely kihat a kamatok alakulására is. Ugyanakkor a pozitív gazdasági folyamatok (a technikai recesszió vége, az alacsonyabb kamatkörnyezet, a dezinflációs folyamatok erősödése, a reálbér-növekedés, az élénkülő fogyasztás, az európai uniós források felszabadulása, a beruházások megindulása és a gazdaságélénkítő intézkedések, stb.) bizakodásra adnak okot

- tette még hozzá.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Korábban már többször beszámoltunk arról is, hogy a megváltozott feltételek miatt lényegesen kevesebben vehetik majd fel a babaváró hitelt. A CIB Bank a Pénzcentrumnak azt írta, hogy a lakáshitelezés várakozásaik szerint ugyan magára fog találni, de a babaváró esetében csökkenésre számítanak.

2024-ben várakozásaink szerint lesz tér a kamatok további csökkentésére, mellyel a hitelpiac élénkülésére számítunk a lakáshitelpiacon. A 2024-es évtől mérsékelt fellendülést várunk a legtöbb fogyasztási hitel esetében is. A Babaváró Kölcsönöket érintően viszont a piac csökkenését várjuk a januártól megváltozott feltételek miatt

- írta a bank megkeresésünkre.

Több volt a babaváró, de még várni kell

Hasonlóan a CIB-hez és az ING-hez, az Erste is a piac élénkülésére számít ebben az évben - ezt írták a lapunknak küldött válaszban.

A múlt év végén már a hitelkereslet élénkülését tapasztalta az Erste lakossági oldalon, a bankok önkéntes kamatstopjának hála jelentősen növekedett például az érdeklődés a jelzáloghitelek iránt. A jelzálogkamatok további csökkenése segíti a hitelezés növekedését, így a piac tovább bővülhet 2024-ben

 - tudtuk meg az Erste Bankból. Hozzátették ugyanakkor, hogy most természetesen még korai volna bármilyen tanulságot levonni - az viszont biztos, hogy náluk megugrott a babaváróra beadott kérelmek száma.

Az államilag támogatott konstrukciók eddig is támaszt jelentettek a hitelezésben. Az Erste az utolsó negyedévben közel 40%-kal több Babaváró igénylést fogadott be, mint az azt megelőző negyedévben. A támogatások és támogatott hitelek iránt is jelentősen nőtt az érdeklődés, ott az utolsó negyedév teljesítménye majdnem duplája volt az előző negyedévének. Az ügyfelek igyekeztek kihasználni a számukra kedvezőbb konstrukciók adta lehetőségeket. Ugyanakkor a bank korainak tart prognózist adni arról, milyen hatása lehet a piacra az új feltételek bevezetésének a CSOK és a Babaváró esetében. Az év eleje egyébként sem élénk a piacon, miközben elegendő idő sem telt el a bevezetés óta a tapasztalatok levonásához

- írta lapunknak az Erste Bank.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem