Wood Frame Construction Site

Továbbra is lejtmenetben a magyar építőipar: nincs megállás a lejtőn?

2023. november 28. 22:10

Az építőipari termelés szeptemberben 4,7%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Az építőipari cégek száma októberben kismértékben csökkent. Az alapítási aktivitás alacsony maradt, idén mindössze alig több mint 4 ezer új vállalkozás kezdte meg tevékenységét, ami az elmúlt öt év legalacsonyabb száma. Az egyéni vállalkozók száma elérte a 85,5 ezret, ugyanakkor az újonnan alapított egyéni vállalkozások száma idén jelentős mértékben csökkent. A közeljövőben várhatóan tovább folytatódik a cégszámcsökkenés.

A KSH adatai az idei év júliusát leszámítva folyamatosan az építőipar csökkenő teljesítményét mutatják, ami nem volt másként szeptemberben sem. 2023 első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 4,7%-kal csökkent. Az építőipar termelői árai 2023 III. negyedévében 13,1%-kal nőttek az előző év azonos időszakához mérten. A jövőre nézve az igazán aggasztó a megkötött új szerződések csökkenése és a szerződésállomány volumenének 30,6 %-os elmaradása a 2022. szeptember végitől.

A cégtrendben az OPTEN adatai alapján a működő cégek 66,7 ezres számához képest az októberi cégszámcsökkenés csekélynek mondható, kis mértékben haladja meg a százat és 1-10 hó összesítésben a hatvanat

A cégtrendben az egyik szembetűnő tény az alapítási kedv csökkenése, ami ez év októberig mindössze alig több mint 4 ezer új vállalkozást jelentetett eddig a szektorban. 1-10 hónapos összehasonlításban az idei évben alakult a legkevesebb új cég az elmúlt öt évben, és úgy tűnik, az idei teljesítmény még megszorongatni sem tudta az elmúlt időszakokét. Időben nem a november-december hónapok adják az alapítások csúcspontjait, ettől kivétel csak 2020 volt, amikor az újonnan alakult cégek közel 20 %-a e két hónapra esett. „Az elmúlt öt év legjobb november-december alapítási kedvével számolva is, úgy tűnik, hogy az új cégek száma nem éri el, vagy csak súrolhatja alulról az 5 ezeres cégszámot idén, ami messze elmarad az eddig megszokottól. Ez egyáltalán nem meglepő a jelenlegi környezet ismeretében, és úgy gondolom, hogy a cégszámcsökkenés a jövőben folytatódni fog, nagyobb léptékkel, ha az alapítási kedv a jelenlegi szinten marad.” – mondta Alföldi Csaba, az OPTEN céginformációs szakértője.

A cégtrend egyik fontos aspektusa az alakulások, míg a másik a tevékenység megszűntetése. Fontos ebben a kontextusban megkülönböztetni a tevékenység megszűnésének jogi és fizikai dimenzióját, melyek az esetek többségében nem esnek egybe. Amennyiben a cég jogilag megszűnik, nem kapcsolódik már tevékenységhez. Azonban a jogi megszűnésig vezető folyamat időigényes, különböző formában manifesztálódik, és ezek a formák magukban foglalják a fizikai tevékenység megszűnését vagy annak korlátozott folytatását. Ezen cégeljárási formák közül kiemelkednek a végelszámolások, az előzmény nélküli esetek az új felszámolási eljárásokon belül (pl. nem előzte meg az eljárást kényszertörlési eljárás), és az új kényszertörlések (az új felszámolási eljárások közel 90%-át kényszertörlés előzi meg).

Ezen nézőpont alapján más kép rajzolódik ki. Míg a jogilag teljesen megszűnt cégek száma az idén - 4,11 ezer - alig több mint az újonnan alapítottaké - 4,06 ezer -, addig az új eljárások száma - ami főként a belső folyamatokat tükrözi - elérte a 4,5 ezret. Alföldi Csaba, az OPTEN céginformációs szakértője elmondta: "Az új eljárások idei számai, de a tavalyiak még inkább jelezték a szektorban zajló negatív folyamatokat. Az új végelszámolások már most meghaladták az ezret, ami 2022-őt nem számítva, hiszen a tavalyi KATA változások jelentős átrendeződést okoztak, meghaladják az elmúlt öt év éves számait, és ugyanez a tendencia látható az új kényszertörléseknél is, ahol az idei eljárásszám meghaladta a 3 ezret. A jövőben a cégalapítások szintje fogja eldönteni a cégtrendet, de rövid távon biztos a cégszámcsökkenés."

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az építőiparban az egyéni vállalkozói forma továbbra is nagyon elterjedt, és január óta folyamatos növekedést mutat, elérve a 85,5 ezres számot. Annak ellenére, hogy magas a jelenlévő egyéni vállalkozók száma ebben a szektorban, már láthatók a nehézségek jelei. Az újonnan belépő egyéni vállalkozók száma markánsan csökkent 2023-ban. Míg 2022-ben még több mint 14 ezer új egyéni vállalkozó indult, és 2021-ben több mint 16 ezer, addig idén októberig mindössze 7,4 ezer, amely valószínűleg idén nem éri el a 10 ezres szintet. Figyelemre méltó a tevékenységet szüneteltetők számának emelkedése is, ami jelenleg a szektorban működő egyéni vállalkozók 14%-át teszi ki, azaz több mint 12 ezer vállalkozót érint. Ezzel szemben az előző év azonos időszakában a tevékenységet szüneteltetők mindössze 10%-ot képviseltek, ami azt mutatja, hogy növekszik a kivárók száma és aránya a szektorban.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (CFI – az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkhöz képest) októberre vonatkozó értéke az építőiparban országosan 16,53 % volt. Vármegyei szinten nézve az Opten–CFI Vas, Győr-Moson-Sopron és Veszprém vármegyékben érte el a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye produkálta.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm