The gap between the two flags, Russia  and Ukraine, as a concept of political confrontation.

Jönnek az újabb szankciók az oroszok ellen: menekítik a civileket az ukrán városokból - hírösszefoglaló

2022. március 8. 17:46

Kétmillióan menekültek el Ukrajnából, Moszkva humanitárius folyosót nyit öt városban: Kijevből, Csernyihivből, Szumiból, Harkivból és Mariupolból adnának szabad elvonulást a civileknek. Közben készül az újabb szankciós csomag Oroszország ellen - hírösszefoglaló.

Az uniós tagállamok nagykövetei kedden tárgyalnak arról a szankciós csomagról, amelyet az Európai Bizottság terjesztett elő. Ez már a negyedik intézkedéscsomag, azonban ez nem érinti az energiaszektort. A tagállamok valószínűleg el is fogadják majd a javaslatot, amelyet ezek után az állam- és kormányfők csütörtök-pénteki párizsi informális csúcstalálkozón hagyhatnak jóvá a legfelsőbb szinten.

A Eurológus értesülése szerint a következő büntetőintézkedések között lesz három fehérorosz bank kitiltása a SWIFT-rendszerből, további oligarchákat sújtanak beutazási tilalommal és vagyonbefagyasztással, Oroszországot kizárják egyes kriptovaluták forgalmazásából, illetve egyes tengeri technológiákhoz való hozzáférésüket is ellehetetlenítik.

Ugyanakkor a büntetőintézkedések nem érintik az energiaszektort - szemben Joe Biden amerikai elnökkel, aki a hírek szerint akár kedden bejelentheti az orosz olajra vonatkozó importtilalmat. Ezzel kapcsolatban az Európai Bizottság egy másik a javaslatot készített, amely nem az orosz gáz lekapcsolását, hanem az alternatív források szerepének jelentős megnövelését tartalmazza.

Elkezdődött a civilek kimenekítése

A jelenlegi adatok alapján 723 külföldi hagyta el Szumit Poltava felé, közölte a RIA hírügynökséggel Mihail Mizintsev orosz vezérezredes. Mizintsev szerint Oroszország az éjszaka folyamán 5334 embert, köztük 781 gyermeket evakuált Ukrajna különböző részein, valamint a luhanszki és donyecki népköztársaságokban lévő veszélyzónákból ukrán közreműködés nélkül.

Több humanitárius folyosót is megnyitott kedden Moszkva, hogy a civilek elmenekülhessenek a harcok elől, és habár nem mindegyik akció zajlik problémamentesen, már vannak menekülők, akik megérkeztek a célhelyszínekre. A Szumiból buszokkal és autókkal menekített civilek már megérkeztek Poltavába – ezt a helyi adminisztráció közölte.

Mariupolról ezzel szemben nem sokat tudni: korábban arról érkeztek hírek, hogy harminc buszt és nyolc teherautót küldtek az áram-, víz- és hőellátás nélkül maradt városba az ott maradt civilek kimentésére és adományok kézbesítésére, csakhogy az ukrán védelmi minisztérium és az ukrán külügyminisztérium szerint az orosz erők tüzet nyitottak a humanitárius folyosón.

A buszok Zaporizzsjába vinnék a civileket, de egyelőre nincs hír arról, sikerrel jártak-e. A Kijev határában fekvő Bucsából is megpróbálták evakuálni a civileket, de a kijevi regionális állami közigazgatás vezetője, Olekszij Kuleba szerint a orosz fél szabotálja az akciót. Irpinyből ugyanakkor többen is el tudtak menni a megelőző 24 órában, közölte a BBC.

Az Ukrajnából menekülők száma kedden elérheti a kétmillió főt – írta meg a Twitteren FFilippo Grandi, az ENSZ menekültügyi szervezetének vezetője. Grandi korábban azt mondta, hogy az Ukrajnából érkező menekültek második hulláma még az elsőnél is kiszolgáltatottabb lesz, ekkor ugyanis már olyanok fognak érkezni, „akiknek sem erőforrásaik, sem kapcsolataik nincsenek, és nem marad más választásuk, mint a menekülés”.

Stoltenberg: a konfliktus ne terjedjen túl Ukrajnán

A NATO-nak biztosítania kell, hogy a konfliktus ne terjedjen túl Ukrajnán – idézte a CNN Jens Stoltenberg főtitkárt.A főtitkár szerint ugyanis ez még veszélyesebb, még pusztítóbb és még halálosabb lenne, a helyzet pedig „kicsúszhatna az irányításuk alól”. Stoltenberg kedden Rigában Egils Levits lett elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján megjegyezte, hogy „a szenvedés, amelyet most Ukrajnában látunk, borzalmas”. A helyzetre reagálva a NATO jelentősen megerősítette jelenlétét a szövetség keleti részén – tette hozzá.

130 repülőgépünk van magas készültségben. Több mint 200 hajónk és további több ezer katonánk van a térségben. A NATO kész megvédeni a szövetség területének minden egyes centiméterét

– mondta. A NATO eddig elutasította, hogy közvetlenül részt vegyen a konfliktusban, beleértve egy repüléstilalmi övezet felállítását, amire napok óta kéri a szövetséget az ukrán vezetés. Az orosz külügyminisztérium észak-amerikai osztályának igazgatója az Interfaxnak nyilatkozott, elmondta, hogy Moszkva kész az Egyesült Államokkal folytatott őszinte és kölcsönös tiszteletet tanúsító párbeszédre, és reméli, hogy a Washingtonhoz fűződő kapcsolatok visszatérnek a normális kerékvágásba.

Alekszandr Darcsev szerint Oroszország olyan mértékben nyitott erre, mint amennyire az Egyesült Államok is készen áll a párbeszédre. Hozzátette: nem ártana Amerikának emlékezni a „békés egymás mellett élés” (peaceful coexistence) elfeledett, a hidegháború idején jól működő elvére – mondta. Emellett úgy látja, a „szabályalapú világrendet és a hagyományos erkölcsöket elutasító progresszív normákat” nem szabad ráerőltetni az oroszokra.

Tekintettel Oroszország és az Egyesült Államok nukleáris szuperhatalomként a világ sorsáért viselt különleges felelősségére, él a remény, hogy országaink viszonyában visszatér a normalitás

– mondta Alekszandr Darcsev.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm