25 °C Budapest
hand of the patient is on drip receiving a saline solution on bed VIP room at hospital. Medical Concept.

Rákkeltőnek nyilvánították sokak kedvenc ételeit: magyarok tízezrei lehetnek nagy veszélyben

2023. november 25. 16:01

Azok az emberek, akik jelentős mértékben növelik az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztását az étrendjükben, a fej- és nyaktájéki rák kialakulását kockáztatják, és nagyobb eséllyel kapnak nyelőcső-adenokarcinómát is – derült ki egy friss tanulmányból.

A nagyobb mennyiségű ultrafeldolgozott élelmiszer fogyasztása növelheti az emésztőrendszer rákos megbetegedés (például száj-, torok- és nyelőcsőrák) kialakulásának kockázatát – derült ki egy, a CNN által ismertetett friss tanulmányból. A kutatás során kiderült, azok az emberek, akik 10 százalékkal több ultrafeldolgozott élelmiszert fogyasztottak, összesen 23 százalékkal növelték a fej- és nyaktájéki rák kialakulásának kockázatát, míg 24 százalékkal nagyobb eséllyel kaptak nyelőcső-adenokarcinómát. (Utóbbi egy olyan rákfajta, ami a szervek belsejét borító mirigyekben alakul ki.)

A tanulmány a bizonyítékul szolgál arra, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek és a rákkockázat között összefüggés van

– közölte Dr. Helen Croker, a tanulmányt finanszírozó World Cancer Research Fund International igazgatóhelyettese. Ám a jelenleginél sokkal több kutatásra és adatgyűjtésre van szükség a tanulmányban foglalt összefüggések megértéséhez – tette hozzá Dr. Ingre Huybrechts, a tanulmány társszerzője, a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség Táplálkozási és Anyagcsere részlegének táplálkozástudományi epidemiológusa. A szakember elmondta azt is, az étrendi adatokat az 1990-es években gyűjtötték, amikor az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása még viszonylag alacsony volt. Ennek megfelelően az asszociációk erősebbek lehetnek az egyes kohorszokban, még a legutóbb végzett étrend-követési értékelésekben is.

Ezt jelenti az ultrafeldolgozott élelmiszer

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek – például üdítők, chipsek, csomagolt levesek, fagylaltok – olyan összetevőket tartalmaznak, amelyeket „konyhákban soha vagy csak nagyon ritkán használnak. Esetleg az olyan adalékanyagok csoportjait értjük alatta, amelyeknek az a funkciója, hogy a végterméket ízletessebbé és vonzóbbá tegyék – közölte az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete.

Az efféle adalékanyagok közé tartoznak az olyan tartósítószerek, amelyek ellenállnak a penésznek és a baktériumoknak, az összeférhetetlen összetevők szétválásának megakadályozására szolgáló emulgeálószerek, a mesterséges színezékek; a habzásgátlók, térfogatnövelők, fehérítők, zselésítők és fényesítő szerek; valamint a hozzáadott vagy módosított cukrok, sók és zsírok.

A testzsír, mint kockázati tényező

A European Journal of Nutrition című folyóiratban nemrég megjelent tanulmány összesen 450 111 olyan felnőtt étrendi és életmódbeli adatait elemezte – beleértve az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztását is –, akik részt vettek a rák és táplálkozás közötti összefüggések európai vizsgálatában, az EPIC-ben. Ezt a felmérést 1992 és 1999 között végezték, és összesen 10 európai országból toboroztak résztvevőket hozzá.

Az EPIC eredményeinek vizsgálatai ugyanakkor azt is megmutatták, hogy a testzsír növekedése csak részben magyarázza az ultrafeldolgozott élelmiszerek és az emésztőrendszeri rákos megbetegedések közötti statisztikai összefüggéseket. A tanulmány szerint ugyanis a megnövekedett derék-csípő arány csak 5 százalékban növelte a fej- és nyaktáji rák megnövekedett kockázatát. A testtömeg-index (BMI) növekedése pedig a nyelőcsőrák kialakulásának növekedését csak 13 százalékban befolyásolta.

Vagyis amennyiben az ultrafeldolgozott élelmiszerek hozzájárulnak a rák kockázatához, akkor azt nem a túlzott fogyasztásukból fakadó elhízás révén, hanem más mechanizmusok hatására teszik – jelentette ki Dr. David Katz, a prevenciós és életmód-gyógyászat szakértője. Hozzátette, ezek a folyamatok lehetnek a diéták által kiváltott gyulladások, a mikrobium megzavarodása, a káros epigenetikai hatások, mint ahogyan sok más lehetőség is ide sorolható.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek felelősek a hirtelen halálért is

Furcsa módon a tanulmány összefüggést talált az ultrafeldolgozott élelmiszerek és a véletlen halálesetek között, bár utóbbit a felmérés kontrolljaként használtak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Vagyis a kutatók a hirtelen halált „negatív kontrollként” definiálták, amit az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel nem volt szabad közvetlenül összefüggésbe hozni, amikor a közvetlen hatásaikat összesítették

– fejtette ki Katz. Hozzátette, az ultrafeldolgozott élelmiszerek ugyanakkor nagyobb arányban járultak hozzá a hirtelen halálozáshoz. S hogy mi következik ebből? Hogy az ilyen ételek és italok a kedvezőtlen életkörülmények jelölői, ami a szegénységgel, a diszkriminációval, a környezetszennyezéssel társulnak.

„Egyelőre még nem világos, hogy mi állhat ezen kapcsolat mögött” – szögezte le Dr. George Davey Smith, a tanulmány társszerzője, a Bristoli Egyetem klinikai epidemiológia professzora. Azt sem lehet biztosan tudni, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek valóban felelősek-e a hirtelen halálokért, vagy inkább az egészséggel kapcsolatos magatartások, a társadalmi és gazdasági helyzet okolhatók-e érte.

Nem a mostani volt az első

Egy biztos, nem a CNN által szemlézett tanulmány volt az első, amely összefüggést talál az ultrafeldolgozott élelmiszerek és a rák között. Egy 2022. augusztusi felmérés szerint például az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása jelentősen növeli a férfiaknál a vastagbélrák kockázatát, míg fogyasztásuk mindkét nem esetében növeli a szívbetegségek kialakulásának, valamint a korai elhalálozás lehetőségét.

Egy januárban közzétett kutatás pedig megállapította, hogy aki 10 százalékkal több ultrafeldolgozott élelmiszert fogyaszt, az 2 százalékkal növeli a rák kialakulásának kockázatát.

Végül egy idei tanulmány azt állapította meg, hogy a nagyobb mennyiségű ultrafeldolgozott étel és ital fogyasztása (különösen, ha ezeket a termékeket mesterségesen édesítették) összefüggésbe hozható a depresszió kialakulásával a nők esetében. Míg egy 2022-es kutatás szerint a napi 400 kalóriányi ultrafeldolgozott élelmiszer elfogyasztása egy 2000 kalóriás diéta esetében növelte a demencia kockázatát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem