20 °C Budapest
Female dentist examining patient with dental equipment. Dental workers treating patient in medical clinic.

Milliók rettegnek az orvosoktól: ezzel a trükkel fájdalommentes lehet a beavatkozás

2023. november 12. 21:02

Aki egy hangyányit is érdeklődik az egészséges életmód iránt, holtbiztos, hogy találkozott már legalább egy, a meditáció előnyeiről szóló publikációval. Idén júliusban is megjelent egy különleges cikk a MedicalPress oldalán, ami szerint a mindfulness segíthet csökkenteni a fogászati szorongást, még akkor is, ha nem szeretünk meditálni. A Fogászati Trendelő podcast utánajárt a kérdésnek és felkereste Csong An Szunim zen mestert és feleségét, Virágh-Kvasznovszky Anett dentálhigiénikust.

A legújabb kutatások szerint a mindfulness technikák és a meditáció pozitív hatással lehetnek nem csak a fogászati szorongásra, de az egészségügyi szakemberek teljesítményére és jólétére is.

„Mivel ez egy nagyon különleges, innovatív téma, amivel itthon még nagyon keveset foglalkoztak, ezért felkerestük a téma leghitelesebb szakértőjét, Csong An Szunim zen mestert, hogy jobban megértsük a fogászat és a meditáció kapcsolatát” – mondta Aranyi Rita, a MindentMent Fogászat igazgatója.

A beszélgetés körüljárja, hogyan kezelhetik a fogorvosok és egészségügyi szakemberek a mindennapok kihívásait a buddhista tanítások segítségével. Milyen szerepet játszik a meditáció, az együttérzés és az empátia az orvos-páciens kapcsolatban, és hogyan befolyásolják ezek a fogászati kezelések minőségét és eredményességét?

Együttérzés és bölcsesség

Az orvos-beteg közötti bizalmi kapcsolat alapja az orvos empátiája. Csong An Szunim szerint az együttérzéshez kellő bölcsesség is kell, hogy párosuljon.

Ez azt jelenti, hogy például az együttérzés diktálja, hogy az orvos semmiképpen nem okoz nagyobb fájdalmat, mint amennyi a kezelés elvégzéséhez kell, a bölcsesség pedig tudja, hogy erre a műveletre szükség van a gyógyuláshoz. Itt a praxis maga a tiszta tudatgyakorlat, az eggyé vált tiszta jelenlét gyakorlata, az ezt a két aspektust hozza ki, amely olyan, mint a madár két szárnya, egyik nélkül se tud repülni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A zen mester egy személyes élményét is megosztotta. Elárulta, hogy fél a fogorvostól és elmesélte hogyan kezelte feltörő érzéseit és gondolatait a bölcsességfoga eltávolításakor. Történetéből megérthetjük, hogy a fogorvosnál ránk törő érzés a testünk válasza, egy önvédelmi reakció, amit helyére kell tenni. Magyarul ne vetítsük rá a fogorvosra, hogy ezt ő okozta. Tudatosítsuk magunkban, hogy a fogorvos segít nekünk. Mindez segít ellazulni és együttműködni.

A stresszkezelésre a zen mester azt tanácsolja, hogy ha észrevesszük magunkon a fokozódó feszültség jeleit, hogy elragadtattuk magunkat vagy ingerültek vagyunk, azonnal a lélegzet tudatosságát és a testtudatosságot vissza kell állítani. Ekkor elkezd leválni a gondolatbeszéd az érzelemfolyamról, ami éppen magunkkal ragadott. Ezt lehet gyakorolni, amire egy légzéstechnikát is megismerhetünk a podcast epizódból.

Egyre többen akarnak mgánban gyógyulni

Egyre többen szeretnének gyógyulni a magánegészségügyi szolgáltatóknál, ezt igazolja, hogy a piac rohamtempóban bővül, mára 800 milliárdosra hízott, és a magánintézmények lassan behálózzák az országot. Az okok ismertek, hiába fizetjük ugyanis a tb-t, sokan nem hajlandóak kivárni a hosszú várólistákat, és az állami ellátás minőségét is érik bőven kritikák. A Pénzcentrum vlogja, a CashTag ezúttal arra kereste a választ, hogyan működik a magánegészségügy, és mennyit hajlandóak érte fizetni a magyarok.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm