People with COVID-19 sound use COVID antigen test kits to check for infection so they can be treated if theyre positive. And if the test result is negative, its safe.

Ijesztő COVID-mellékhatások: van, aki még a betegség után fél évvel sem gyógyult meg teljesen

MTI
2022. május 15. 10:00

Az eddigi leghosszabb követéses vizsgálatban kínai kutatók megállapították, hogy a Covid-19 miatt kórházban kezelt betegek fele a fertőzés után két évvel még mindig szenvedett valamilyen tünettől.

 A Lancet Respiratory Medicine folyóiratban csütörtökön publikált tanulmány 1200 Covid-19 miatt kórházban ápolt páciens állapotát mérte fel, és kiderült, hogy egészségi állapotuk és életminőségük is rosszabb, mint általában a lakosságé.

A Kína-Japán Barátság Kórház, a kínai Orvosi Tudományok Akadémiája, a pekingi Unió Orvosi Főiskola és a pekingi Csinghua Orvosi Egyetem tudósai a vuhani Csinjintan Kórházban 2020. január 7. és május 29. között Covid-19 miatt kezelt pácienseket vizsgálták a fertőzés után hat hónappal, egy évvel és két évvel.

A betegek átlagéletkora 57 év volt a kórházból való elbocsátáskor. A kutatók hatperces gyaloglással, laboratóriumi vizsgálatokkal és kérdőívekkel mérték fel a résztvevők állapotát, kérdezték ki őket esetleges tüneteikről. Azt is megkérdezték, hogy visszatértek-e a munkába, és szorultak-e egészségügyi ellátásra a kórházból való elbocsátásuk után.

A tanulmány szerint hat hónappal a megbetegedés után 68 százalékuknak még legalább egy hosszú Covidra jellemző tünete volt, a fertőzés után két évvel pedig 55 százalékuk számolt be olyan tünetekről, mint a fáradtság, izomgyengeség és alvászavarok. Panaszaik közé tartozott az ízületi fájdalom, a szívdobogás, szédülés, fejfájás és szorongás vagy depresszió is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kutatók szerint az eredmények arra utalnak, hogy a Covid-19-ből felgyógyulók bizonyos hányadának több mint két év kell a teljes felépüléshez. A szerzők ugyanakkor felhívták rá a figyelmet, hogy azoknál, akik nem vettek részt a vizsgálatban, esetleg kevesebb tünet jelentkezhetett, mint azoknál, akik részt vettek, s emiatt esetleg túlbecsülhették a hosszú Covid-19 tüneteinek előfordulási gyakoriságát. A tanulmány szerzője, Cao Ping, a Kína-Japán Barátság Kórház kutatója szerint azonban "egyértelműen szükség van arra, hogy folyamatos támogatást nyújtsanak a Covid-19-en átesett emberek jelentős részének".

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 30. kedd
Katalin, Kitti
18. hét
Április 30.
A katonazene napja
Április 30.
Jazz világnap
Április 30.
A méhek napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm