9 °C Budapest

Legyünk passzívak, és még a rezsin is spórolunk!

Pénzcentrum
2009. január 26. 05:55

Az elmúlt hetek hírei szinte másról sem szóltak, csak az orosz-ukrán gázvitáról. Eleinte mindenki meg volt ijedve, hogy majd a legnagyobb hidegben nem lesz fűtés, egyes műszaki üzleteket elárasztottak a pánikba esett vevők, akik elkapkodták az elektromos hősugárzókat. Ez azonban csak rövid távú megoldás, és még a rezsin sem spórolunk vele. A passzív házak lakóinak azonban nincs okuk a félelemre, még ha örökre el is zárják a gázcsapokat...

Mitől passzív egy ház?

Elsősorban attól, hogy nem igényel hagyományos fűtést, ehelyett a kívánt hőmérséklet eléréséhez szükséges viszonylag alacsony hőmennyiséget főleg a napsugárzásból, illetve az épületben tartózkodó személyek és műszaki berendezések által kisugárzott hőből fedezi.

Ehhez az kell, hogy létrehozzunk egy kitűnően szigetelt, szinte légmentesen záródó épületet, ahol az ablakokat azonban szinte soha nem nyitjuk ki, máskülönben a megtermelt hő kiszökken. Helyette mesterséges úton szellőztetünk, vagyis ventillátorok szívják be a levegőt, méghozzá úgy, hogy közben a kiáramló levegő hőtartalmát is újrahasznosítjuk.

A "légmentesen záródó" épülethez persze kiváló szigetelés szükséges, továbbá az is, hogy semmilyen nyíláson, résen keresztül ne távozzon a levegő, hiszen akkor tulajdonképpen az utcát fűtenénk, mint ahogy sok lakás esetében ezt is tesszük.

Ezek a szükséges feltételek tehát ahhoz, hogy az alternatív módon nyert hő a lakásban maradjon. De honnan is jön ez a hőtartalom? A legtöbb passzívház esetében a ventillátorok által beszívott levegőt 2 méterrel a föld alatt vezetik be a lakásba, így az átveszi a talaj hőmérsékletét, ami télen-nyáron szinte azonos hőmérsékletű. Az így beáramló levegő télen tehát jóval melegebb, nyáron pedig hűvösebb a kintinél. Továbbá a kiáramló levegő hőtartalmát is "felfoghatjuk", méghozzá egy hőcserélővel.

Ennek a módszernek az az előnye is megvan, hogy ha a ventillátorba szűrőt helyezünk, akár a polleneket is meg tudjuk szűrni, így az allergia kialakulásának, esélye, illetve a tünetek csökkenthetők.

Természetesen sokhelyeütt napkollektorokat is használnak fűtés, és melegvíz előállítására, utóbbit pedig akár geotermikus hőszivattyúk segítségével is nyerhetünk, amely mintegy 80 méteres mélységből nyer hőt a földből. A melegvizet geotermikus hőszivattyú állítja elő - a méretes szerkentyű ebben az esetben két 80 méteres szonda segítségével nyer hőt a földből.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A passzív házak építésekor általában a vízfelhasználás csökkentésére is gondolnak, méghozzá úgy, hogy egy külön szennyvízcsatornát, egy biológiai tisztító is építenek, ahova a wc-ből, a konyhából és a mosógépből származó víz kerül. Ott a baktériumok ezeket lebontják, és az így nyert vizet például öntözésre lehet használni.. Szintén máshova folyik a mosdásra használt víz, ahol azt megszűrik, megtisztítják, majd az ismét használhatóvá válik wc-öblítésre, vagy mosásra.

Mindezek kiépítése természetesen nem olcsó, azonban az évek alatt megspórolt rezsi miatt megtérülnek. Egy szellőztetőgép beszerzése, beépítése, ventillátorokkal, szűrőkkel, vezérlőkkel együtt meghaladja az egy millió forintot. A falba vezetett légtechnikai rendszer szintén hasonló tételt jelent. A talajhőcsereléshez szintén szükség van rengeteg földmunkára, csövekre és légbeszívókra, amelynek beszerzése és beüzemelése szintén megközelíti a 800 ezer - egy millió forintot is akár, és akkor még a napkollektorokról, melegvíztartályokról még nem is beszéltünk.

Nyilván a felsorolt alternatív fűtési, vízgazdálkodási rendszerek külön-külön is használhatók, ha például szellőztetőgépet használunk, talajhőcsere nélkül, akkor is spórolunk az energián, igaz ekkor az elektromos fogyasztás magasabb lehet.

Az energiatakarékosságon, és annak pénztárcakímélő mivoltán túl a passzív házaknak megvan azon előnyük is, hogy rendkívül környezetkímélők. Becslések szerint az EU széndioxid-kibocsátásának 40 százalékáért az épületek a felelősek, ezért a kormányok mindinkább a lakossághoz fordulnak, különféle környezetkímélő építési projektek támogatásával, hogy a 2050-re kitűzött cél, vagyis a CO2 kibocsátás 60-80 százalékos csökkentése elérhető legyen.

Nagy-Britanniában a kormány például támogatja a fenntartható házak építését, méghozzá azzal a céllal, hogy 2016-ig minden új építésű ház megújuló energiákat használjon.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm