Frosty patterns on a completely covered car windscreen

Csúnya büntetést kaphatnak a lusta autósok: akár tragédia is lehet a hanyagság vége

2021. december 24. 15:31

Komolyab baj is lehetett volna a lustaságból: Mezőkövesden azért ütött el 3 diákot egy férfi, mert nem takarította le a jeget a szélvédőjéről. Szerencsére a gyerekek csak könnyebb sérüléseket szenvedtek. Mint kiderült, komoly büntetést kaphat az, aki nem takarítja le a jeget a szélvédőről, és úgy indul útnak. A fagyás ellen egyébként nem jó ötlet hidegen járatni az autó motorját, hogy befűtsön, sőt még komoly károkat is okozhat!

Lusta volt letakarítani a fagyott szélvédőjét, három diáklányt ütött el Mezőkövesden egy 22 éves férfi. Az iskolások a zebrán mentek át reggel, amikor a baleset történt. A rendőrség szerint a sofőr azért nem állt meg, mert a fagyos szélvédőn keresztül nem látta a diákokat, akik könnyű sérüléseket szenvedtek - hangzott el az RTL Híradóban.

Az ilyen esetek nem ritkák, tavaly januárban szerencsére csak egy járdaszigetet tarolt le egy nő Gárdonyban, aki lusta volt letakarítani az autóját.

Dr. Vágány Tamás jogtanácsos, a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. munkatársa korábban lapunk kérdésére ismertette, milyen retorzió érheti azt, aki lusta letakarítani az autóját:

Ha semmilyen más tényállás nem áll fenn, tehát nem okoztunk balesetet, csak a rendőr megállított minket egy rutinellenőrzésre, akkor leginkább a figyelmeztetést, de legfeljebb a szabálysértési bírság törvényi minimumát, tehát ötezer forintot tartok arányos büntetésnek. Más kérdés, hogyha balesetet okozunk és az is közrejátszott abban, hogy ez bekövetkezett, hogy nem takarítottuk le megfelelően a szélvédőnket, akkor ez súlyos gondatlanságnak minősülhet, ezt pedig a szankció kiszabásakor súlyosbító körülményként vehetik figyelembe

- ismertette a szakember, aki szerint extrém esetben akár büntetőeljárás indulhat a vétkes ellen. Ha ugyanis a szűkült látótér miatt okozunk balesetet, és valaki 8 napon túl gyógyuló sérülést szenved, akkor közlekedési baleset okozásával vádolhatnak meg minket.

Káros az autónak a járatás!

Sokan úgy akarnak küzdeni a lefagyott szélvédő ellen, hogy jópár percig járatják az autó motorját, hogy az bemelegedjen. Ám ez nem kifejezetten jó ötlet: ugyanis álló helyzetben a motornak sokkal tovább tart elérni az üzemi hőmérsékletet. Cserébe nagy mennyiségű üzemanyag fogy anélkül, hogy egy métert is autóztunk volna.

Az ADAC tesztjei kimutatták, hogy a jármű nem melegszik különösebben a motor álló helyzetben történő járatásával. A német autóklub szerint négy perc motormelegítés után, mínusz 10 fokos külső hőmérsékleten a motorolaj hőmérséklete mínusz 7 fokos, és még az autó belsejében lévő szellőzőnyílások is csak langyos, 13 fok körüli levegőt fújnak ki. De eközben körülbelül 0,1 liter benzin már el is égett.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mint a szakemberek kifejtették, ez a bemelegedés különösen káros. A motor álló helyzetben járatása nemcsak a bemelegítést hosszabbítja meg, hanem a fokozott kopással járó fázist is. Ugyanis a motorolajnak tovább tart elérni az üzemi hőmérsékletet, ami viszont növeli a súrlódást.

Alternatívák a befagyott ablakok ellen

A németek összeszedtek pár tippet, amelyek alternatívái lehetnek az álló helyzetben járatásnak: másképp is ki lehet olvasztani a befagyott ablakokat. A garázzsal nem rendelkező autótulajdonosok számára például jó alternatíva lehet az állófűtés: a modern berendezések általában távirányítóval vagy előre beprogramozva indíthatók. Ez azt jelenti, hogy még jóval fagypont alatti hőmérséklet esetén is nyugodtan beszállhatunk a jégmentesített - és egyben előmelegített - autóba, és azonnal, gond nélkül elindulhatunk.

A motor felmelegítésének másik alternatívája a fagyálló fólia, amelyet parkolás után rögzíthetjük. Ezek a fóliák azonban gyakran csak a szélvédőt takarják, a havat vagy jeget így az oldalsó ablakokról ugyanúgy le kell takarítani.

Más egyszerű trükkökkel is csökkentheted az autóban lévő nedvességet, és megakadályozhatod, hogy az ablakok bepárásodjanak:

  • Az autóban lévő száraz rongy segít a bepárásodott ablakok ellen
  • Rendszeresen szárítsd meg a padlószőnyegeket, télen használj gumiszőnyeget.
  • Mielőtt beszállsz az autóba, verd le a havat a cipődről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem