Délelőtt az UNESCO Világörökség részét képező Ha Long-öbölben

Egészen elképesztő történik az aranypiacon: mi lesz így a nemesfém árával?

2024. június 14. 14:44

Vietnám több mint egy évtized után először fontolgatja a vállalatok számára az arany importjának engedélyezését. A lépés a helyi és a nemzetközi árak közötti különbség csökkentését célozná, amint azt egy iparági tisztviselő a Reutersnek nyilatkozva elmondta.  

Vietnám több mint tíz év után először fontolgatja, hogy lehetővé tegye a vállalatok számára az arany importálását. Ennek oka a helyi és nemzetközi aranyárak közötti különbség csökkentése. A Vietnámi Aranykereskedők Szövetsége (VGTA) tárgyalásokat folytat a kormánnyal az arany piaci egyensúlyának helyreállítása érdekében. A vietnámi kormány 2012 óta szigorúan szabályozza az arany importját és helyi értékesítését, csak bizonyos nagyvállalatoknak engedélyezve azt export céljából.

A VGTA alelnöke, Huynh Trung Khanh szerint reményeik szerint júliusban megkapják az engedélyt az arany közvetlen importjára. Ez jelentős változást jelentene a jelenlegi politikához képest, amely alapján a Vietnámi Állami Bank ellenőrzi az importot. A bank még nem reagált a kommentkérésekre.

Az intézkedés célja, hogy csökkentse a belföldi és nemzetközi árak közötti eltérést. Korábban tett kísérletek, mint például aukciók és négy helyi banknak adott engedélyek, nem hoztak tartós megoldást; a hazai árak továbbra is magas felárakkal maradtak.

A VGTA szerint Vietnám aranykereslete idén jelentősen nőni fog, ami kulcsfontosságú tényezővé teszi az árak azonnali csökkentését. Az első hat hónapban várhatóan 10%-kal, 33 tonnára nő az arany iránti kereslet. A lakosság tekinti az aranyat vagyonmegőrző eszköznek gazdasági bizonytalanság idején.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az erős lakossági keresletet többek között a megtakarítási kamatlábak csökkenése, ingatlanpiaci problémák és a nemzeti értékelődése okozza. Az emberek sorban állnak az utcán, hogy több aranyat vásároljanak.

Az arany iránti kereslet növekedése csempészetet is ösztönöz, főleg Kambodzsából. Ez sürgős politikai intézkedéseket igényel. A VGTA és az Arany Világtanács együtt dolgozik a vietnámi központi bankkal és más kormányzati szervekkel egy nemzeti aranytőzsde létrehozásán, ami stabilizálná a piacot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 25. csütörtök
Kristóf, Jakab
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem