Global Warming Map Infographics heat europe maps climate change

Sokkoló, amit most közöltek az időjárásról: ennek még természeti katasztrófa is lehet a vége?

2024. április 17. 19:00

Véget ért az El Niño időjárási jelenség, amely a globális hőmérséklet rekordmagas szintre emelkedéséhez járult hozzá. Tudósok azonban bizonytalanok abban, hogy mi következik most, s hogy az mit jelent majd éghajlatváltozás szempontjából.

Az El Niño időjárási jelenség, mely hozzájárult a globális hőmérséklet emelkedéséhez, véget ért - jelentette az Ausztrál Meteorológiai Hivatal, melyet a BBC szúrt ki. A Csendes-óceán felszínének lehűlése utal arra, hogy ez a természetes jelenség, mely tavaly júniusban kezdődött és a tengerfelszíni hőmérséklet növekedését okozta, megszűnt. Ennek ellenére a tudományos közösség bizonytalan a jövőbeli fejleményekkel kapcsolatban.

A globális havi hőmérsékleti rekordok sorozata aggodalmakat vet fel egy lehetséges gyorsabb éghajlatváltozási szakasz kezdetével kapcsolatban. Az El Niño hatásainak elmúltával várhatóan kiderül, hogy a nemrégiben mért magas hőmérsékletek az éghajlatváltozás felgyorsulásának jelei-e. 

A csúcspontját az elmúlt évben elérő El Niño miatt megdőlt globális átlaghőmérsékleti rekordok után most egy féléves vagy La Niña fázis (ekkor nő a csapadék mennyisége Indonézia fölött, míg csökken a Csendes-óceán középső és keleti részén) következhet. Amerikai kutatók szerint nagy az esélye annak, hogy nyár végére vagy őszre La Niña alakul ki, ami aktív hurrikánszezonhoz vezethet az Atlanti-óceánban és lassíthatja a globális felmelegedés ütemét.

Azonban az Ausztrál Meteorológiai Iroda óvatosságra int ezen előrejelzésekkel kapcsolatban. Kiemelik, hogy a jelenlegi globális óceáni állapotok példátlanok, így korábbi események alapján nehezen lehet pontos előrejelzéseket készíteni. Ez azt sugallja, hogy bár a La Niña bekövetkezte jelentős hatást gyakorolhatna az időjárásra és az éghajlatra világszerte, még mindig sok a bizonytalanság ezzel kapcsolatban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 18. szombat
Erik, Alexandra
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm