13 °C Budapest

Új forintérmék jönnek Magyarországra: ennyit érnek, ez lesz bennük az extra

2019. január 25. 11:30

Január 28-án új forintérmét ad ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Benczúr Gyula születésének 175. évfordulója okán. Az érmék 10 000 illetve 2 000 forintos névértéken kerülnek forgalomba, 5-5 ezer darabot vernek belőlük.

A múlt héten bevezetett, Szent Piroska tiszteletére kiadott 50 ezer forintos érme után újabb emlékérmét ad ki az MNB 2019. január 28-án. Az apropó Benczúr Gyula, kiváló történeti festő születésének 175. évfordulója. A legújabb emlékérmék átmérője 37 mm lesz, és két névértéken adják ki őket. Az értékesebb darabot 10 000 forinton jegyzik és ezüstből (ag .925) készül, míg a másik darab 2 000 forintos névértéken kerül kiadásra, anyaga színesfém, réz és nikkel ötvözete lesz. 

Az MNB közlése szerinte mindkét érméből 5000-5000 vernek. Az ezüst érme tükörfényes (proof), a színesfémötvözet érme pedig selyemfényes (BU) kiadásban lesz elérhető. Az érmék súlya 24, illetve 23,7 gramm lesz, tervezőjük Horváth Andrea.

Forrás: MNB

Az érme egyik oldalán Benczúr Gyula portréja látható, a Mályvák között című festményének egyik angyalfigurájával. Az érme mások oldalán pedig a festőművész fő művének, a Budavár visszavétele című festmény legszebb figurája, a "merész rövidülésben ábrázolt kürtös lovas" látható.

Fizethetünk is vele?

Az emlékérmék törvényes fizetőeszközök, tehát fizethetünk velük, ám kibocsátásuk nem forgalmi célból történik. Az MNB ezt kifejezetten jelzi is, állásfoglalásuk szerint az érmék

forgalomban való használatát kifejezetten kerülendőnek, a pénzforgalmat zavaró hatásúnak tartják.

Ezen felül már csak azért sem érdemes elkótyavetyélni a már megszerzett érméket, mert azok bizonyos idő után jócskán többet is érhetnek, mint a névértékük, de hogy mennyivel, az rengeteg dologtól függ.

Gyűjtőnek állnál?

Az MNB által kibocsájtott emlékérmék későbbi értékét illetően a legfontosabb szempont, hogy mekkora példányszámban adják ki. Minél kisebb a példányszám, annál többet fog érni az érménk. Az 5 000 darabos kibocsájtás ma az átlag, viszont ami 3 000 vagy az alatti példányszámban jelenik meg, már kispéldányszámban kibocsájtott érmének minősül

- mondta el korábban a Pénzcentrumnak Kovás Péter, érmekereskedő. A szakember azt is hozzátette, hogy a névértéken kiadott érméken gyakorlatilag nem lehet bukni, hiszen ha azokra 10 000 forint van írva, akkor 10 év múlva is annyit fognak érni. Kérdés persze, hogy tíz év múlva mennyit ér 10 000 forint. Kovács Péter szerint a portfóliónk egy részét érdemes lehet névértékes emlékérmébe tartani, hiszen kellően likvid megtakarításnak minősül, könnyen darabolható és gyakorlatilag kockázatmentes.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szakértőnek rossz híre van viszont azoknak, akik a nemesfém tartalommal operálnának, elmondása szerint ugyanis

a mostani magyar emlékpénzek annyira magas névértéken kerülnek kibocsájtásra, hogy az ezüstár gyakorlatilag 40 százaléka a névértéknek, az arányé pedig 60-70 százaléka. Ezek alapján nagy nemesfémár robbanásnak kellene történnie ahhoz, hogy ezekkel spekulálni lehessen. Erre rövid-közép távon nem látok nagy esélyt.

Az emberek egyébként szeretik a különleges mintás érméket, és ha azok nagyobbak is ráadásul, mint a megszokott méretűek, akkor hamar elkapkodják őket. Így egy most 10 000 forintos névértéken bevezetett érme, már akár fél évben belül is pár ezer forinttal többet érhet. A potenciális értéknövekedéshez azonban be kell tartani egy nagyon fontos dolgot, nevezetesen, hogy a tükörfényes (proof) érmét semmi esetre sem szabad kivenni a tároló kapszulájából.

Sok kezdő gyűjtő elköveti azt a hibát, hogy a megvásárolt darabokat kiveszi a tartóból, és összefogdossa azokat. A tükörfényes darabok például úgy vannak polírozva, hogy azokban az ember láthatja saját magát. Ezeken már egy ujjlenyomat is komoly értékcsökkenést eredményezhet. Szóval pucolni még véletlenül se álljon neki senki, de lehetőleg ne is nagyon fogdossa őket senki

- figyelmeztetett anno a szakértő, aki szerint persze az sem hátrány, ha az ember örömét leli az érmék gyűjtésében, hiszen "ez valahol mégiscsak egy hobbi" is, továbbá érdemes arra is figyelni, hogy aki belevágna a gyűjtésbe, az próbáljon tényleges gyűjteményben gondolkodni. A szakértő szerint azzal nem lehet mellélőni, ha a névértéken kibocsájtott darabokból 1-1 folyamatosan elkezdünk megvásárolni.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem