2019. március 20. szerda Klaudia

Tovább duzzad az élelmiszerbortány: újabb bizonyíték a kettős minőségre


Nem csak Európát osztja meg az élelmiszerek kettős minősége miatti feszültség, hanem az angolszász világot is. Kiderült ugyanis, hogy teljesen más összetevőket tartalmaz ugyanazon az  angol és amerikai ketchup.

Bizonyítást nyert, hogy számos esetben eltér az Európa különböző országaiban forgalmazott élelmiszerek összetétele - ahogy arról a Pénzcentrum is beszámolt korábban. Ám egyelőre még nem állapítható meg egyértelműen, hogy egyes régiókban gyengébb minőségű termékeket árulnak ugyanazon név alatt, azaz még nem bizonyított a termékek kettős minősége.

Újabb feszültségek: a tengerentúliakat is ezzel etetik

Nemrég az derül ki, hogy nem csak Európa nyugati és keleti fele között okoz feszültséget a kettős élelmiszerminőség, hanem az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok között is:

a Heinz ketchup azonos csomagolásban, látszólag teljesen egyforma tubusban kapható a két országban, ám teljesen más összetevőket tartalmaznak.

Egy egészséges táplálkozással foglalkozó szakíró szúrta ki a különbségeket, amit egy Facebook posztban osztott meg a követőivel.


Forrás: Facebook/Food Babe

Ezek szerint az angol ketchup GMO mentes, azaz nem tartalmaz genetikailag módosított összetevőket, míg az amerikai igen, sőt, mellette még magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot és mesterséges ízesítőket is, ez utóbbi komoly függőséget okozhat.

"Mi szükség van erre a kettős minőségre?" - teszi fel a kérdést Vani Hari, a szakíró, amit meg is válaszol: "Ha egy cég megteheti, hogy az olcsóbb összetevőket tegye bele a flakonba, akkor ezt meg is teszi, akár az egészségünk árán is." Éppen ezért Vani Hari szerint érdemes mindig nézni a címkéket és elolvasni, mi az, amit megeszünk."

Itthon így állunk

Az Európai Unión belül forgalmazott élelmiszerek kettős minőségére vonatkozó feltételezésekből azt követően lett ügy 2017-ben, hogy a szlovák agrárminisztérium 22 olyan élelmiszer összetételét hasonlította össze, amelyeket Szlovákiában és Ausztriában is azonos márkanév alatt lehet kapni.

Ezt követően itthon is felkapta a sajtó azt a 2014-es Nébih által készített vizsgálatot, mely annak járt utána, hogy bizonyos nemzetközi márkák nem olyan minőségiek, mint az, ami az osztrák boltokban kapható.

Az elmúlt napokban érkezett a hír, hogy nemsokára az Európai Parlament elé kerülhet egy a szigorításról szóló tervezet, ami 10 milliárd euróra büntetné a diszkrimináló cégeket.

KIHÚZNA A BAJBÓL 300 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Mutatunk egy konkrét példát: kalkulátorunkban 300 ezer forintos hitelösszeget, és 24 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 14 261 forintos törlesztőrészlettel az Erste nyújtja (THM 13,79%), de nem sokkal marad el ettől az OTP 14 875 forintos törlesztőt (THM 18,73%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a CIB és a Cetelem konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS