2 °C Budapest

Tovább duzzad az élelmiszerbortány: újabb bizonyíték a kettős minőségre

2019. február 20. 16:50

Nem csak Európát osztja meg az élelmiszerek kettős minősége miatti feszültség, hanem az angolszász világot is. Kiderült ugyanis, hogy teljesen más összetevőket tartalmaz ugyanazon az  angol és amerikai ketchup.

Bizonyítást nyert, hogy számos esetben eltér az Európa különböző országaiban forgalmazott élelmiszerek összetétele - ahogy arról a Pénzcentrum is beszámolt korábban. Ám egyelőre még nem állapítható meg egyértelműen, hogy egyes régiókban gyengébb minőségű termékeket árulnak ugyanazon név alatt, azaz még nem bizonyított a termékek kettős minősége.

Újabb feszültségek: a tengerentúliakat is ezzel etetik

Nemrég az derül ki, hogy nem csak Európa nyugati és keleti fele között okoz feszültséget a kettős élelmiszerminőség, hanem az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok között is:

a Heinz ketchup azonos csomagolásban, látszólag teljesen egyforma tubusban kapható a két országban, ám teljesen más összetevőket tartalmaznak.

Egy egészséges táplálkozással foglalkozó szakíró szúrta ki a különbségeket, amit egy Facebook posztban osztott meg a követőivel.

Forrás: Facebook/Food Babe

Ezek szerint az angol ketchup GMO mentes, azaz nem tartalmaz genetikailag módosított összetevőket, míg az amerikai igen, sőt, mellette még magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot és mesterséges ízesítőket is, ez utóbbi komoly függőséget okozhat.

"Mi szükség van erre a kettős minőségre?" - teszi fel a kérdést Vani Hari, a szakíró, amit meg is válaszol: "Ha egy cég megteheti, hogy az olcsóbb összetevőket tegye bele a flakonba, akkor ezt meg is teszi, akár az egészségünk árán is." Éppen ezért Vani Hari szerint érdemes mindig nézni a címkéket és elolvasni, mi az, amit megeszünk."

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Itthon így állunk

Az Európai Unión belül forgalmazott élelmiszerek kettős minőségére vonatkozó feltételezésekből azt követően lett ügy 2017-ben, hogy a szlovák agrárminisztérium 22 olyan élelmiszer összetételét hasonlította össze, amelyeket Szlovákiában és Ausztriában is azonos márkanév alatt lehet kapni.

Ezt követően itthon is felkapta a sajtó azt a 2014-es Nébih által készített vizsgálatot, mely annak járt utána, hogy bizonyos nemzetközi márkák nem olyan minőségiek, mint az, ami az osztrák boltokban kapható.

Az elmúlt napokban érkezett a hír, hogy nemsokára az Európai Parlament elé kerülhet egy a szigorításról szóló tervezet, ami 10 milliárd euróra büntetné a diszkrimináló cégeket.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm