25 °C Budapest
Woman holding in hand shopping package. Paper bag. Sale in store. Beautiful young girl after shopping in fashion shop. Customer buy present online. Black friday sale. Holiday special offer, discount

Black Friday 2023: újraírhatják idén a kereslet-kínálat törvényét a vásárlók

2023. november 10. 12:34

Tizedik alkalommal rendezik meg a Black Friday akcióját Magyarországon. A jeles apropó az évek során alaposan megváltozott, a piaci szereplők pedig izgalmas tendenciákat látnak a 2023-as leárazás alakulásával. Egyes áruházak már november 10-én meghirdetik olcsóbb termékeiket, míg mások többhetes akciósorozatot kínálnak vásárlóik számára.

Hírhedt nap a hálaadást követő péntek a kereskedelem számára. A „vásárlók ünnepeként” számon tartott jeles alkalom eredeti elnevezését a ’60-as években kapta – Magyarországon pedig 2014-ben hirdettek először ilyen tematikájú leárazást. Már kilenc évvel ezelőtt is két naposra tervezték az árkedvezményt, amely hatalmas forgalmat generált: akkorát, hogy a nagyobb online piacok informatikai rendszerei sem bírták komolyabb megszakítások nélkül. A lefagyások azonban nem akadályozták meg a komoly sikert, amely évekre előre biztosította a „fekete péntek” kampányokat egyre több piaci szereplőtől.

A vásárlók már megszokhatták, hogy ekkor elérhetők a legjobb árak a szezonban. Erről az üzletek és internetes áruházak gondoskodnak, akik hónapokon keresztül egyeztetnek beszállító, gyártó és egyéb partnereikkel a legvonzóbb akciók érdekében. Az időszak azt eredményezte, hogy akár 40-50 százalékos kedvezményeket is kínálnak, és mára alig van olyan versenytárs, aki nem használja ki a vásárlási lázat. Megfigyelhető azonban, hogy a Black Friday átalakult: az egyetlen napra fókuszált aktivitás nemcsak a vevőkör számára volt nehéz, de a résztvevő cégek informatikai, logisztikai, ügyfélszolgálati és futárszolgálati terhelése is kihívásokat eredményezett.

„Az erőforrásigények miatt a kampányok kiszélesedtek. Ez ahhoz is vezetett, hogy az akciók mértéke is megváltozott, hiszen senki nem tud 30-40 százalékos kedvezményt biztosítani a piacon, amelyen az átlagos árrés 10-12% közé tehető” – mondta Sásdi Norbert, a Pepita.hu képviselője. A 2023-as év legizgalmasabb trendje az árak alakulásában figyelhető meg, hiszen az általános drágulás nagy befolyással van az engedmények mértékére – azonban nem biztos, hogy olyan eredménnyel, ahogyan sokan várnák.

Minden piaci szereplő a magas infláció miatt az átlagárak emelkedésére számított, ez azonban nem így történt. A kereslet-kínálat törvénye erősebbnek bizonyult az inflációnál. A fogyasztás csökkent, amire a gyártók árcsökkenéssel kellett, hogy reagáljanak, hiszen a megtermelt készleteiket mindenképpen el kellett adniuk. A vásárlók sok esetben a prémium márkákról átszoktak kevésbé neves termékekre, erre pedig a kiemelt szereplők az árcsökkenéssel tudnak reagálni

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

– árulta el Sásdi Norbert.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem