13 °C Budapest
Upset woman in a supermarket with an empty shopping trolley. Crises, rising prices for goods and products. Woman shopping at the supermarket.

Ennyire jót tenne az ársapkák kivezetése: máris könnyebb lenne százezernyi magyarnak az élet

2023. január 26. 18:14

Nem gazdasági megfontolások húzódnak az ársapkák mögött, de ha kivezetnénk, több termék is olcsóbb lenne párhuzamosan - ezt mondta Raskó György agrárközgazdász egy ma reggeli műsorban.

Több száz, de akár ezer forinttal is csökkenhetne egy kiló sajtá ra, ha azonnal kivezetnék a tejre bevezetett árstopot - ezt a kijelentést tette az RTL Reggeliben Raskó György agrárközgazdász. A szakember rámutatott, hogy mivel jelentős importőrnek számítunk, a behozott élelmiszer sokkal drágább lett, ezért kiugró hazánkban az élelmiszerár-emelkedés.

Konkrét példával is szemléltette, mire gondol: azt mondta, ha például eltörölnék a tejre bevezetett hatósági árat, akkor a trappista sajt ára akár ezer forinttal is lejjebb menne már három hét múlva.

Mivel a 2,8%-os tej ársapkát kapott, az emberek a másfeles tejről átszoktak erre, így a jóval magasabb zsírtartalmú tej elszívta a vaj, a tejföl, a sajtok elől a zsírt, ezt külföldről kellett beszerezni, ami megemelte a termelési költségeket. Ha a 2,8%-os tej ársapkája megszűnik, a trappista ára ezer forinttal csökkenne kilónként

- mondta Raskó György.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hol a legolcsóbb bevásárolni Magyarországon?

A Pénzcentrum és a Debreceni Egyetem közös kutatást indít. A kutatás keretei között végső fogyasztókat kérdezünk meg, véleményük szerint mely élelmiszerlánc üzleteiben tudnak a legolcsóbban és mely lánc üzleteiben tudnak a legdrágábban bevásárolni. A kérdőív mindenki számára nyitott, bárki kitöltheti azt. Az űrlap kitöltése csupán néhány percet vesz igénybe, mindössze egy lényegi kérdést tartalmaz a demográfiai jellegű kérdések mellett. Kérjük, töltsd ki a kérdéssorunkat!

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?