15 °C Budapest

PlayStation 5 készlethiány: reagált az eMAG, MediaMarkt, ekkor jön az új szállítmány

2020. november 30. 11:01

Nagyon úgy néz ki, hogy a legoptimistább előrejelzések szerint csak 2021 januárjában érkezhet nagyobb PlayStation 5 szállítmány hazánkba, ám a készletek várhatóan csak február-márciusra fognak a helyükre billeni. De igazából még semmi sem biztos, a hazai kiskereskedők is óvatosan fogalmaznak az ügyben. Közben pedig már a nagy rivális, XBOX új, drágább konzolja is elfogyott a kereskedőknél, arra is már csak előjegyzéseket lehet leadni. Az ügy nyertese pedig egy harmadig nagy gyártó konzolja lehet.

Múlt héten számoltunk be arról, hogy a PlayStation 5 súlyos hazai készlethiánya miatt egyre többen nyerészkednének a már megkaparintott darabokon. Az eredetileg 150-185 ezer forintba kerülő készülékeket ugyanis

330-420 ezer forintért is árulják már.

A másodlagos piac elburjánzó árazási magatartása okán megkerestük többek között a Sony hazai márkaképviseletét, hogy megkérdezzük, mikor állhat helyre a rend Magyarországon. A vállalat akkor azt közölte lapunkkal, hogy

a PS5-re sokszoros a túljelentkezés, kereskedő partnereink folyamatosan gyűjtik az előrendeléseket, amelyeket a beérkező készletek függvényében fogunk tudni kiszolgálni. Folyamatosan dolgozunk azon, hogy teljesíteni tudjuk az igényeket, így időről-időre fog készlet érkezni az országba, aminek pontos idejéről az előrendelést leadott vásárlók a választott kiskereskedőn keresztül tájékoztatva lesznek. A készlethiány elsősorban az erős keresletnek, semmint a pandémiából fakadó gyártási problémáknak köszönhető.

A Sony tájékoztatása szerint tehát a vásárlókat első sorban a kiskereskedők fogják majd tájékoztatni arról, mikorra várhatóak az új generációs konzolok. Na, de mit tudnak jelenleg a kiskereskedők.

Nagy a homály

Az eMAG arról tájékoztatta a Pénzcentrumot, hogy náluk előrendelésben elfogyott az összes PS5 konzol, amely beérkezett a hazai premierre: a megrendeléseket a beérkezés sorrendjében szolgálta ki a cég.

Jelenleg előjegyzéseket veszünk fel a konzolra. Ez az érdeklődő részéről nem jár kötelezettséggel, nem szükséges sem előleget fizetni, sem a vételárat előre kifizetni. Gyakorlatilag egy virtuális listára lehet feliratkozni, amelynek tagjait értesítjük, ha újabb készlet érkezik be. Őket a feliratkozás sorrendjében kezdjük majd kiszolgálni akkor, ha elérhető lesz a játékgép

- tájékoztatta lapunkat az eMAG. A vállalat azt is elmondta, hogy nagyobb készletekre

január környéke táján számítanak a PS5 konzolból.

"Az optimista várakozások szerint márciusra már jelentősen mérséklődhet a készlethiány, de a jelenlegi járványhelyzetben nehéz akár ilyen távra is jósolni valamit" - tették hozzá.

Az Extreme Digitálnál ugyancsak már előjegyzésben elfogyott az összes beérkező PS5 konzol, jelenleg szintén előjegyezhetőség van a vállalatnál. "A rendeléseket az előjegyzési sorrendben dolgozza majd fel az Extreme Digital, maga az előjegyzés nem jár az érdeklődő számára kötelezettséggel, nem szükséges sem előleget fizetni, sem a vételárat előre kifizetni" - tájékoztatott a vállalat.

Nagyobb készlet a vállalat szintén január környékén számít, ahogy ők is elmondták, az optimista várakozások szerint márciusra már jelentősen mérséklődhet a készlethiány. Ám a világjárvány miatt nehéz bármit is jósolni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A MediaMarkt arról tájékoztatta a Pénzcentrumot, hogy a PS5-re szeptember 21-én indult az előrendelés, és még aznap elfogyott a teljes mennyiség a MediaMarkt áruházaiban és webáruházában. A MediaMarkt várja az újabb készleteket, az eddigiből ugyanakkor az első körös megrendeléseket kiszolgálta. Az, hogy mekkora készlet várható és pontosan mikorra, jelenleg még aligha látható,

a gyártó tájékoztatása szerint 2021 február-március után állhat helyre a folyamatos szállítás. A készlethiány okáról a MediaMarkt nem kapott pontos tájékoztatást

- tudta meg a Pénzcentrum a vállalattól.

Kis magyar konzol piac

A PS5 mellett a rivális, XBOX is idén dobta piacra új generációs termékeit. Ezekről a termékekről is megemlékeztek a lapunk által kérdezett kiskereskedők, akik elmondták

az XBOX Series X-et már mindenhol ugyanúgy elkapkodták, mint a PS5-öt.

Azokra már az összes bolt csak előjegyzést vesz föl, igaz az olcsóbbik, a Series S még mindenhol kapható raktárról is. A kiskereskedők azt is elmondták lapunknak, hogy bár a két legnagyobbnak névnek számító új konzol jelenleg nem kapható, a hozzájuk kapcsolódó kiegészítőket továbbra is sokan keresik, azokat nem érinti a készlethiány.

A MediaMarkt a piac 2020-as alakulásáról elmondta azt is, hogy az új generációs PS5 és Xbox Series novemberi megjelenésének bejelentése nagy hatással volt a konzolpiacra és az eladások alakulására. Ennek hatására a PS4 és Xbox One eladások csökkentek, a helyzet nagy nyertese pedig a Nintendo lett, aki markáns, kb. 40 százalékos növekedést ért el a MediaMarkt eladásai szerint.

Ezzel lényegében hazánk is követte a nyugat-európai trendeket, ahol már régóta a Nintendo a meghatározó gyártó a Sony után

- tette hozzá a vállalat, akik beszámoltak arról is, hogy az idei év legkelendőbb játékai PS4-en a The Last of Us II, XBOX-on a FIFA 21 voltak, míg a Nintendo-n a Super Mario Bros volt a legnépszerűbb.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 31. péntek
Árpád
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?