11 °C Budapest

Brutális drágulás a magyar boltokban: ez kerül 226 százalékkal többe

2019. május 31. 05:55

Néha a szánk is tátva maradt, amikor megnéztük, mennyit is drágultak az egyes termékek Magyarországon az elmúlt 4 évben. A legnagyobb áremelkedés minden kétséget kizáróan a zöldségeknél volt: a káposzta több mint duplájára, a vöröshagyma másfélszeresére drágult 2015 és 2019 között. Eközben a húsoknál is érdekes folyamatok mentek végbe. A Pénzcentrum azt is kiszámolta, hogy mennyivel drágultak a szolgáltatások a vizsgált időszakban. Hát, ennek sem fogunk örülni...

Szinte naponta érkeznek a hírek, előrejelzések arról, hogy milyen termékek drágulása várható. Pedig már eddig sem volt túl rózsás a helyzet: ha csak az elmúlt 4 évet nézzük, már akkor is rengeteg olyan árucikket találunk, amelyeknek több mint duplájára emelkedett az ára. Gyűjtésünkhöz a KSH adatsorait használtuk 2015. januártól idén áprilisig. Mint ismert, a KSH 93 termék, illetve szolgáltatás éves fogyasztói átlagárát is számon tartja - ez persze messze nem egyenlő azzal a kosárral, ami alapján a fogyasztói árindexet kalkulálják. Sokszor mi is csak tátottuk a szánkat, mennyivel emelkedtek az árak! A változásokat alább csártokba foglaltuk.

Nagyon nagyot drágult rengeteg zöldségféle az elmúlt 4 évben.

A fejes káposzta az abszolút csúcstartó, négy év alatt 226 százalékot drágult,

és a statisztikai hivatal táblázata szerint, a második a vöröshagyma 152 százalékos áremelkedéssel.

A késő burgonyának 136 százalékkal növekedett az ára a boltokban mindössze 4 év leforgása alatt, a paradicsom csaknem negyedével drágult. Érdekesség az élelmiszerek kapcsán, hogy mialatt

a ponty kilója 1080 forintról 2170-re emelkedett, ami 101 százalékos drágulás

addig a legtöbb hústermék minimálisan (10 százalék alatt) drágult, vagy olcsóbb is lett a vizsgált időszakban - ezekről lentebb.

Nem lett olcsóbb az önpusztítás

Sokba fájhat az is, ha valaki károsítani akarja az egészségét: nagyon nagyot drágultak a különféle dohánytermékek (ezekből a KSH 3 különféle minőségűt követ), átlagosan 30 százalékkal. A legkevésbé a három közül a legrosszabb cigi, a Symphonia drágult. Annak csak 25,8 százalékkal emelkedett az ára, a Sopiane és a Multifilter egyaránt 30-30 százalék körül drágult.

A vizsgált időszakban jelentősen emelkedett a tömények ára is: a kétdecis szeszesital majdnem 40 százalékkal kerül többe napjaingban, mint 2015 januárjában - 697-ről 967 forintra emelkedett az ára. A vodka szeszesital literje 31 százalékot drágult, 2060-ról 2700 forintra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Olcsóság a hentesnél?

Ahogy fentebb a ponty drágulása kapcsán írtuk, bizonyos termékeket bizony a hentespultban is drágultak: az olasz felvágott például 2019. áprilisában 22,8 százalékkal kerül többek, mint 2015. januárjában. Nagyon megszaladt a párizsi árcédulája is, négy év alatt 19,4 százalékkal drágult - ahogy a lenti csárton is látszik. A kolbász és a gépsonka nagyjából hét százalékot drágult a vizsgált időszakban, a sertés rövidkaraj pedig 4,2 százalékkal kerül többe napjainkban, mint 2015-ben.

A grafikonból azonban kitűnik, hogy a baromfihús például olcsóbb lett az évek során, ahogyan a karaj kivételével a vizsgált sertéshúsok is. A csirkecombot majdnem 23 százalékkal ajdák olcsóbban, mint négy éve, a bontott csirke és a szárny kilója pedig több mint 15 százalékkal lett olcsóbb.

A pulyka- és a csirkemell 4 illetve 4 százalékkal lerül kevesebbe most, mint négy évvel ezelőtt, a sertéscomb ára pedig 7,6 százalékot csökkent ez idő alatt. A tejek között a 2,8%-os ESL 2,45 százalékkal lett olcsóbb, a másfél százalékosé pedig 4,78-cal csökkent.

Lényeg a lényeg: semmi sem lett olcsóbb, sőt!

Összességében elmondható, hogy a KSH 93 terméket vizsgáló vásárlói kosarában az élelmiszerek (42 ilyen van) átlagára 11,71 százalékkal növekedett 4 év alatt. 726 forintról 811-re. Az egyéb termékek (ruha, cipő, háztartási cikkek, újság, stb.) kevésbé drágultak: a 33 vizsgát tétel átlagára 11313 forintról 11950-re növekedett, ami 5,63 százalékos drágulást jelent.

A legdurvábbat a szolgáltatások (hajvágás, vezetési oktatás, csatornadíj, múzeumi belép stb.) drágultak 2015 és 2019 között: a KSH által vizsgált 16 tétel átlagára 10291 forintról 13214 forintra, 28,4 százalékot emelkedett 4 év alatt.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm