Brutális drágulás a magyar boltokban: ez kerül 226 százalékkal többe

Brutális drágulás a magyar boltokban: ez kerül 226 százalékkal többe

2019. május 31. 05:55

Néha a szánk is tátva maradt, amikor megnéztük, mennyit is drágultak az egyes termékek Magyarországon az elmúlt 4 évben. A legnagyobb áremelkedés minden kétséget kizáróan a zöldségeknél volt: a káposzta több mint duplájára, a vöröshagyma másfélszeresére drágult 2015 és 2019 között. Eközben a húsoknál is érdekes folyamatok mentek végbe. A Pénzcentrum azt is kiszámolta, hogy mennyivel drágultak a szolgáltatások a vizsgált időszakban. Hát, ennek sem fogunk örülni...

Szinte naponta érkeznek a hírek, előrejelzések arról, hogy milyen termékek drágulása várható. Pedig már eddig sem volt túl rózsás a helyzet: ha csak az elmúlt 4 évet nézzük, már akkor is rengeteg olyan árucikket találunk, amelyeknek több mint duplájára emelkedett az ára. Gyűjtésünkhöz a KSH adatsorait használtuk 2015. januártól idén áprilisig. Mint ismert, a KSH 93 termék, illetve szolgáltatás éves fogyasztói átlagárát is számon tartja - ez persze messze nem egyenlő azzal a kosárral, ami alapján a fogyasztói árindexet kalkulálják. Sokszor mi is csak tátottuk a szánkat, mennyivel emelkedtek az árak! A változásokat alább csártokba foglaltuk.

Nagyon nagyot drágult rengeteg zöldségféle az elmúlt 4 évben.

A fejes káposzta az abszolút csúcstartó, négy év alatt 226 százalékot drágult,

és a statisztikai hivatal táblázata szerint, a második a vöröshagyma 152 százalékos áremelkedéssel.

A késő burgonyának 136 százalékkal növekedett az ára a boltokban mindössze 4 év leforgása alatt, a paradicsom csaknem negyedével drágult. Érdekesség az élelmiszerek kapcsán, hogy mialatt

a ponty kilója 1080 forintról 2170-re emelkedett, ami 101 százalékos drágulás

addig a legtöbb hústermék minimálisan (10 százalék alatt) drágult, vagy olcsóbb is lett a vizsgált időszakban - ezekről lentebb.

Nem lett olcsóbb az önpusztítás

Sokba fájhat az is, ha valaki károsítani akarja az egészségét: nagyon nagyot drágultak a különféle dohánytermékek (ezekből a KSH 3 különféle minőségűt követ), átlagosan 30 százalékkal. A legkevésbé a három közül a legrosszabb cigi, a Symphonia drágult. Annak csak 25,8 százalékkal emelkedett az ára, a Sopiane és a Multifilter egyaránt 30-30 százalék körül drágult.

A vizsgált időszakban jelentősen emelkedett a tömények ára is: a kétdecis szeszesital majdnem 40 százalékkal kerül többe napjaingban, mint 2015 januárjában - 697-ről 967 forintra emelkedett az ára. A vodka szeszesital literje 31 százalékot drágult, 2060-ról 2700 forintra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Olcsóság a hentesnél?

Ahogy fentebb a ponty drágulása kapcsán írtuk, bizonyos termékeket bizony a hentespultban is drágultak: az olasz felvágott például 2019. áprilisában 22,8 százalékkal kerül többek, mint 2015. januárjában. Nagyon megszaladt a párizsi árcédulája is, négy év alatt 19,4 százalékkal drágult - ahogy a lenti csárton is látszik. A kolbász és a gépsonka nagyjából hét százalékot drágult a vizsgált időszakban, a sertés rövidkaraj pedig 4,2 százalékkal kerül többe napjainkban, mint 2015-ben.

A grafikonból azonban kitűnik, hogy a baromfihús például olcsóbb lett az évek során, ahogyan a karaj kivételével a vizsgált sertéshúsok is. A csirkecombot majdnem 23 százalékkal ajdák olcsóbban, mint négy éve, a bontott csirke és a szárny kilója pedig több mint 15 százalékkal lett olcsóbb.

A pulyka- és a csirkemell 4 illetve 4 százalékkal lerül kevesebbe most, mint négy évvel ezelőtt, a sertéscomb ára pedig 7,6 százalékot csökkent ez idő alatt. A tejek között a 2,8%-os ESL 2,45 százalékkal lett olcsóbb, a másfél százalékosé pedig 4,78-cal csökkent.

Lényeg a lényeg: semmi sem lett olcsóbb, sőt!

Összességében elmondható, hogy a KSH 93 terméket vizsgáló vásárlói kosarában az élelmiszerek (42 ilyen van) átlagára 11,71 százalékkal növekedett 4 év alatt. 726 forintról 811-re. Az egyéb termékek (ruha, cipő, háztartási cikkek, újság, stb.) kevésbé drágultak: a 33 vizsgát tétel átlagára 11313 forintról 11950-re növekedett, ami 5,63 százalékos drágulást jelent.

A legdurvábbat a szolgáltatások (hajvágás, vezetési oktatás, csatornadíj, múzeumi belép stb.) drágultak 2015 és 2019 között: a KSH által vizsgált 16 tétel átlagára 10291 forintról 13214 forintra, 28,4 százalékot emelkedett 4 év alatt.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?