15 °C Budapest

Mégis, mi folyik a piacokon? Horror áron mérik a szezon zöldségét

2019. március 31. 14:50

Horror áron mérik a szezon zöldségét, a spárgát. A termelői árak is elszálltak, és az üzletek is jókora haszonnal adják tovább a zöldséget. Nem csak a spárga miatt fájhat a fejünk: a tojás és a bogyós gyümölcsök is nagyon drágák.

Akár ezer forint felett is lehet a spárga nagykereskedelmi ára, ami igen kemény áremelkedést jelent. Ugyanis tavaly még 700-900 forintért adták a nagybani piacokon a szezon zöldségét. A Borsnak most egy termelő arról beszélt: az előállítási költség 700-800 forint kilónként, ezért nem lehet olcsóbban adni a spárgát.

Tudni kell, hogy az első darabok a legfinomabbak, legzsengébbek, így azokat érdemes megvenni. Vigyázni kell arra, hogy ha nagyon akciózzák a spárgát, az már nem lesz jó, megfárad, fásabb lesz

- mondta.

A Pénzcentrum most rákeresett az interneten, és valóban elég drága a szezonális zöldség, amelyből az első hazai termesztésű darabok a hetekben kerülnek a polcokra. Az egyik áruházban már 1400 forint egy kiló, míg a fagyasztottért 3400-at kérnek - tehát a kereskedők is jókora haszonnal passzolják tovább a spárgát.

A drágulás tavaly is megfigyelhető volt: a fehér spárgát 63 százalékkal magasabb (1500 forint/kilogramm), a zöld spárgát 52 százalékkal magasabb (1511 forint/kilogramm) termelői áron kínálták 2018 15-19. hetében az előző év azonos időszakához képest.

Érdekes, hogy a magyarok nemigen eszik a spárgát: inkább exportra termelnek a gazdák. Ellenben spárgából nagyhatalom vagyunk: a KSH 2016-os adatai szerint Magyarországon 1-1,2 ezer hektárról 4-6,5 ezer tonna spárgát takarítottak be. A főszezon május első felétől június első feléig tart. A spárga hazai fogyasztása alacsony, ugyanakkor az exportpiacokra történő értékesítés meghatározó. Magyarország a hetedik legnagyobb spárgaexportőr a tagországok sorában. A kivitelünk volumenben 16 százalékkal, 2,64 ezer tonnára, értékben 6 százalékkal, 2,19 milliárd forintra csökkent 2015-ben az egy esztendővel korábbihoz képest.

A húsvét is felveri az árakat

Nem csak a spárga mérhetetlenül drága a piacokon: a húsvét közeledtével a tojás ára is 10-20 százalékkal emelkedett. A tenyésztők ugyanis előre beárazzák a nagyobb keresletet, ami miatt több tojóra van szükség.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A riport számításai szerint így egy 10 darabos doboznyi tojás az átlagos 407 forintról 500 forintra emelkedik.

A tojás fogyasztói ára egyébként már tavaly szeptemberben emelkedni kezdett az aszály és a takarmány drágulása miatt. A drágulás nem áll meg: a szakemberek 40 százalékos áremelkedéssel számolnak.

A gyümolcsök is elszabadultak

A boltokban nemrégiben jelentek meg a bogyós gyümölcsök, amelyeket szintén aranyáron adnak. Például a szamóca igen megdrágult: az Agrárgazdasági Kutató Intézet agrárpiaci jelentéséből kiderül, hogy 2018-ban az év 10. hetében 1190 forint volt a kilója a görög import szamócának, míg az idei év 10. hetében 1350 forint. Tehát 160 forinttal drágább idén a görög import gyümölcs.

Eperből is nehéz olcsót találni: a hazai piacokon a görög import földi eper leggyakoribb ára a 11. héten még 2480 forint volt, a 12. héten már 1680 forint a Fehérvári úti Vásárcsarnokban. A Vámház körúton a görög szamóca 1480, a spanyol 1980 forintba került a 11. héten a Piaci Árinformációs Rendszer adatsorai alapján.

Aki pedig a málnáért rajong, eléggé zsebbe kell nyúlnia. A Lidlben és a Tescóban is az akciósan kapható spanyol málna kilónkénti ára 3192 forint. A budapesti és vidéki fogyasztói piacok idei árairól még nincsenek információink, hiszen csak elvétve lehet még málnával találkozni a standokon. A Piaci Árinformációs Rendszer tavaly is csak a 23. héttől tett közzé információkat a belföldi málna fogyasztói piacáról. Tavaly a Fehérvári úton 3500 forint, a Vámház körúton 1800 forint/kg volt a tarifa, míg egy hétre rá már 1500 és 1480 forintért vehettük a hazai málna kilóját.

NEKED AJÁNLJUK
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 31. péntek
Árpád
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?