11 °C Budapest

Luxushobbi: ennyiért lövöldözhetsz éles fegyverrel Magyarországon

2018. március 4. 07:00

A szabadidő hasznos eltöltése a modern ember egyik legfontosabb szükséglete. Ilyenkor ugyanis lehetősége nyílik arra, hogy kiszakadjon a mindennapok monotonitásából, és testileg-lelkileg feltöltődjön. Manapság azonban kismillió lehetőség áll mindannyiunk rendelkezésre a kikapcsolódáshoz. Ezek közül pedig olykor-olykor nehéz a választás. Éppen ezért a Pénzcentrum, -szakértő bevonásával- most egy kevésbé szokványos, viszont annál extrémebb szabadidős tevékenységet, az élménylövészetet járta körbe tüzetesebben.

Megannyi akciófilmnek és videojátéknak szerves részét képzik a lőfegyverek. Ezekkel általában mindenhonnan, mindenféle pozícióból, ugrálva, ülve, repülve durrogtatnak a vásznon vagy éppen a képernyőn. De vajon milyen érzés lehet mindez a valóságban: valódi fegyverekkel valódi töltényeket célba juttatni? Aki manapság szeretné mindezt kipróbálni, akár már holnap is megteheti, csupán kellő elszántságra és egy lőtérre lesz hozzá szüksége.

Amikor valaki az élménylövészetet csinálja, akkor közben csak erre koncentrál, nem jut eszébe például, hogy fel kellene adnia egy csekket vagy bármi mással kellene foglalkoznia, az ember elfelejti gondját-baját, és eszméletlenül jól ki tud kapcsolni. Az pedig, ha a lövések például a lőlapba olyan helyekre mennek, hogy kis szórással és szépen eltalálják a célt, az nagy örömet tud jelenteni

-  mondta el a Pénzcentrumnak Ferencz Gábor, a Gepárd Lőtér oktatója. Ha valaki érdeklődése ellenére némi tartózkodással és félelemmel viseltetetne az igazi fegyverek iránt, az természetesen nincs egyedül. Az oktató szerint a teljesen kezdők közül a hölgyek soraiból kerülnek ki jobbára azok, akik némiképp ódzkodnak az új helyzettől, de persze az ellenkezőjére is van példa szép számmal.

Tűz!

Ha valaki még sohasem járt lőtéren, nem kell megijednie, ahhoz, hogy kipróbálja nem kell semmilyen különleges engedély. A Gepárd Lőtéren például egy nyilatkozatot kell aláírni azon a napon, amikor a tevékenység zajlik, ezzel úgymond egy aznapi tagságot kiváltva. Ennek tartalmaznia a kell az illető nevét, a személyigazolvány számát továbbá nyilatkozni kell arról, hogy elfogadja a lőtér szabályzatát, valamint azt, amit a lőtérvezető vagy oktató kéri, betartja.

Ezután sem úgy kell persze elképzelni, hogy megtöltjük a fegyvert, odaadjuk a lőszereket, aztán tessék menjél. Egyáltalán nem, a lövészet vezető folyamatosan és végig ott van az illető mellett és instruálja őt

- hívja fel a figyelmet Ferencz Gábor. Ilyenkor az újonc a következő ismeretek sajátítja el a gyakorlatban, mielőtt lőne:

  • hogyan kell állni,
  • hogy kell fogni a fegyvert,
  • hogy kell az ujjat elhúzni az elsütő billentyűn,
  • hogyan kell tárazni, azaz lőszert a tárba tenni,
  • hogyan kell ellenőrizni a fegyvert ha kifogyott,
  • hogyan ki kivenni a tárat, hogyan kell ellenőrizni a fegyver töltetlenségét,
  • ha valami történik lövészet közbe, akkor hogyan kell a fegyvert kitartani és nem forgolódni vele.

Tehát elmondható az, hogy a lövészetvezető folyamatos ottléte segít abban, hogy a lövészet boldog és örömteli legyen, és persze nem utolsó sorban biztonságos.

A kezdők fegyverei

Az, hogy valaki milyen fegyverrel kezdi pályafutását a lőtéren természetesen sok dologtól függhet. Annyi azonban elmondható, hogy ilyenkor általában -főleg a hölgyeknek- inkább azokat a pisztolyokat érdemes előnyben részesíteni, amik kicsit rúgnak vissza.

Ilyen például a 0,22-es úgynevezett kispisztoly, kispuska, ami picit szól és szinte semmit nem rúg, ugyanakkor viszonylag pontosan lehet vele lőni. "Az Egyesült Államok egyes területein már a hatéves kisgyerekek egyébként evvel lövöldöznek" - tette hozzá a szakértő. E mellett a típus mellett nagyon népszerű még a 765-ös Browning és a 9 mm-es Glock is.

Fontos kihangsúlyozni, hogy Magyarországon, a lőtereken kizárólag félautomata fegyverek vannak, tehát nincs automata (speciális rendvédelmi szervek persze mások).

- hívja fel a figyelmet az oktató. "Félautomata fegyver az, aminek, ha az elsütő billentyűjét egyszer meghúzzák, akkor az egyet lő. Tehát nem sorozatlövő, nem olyan, aminek ha az elsütő billentyűjét elhúzzák, akkor kiereszti az egész tárat. Átreszelt, átalakított fegyvert valamint automatát tehát egyáltalán nem szabad a lőtereken használni" - nyomatékosít a szakértő.

Adjuk neki!

Az egyes lőtereken felmerülő árak összehasonlítását a google keresőjébe begépelt lövészet budapest címszavakkal kezdetük, és az így listázott első öt találat alapján vizsgáltuk. A lőterekről általánosságban elmondható, hogy az élménylövészetet vagy kilőhető töltényszámra és elérhető fegyvertípusok szerint csomagokba vagy csomagok nélkül a lőpályán töltött idő alapján határozzák meg.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az általunk szemrevételezett Celeritas Shooting Club (CHC), Gepárd Lőtér, Budakeszi Lőtér és a Magnum lőtér is ajánl előre elkészített, általában valamilyen tematika mentén kialakított élménylövészeti csomagokat. Míg a Budai Sportlőtér lövészklubnál az áltanos, lőtérhasználati díjakat tudtuk megnézni a hivatalos oldalukon.

A CHC-nél tehát az érdeklődő különböző csomagok közül választhat, amik egy-egy tematika szerint foglalnak magukba különböző típusú fegyvereket, amikkel lőni lehet. Legalapvetőbb csomagjuk a Basic, aminek időtartama a hivatalos oldaluk szerint 0,5-2 óra és 15 000 forintba kerül személyenként. Ezért a pénzért két pisztollyal, két revolverrel és két puskával lehet lőni, változó mennyiségű lövedékszámmal (összes lövés 49). A legdrágább válaszható csomag egyébként 51 000 forintba kerül.

A Gepárd Lőtér hivatalos oldalán is különböző csomagok közül választhat az, aki kipróbálná a sportlövészetet. Van itt pl. kipróbálom vagy pisztoly-puska élménylövészeti csomag. A kipróbálom csomag például15 db 0,22-es lövést takar, mondjuk egy Smith & Wessonnal, ez 5 990 forintba kerül. A pisztoly-puska kombinációban pedig találunk 25 darab 9x19 lövést, 6 db 38-as lövést és 6 db 12/70-est (összes lövés 37), ennek ára 10 990 forint.

A Budakeszi Lőtéren is a CHC hasonló, tematika menti tagolás alapján mehetünk el élménylőni. A csomagárak 15-50 ezer forint között mozognak. 15 ezres csomag pl. a Kiképzés c. film ihlette Training  Day csomag, amibe 4 maroklőfegyverrel és egy puskával összesen 50 lövés lehet leadni, természetesen típusonként változó töltényszámmal. Helyben a legdrágább csomagok, amiből egyébként három van, 50 ezer forintba kerülnek.

A Magnum lőtéren is találkozhatunk különböző tematikájú csomagokkal 6 ezer forinttól egészen 37 500-ig. A kialakított tematikák itt is hasonlóak az eddigiekhez, van például vad nyugatos, háborús vagy vadászcsomag. A legolcsóbb 5 990 forintos csomag tartalma például 50 lövést tartalmaz fél automata fegyverekkel.

A Budai Sportlőtér lövészklub oldalán nem találtunk tematika menti csoportosításokat (kivéve egyet), itt egy lőállás díja 4 000 forintba kerül megkezdett óránként, amihez + 4 000 forintért lehet bérelni fegyvert + kalibertől függően 400-9000 forintig 50 darab lőszert. Az egyetlen feltüntetett "tematika" a 83 lövés, mi 29 9990 forintba kerül, és 60 kis, 23 nagy kaliberű lövést takar 5 féle fegyverrel, oktatóval, lőállással és elvihető lőlappal.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem