1 °C Budapest

Év eleji akciók: simán ráfázhatsz a legjobbnak tűnő ajánlatokra is

2018. január 4. 17:30

Az akcióvadászatnak vannak írott és íratlan szabályai. Annyi azonban bizonyos, hogy a vevőknek mindenképpen résen kell lenniük még a legnagyobb árzuhanásos címkék láttán is.

Bőven akad jogszabály arra nézve, hogy a leárazási hullámnak gátat szabjon. Ilyenek például a reklámokról, az árak feltüntetéséről, a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen magatartás tilalmáról, a fogyasztóvédelemről szóló cikkelyek. Ezeken túl pedig ott vannak az íratlan szabályok is, úgyhogy mind a vevők, mind pedig a boltosok felköthetik a gatyájukat az év eleji akcióázásokkor - áll a blokkk.com közleményében.

Árháború

A leárazások kulcskérdése az ár. Ezek alapján nem meglepő, hogy a legfontosabb követelmény az, hogy az akciónál fel kell tüntetni az árengedménnyel csökkentett új árat is, tehát kevés az árengedmény százalékos mértékének a feltüntetése.

Ugyanannak a portékának - akciótól függetlenül is - ugyanabban a pillanatban nem lehet többféle ára.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a reklámban, reklámújságban, bolti reklámfeliraton, a polcon az árcímkén, vagy magán a terméken ugyanannak a végső eladási árnak kell lennie. Bármilyen eltérés esetén a vásárló csak a legkisebbet köteles kifizetni.

Mindezek tetejében pedig ott van a nyugta is. Előfordulhat ugyanis, hogy az akciós áru a polcon még olcsó volt, de a pénztárnál már nem annyira vagy egyáltalán nem. Ilyen esetben vissza kell kapni az árkülönbözetet.

Az akciókban ráadásul ugyanúgy létezik egység ár, mint normális időszakban, úgyhogy erre is nagyon érdemes odafigyelni. Ezt is átkell írni ugyanis, hiszen az az egységárra is igaznak kell lennie a meghirdetett engedménynek. Az egységár különösen fontos akkor is, amikor például az egyet fizet, kettőt kap, vagy plusz 10 százalék ingyen jelölésű reklámakciókról van szó. Itt különösen izgalmas az egy darab, vagy a 100 százalék árának az összehasonlítása.

Sokan akciókkor persze kapkodnak, hogy micsoda bomba vétel ez meg az,

de ilyenkor is aranyszabály, hogy érdemes több boltot is megnézni vagy az interneten kutakodni.

Ne csak nézz, láss is ...

A reklámokban az "akár", "-ig" szócskákra sem árt odafigyelni, sőt ezek rejthetnek olyan tartalmakat, amik már sokkal kevésbé teszik vonzóvá az ajánlatot.

A kuponokra külön érdemes odafigyelni, hiszen ezeknél sem mindegy, hogy mikor, milyen feltételekkel vásárolhatók le. A boltos megteheti, hogy kiköti, több kedvezmény egyidejűleg nem vehető igénybe (tehát egy kedvezményre jogosító kupon akciós áru megvásárlására már nem használható fel). Ez nem jogellenes, ha a vásárló előre tájékozódhat erről.

Kicserélném

A csere lehetőségeknél sem árt figyelni, hiszen könnyen megtörténhet, hogy egy árucikket ugyan lehet cserélni, azonban a vásárlónak semmilyen csereajánlat nem tetszik. Ebben az esetben a boltos persze több dolgot is tehet, azzal együtt, hogy a csere-bere nem kötelező. A legelegánsabb, de számára a legnagyobb bukta, ha egyszerűen visszaadja a vételárat. Ez persze ránézve elég húzós, de van rá példa. Alternatív megoldásként persze adhat egy vásárlási utalványt is, levásárlási lehetőséget, nyilván abban az értékben, amennyiért korábban vásárolt a vásárló.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 27. 08:07