14 °C Budapest

Most akkor a magyar tej a jobb, vagy a külföldi?

2017. február 16. 18:31

Olcsóbb lehet a külföldi UHT tej, ha az EU felülkerekedik egyszer. A kifogásolt magyar szabály célja a hazai tejtermelők védelme volt. Az élelmiszerlánc felügyeleti díj után itt is megégetheti magát a jogalkotás - írja a Blokkk.com.

Kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság Magyarországgal szemben, mert úgy látja, hogy a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek bolti kiskereskedelmére vonatkozó nemzeti szabályok ellentétesek az uniós joggal. Egy magyar jogszabály ugyanis a Bizottság szerint arra kötelezi a kiskereskedőket, hogy a hazai és importált mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekre annak ellenére is egységes árrést alkalmazzanak, hogy az importált termékek költsége függ a devizától és az árfolyam ingadozásától. A magyar jog így a hazaihoz képest hátráltathatja az importált mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek értékesítését, ami az áruk szabad mozgásának uniós alapelvébe ütközik. Az élelmiszerlánc felügyeleti díj után itt is megégetheti magát a magyar agrárjogalkotás.

Nem lehet bármit lenyomni a gyártó torkán

Egyáltalán nem olyan új az a törvény, melyet az Unió kifogásol, hiszen 2009-ben döntött róla az országgyűlés. A címe egy kicsit körülményesre sikeredett ugyan, de végül a 2009. évi XCV. törvény a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek vonatkozásában a beszállítókkal szemben alkalmazott tisztességtelen forgalmazói magatartás tilalmáról arról szól, hogy a nagy áruházláncok ne éljenek vissza piaci erejükkel a náluk elesettebbnek számító beszállítókkal szemben. Ez egyébként más országokban is fogas kérdésnek számít, de nyilván nem a multinacionális élelmiszergyártók, hanem a hazai termelők védelmére irányul.

A törvény előírja például a 30 napos fizetési határidőt, a beszerzési ár alatti értékesítés tilalmát (ezzel az élelmiszerek esetében a határtalan akciózást), vagy éppen a pontos elszámolást a beszállító élelmiszergyártóval, -termelővel, de polcpénz sem kérhető csak úgy. Mindezt természetesen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) ellenőrzi is.

A 2009-ben alkotott törvény alapjai azóta nem változtak, csak kisebb súlyú kérdésekkel egészült ki, egy kivétellel. A bökkenő csak az, hogy az Unió éppen ezt kifogásolja. Ez a változás 2012-ben született, tehát ez sem minősíthető nagyon újnak.

A diszkriminatív árképzés tilalma

Ezt sem sikerült a jogászoknak szebben megfogalmazniuk, szó szerint így hangzik: tilos tehát "összetétele és érzékszervi tulajdonságai alapján azonos termékek végső fogyasztói értékesítési árának a termék származási országa alapján diszkriminatív módon eltérő képzése". A törvénymódosítás hivatalos indoklása eleve behatárolja azoknak a termékeknek a körét, ahol eljárhat a hatóság: ez a tilalom olyan terméktípusok esetén értelmezhető, melyek azonossága a termék összetétele és érzékszervi tulajdonsága alapján megállapítható.

Ilyen termékek a tej, tőkehús, vágott baromfi, zöldség, gyümölcs.

A NÉBIH, mint ellenőrző hatóság, természetesen megmagyarázza, miként értelmezi a törvényt és hogyan számolja ki az árrést a hazai és az import termék esetében, a jogellenes eltéréseket kutatva. A szigor egyértelmű, tehát ha a boltos bármilyen módon is számol árrést, az egy adott termék esetében a hazai és az import között nem lehet eltérő.

Ez fáj, de nagyon az Uniónak

Ennek a szabálynak a célja az volt, hogy megakadályozzák a boltokat abban, hogy eleve olcsón adják az import UHT tejet, például úgy, hogy kisebb árrést tesznek a beszerzési árra, mint a hazai esetében (az árrés a boltos beszerzési árának és a fogyasztói árának különbsége, az áfát nem számítva). A szabály megfékezi az olcsó import UHT tej nagyobb arányú leárazását, akciózását is. Így tehát ha egy import tejet olcsóbban ad a boltos, kisebb árréssel számol, akkor bizony a hazai árát is azonos módon kell kiszámolnia.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ezt a szándékot a földművelésügyi miniszter egyik előadása is egyértelműen alátámasztja, amikor kifejtette, hogy 2015. április 1-jével megszűnt az európai uniós tejkvóta rendszer, amelyre a tárca már évekkel korábban megkezdte a felkészülést. Ennek a felkészülésnek volt része a diszkriminatív árképzés tilalmának bevezetése, amelynek lényege, hogy a hazai és külföldi termékek esetében a kereskedők azonos árképzési módszert alkalmazzanak.

A tejtermelő gazdáknak és a tejfeldolgozó üzemeknek ugyanis nagyon fájt, hogy a boltosok az egyébként is olcsóbb import UHT tejekkel nagyokat akcióztak, ezzel csalogatva be a vásárlót, vagy pusztán csak olcsón adták. Ráadásul az import UHT tej beszerzése eleve olcsóbb volt a hazai előállításúnál. Természetesen az UHT tejekkel elkövetett áfacsalások sorozata joggal borzolja a kedélyeket, de az már egy másik ága a piacvédelemnek.

Az EU a bejelentésében arra hivatkozik, hogy az import élelmiszerek esetében más tényezők is szerepet játszhatnak az árképzésben, mint a hazaiaknál, ami viszont hátrányos helyzetbe hozhatja a más nemzetbeli termelőket. A magyar kormány mindent megtesz igazának bizonyítására, tehát jelenleg nem tudni az uniós eljárás kimenetelének a végét. Tippelni persze lehet, ennek alapján pedig nem lehet kizárni a szabály eltörlését. Póráz persze még marad, hiszen ha jön is olcsóbb import UHT tej a jövőben, korlátlanul nem lehet akciózni, a beszerzési ár alatti értékesítés tilalma miatt, amit viszont nem kifogásol az EU.

Volt persze NÉBIH ellenőrzés is

Természetesen ellenőrzött is a hivatal. A legutóbbi három esztendőben (2014-2016 között) jogerősen lezárt eseteket közzé is teszi honlapján (tehát nem biztos, hogy ennyi vizsgálat volt, hanem csak ennyi zárult le). Ezeknek az eseteknek a száma összesen 12 volt, az ellenőrzött vállalkozások pedig a CBA Budavár, a CBA Euro, a CBA Hellas Invest, a Mecsek Füszért, az Elektro-Ász, az ABC Mór, az OBI (1,9 millió forint bírsággal), a Villányi 30 Kft, az Agócsker, a City Food Euro (0,2 millió forint bírsággal) voltak. A Metro-t kétszer is ellenőrizték, másodszor 3 millió forintos bírságot kapott. A legtöbb esetben csak kötelezettséget írt elő a NÉBIH a törvény betartására, bírságkiszabás nélkül. A multi nagyáruházak hiányoznak a felsorolásból, ebben a körben nincs hivatalos információ, van-e folyamatban nem lezárt, nem jogerős ügy.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm