Lottó: honnan tudják ilyen gyorsan, volt-e ötös?

2013. augusztus 31. 08:03

Bár több millió lottószelvényt adunk fel hetente, a technológiának köszönhetően 2 másodperc alatt kiderül, hogy elvitte-e valaki a jackpotot, és azt is villámgyorsan megtudhatjuk, hogy hány négyes, hármas, kettes találat született. Persze ez nem ment mindig ilyen gyorsan, volt, amikor több mint százan összesítették az adatokat.

Mutatjuk a számokat!
Nyerőszámok a 35. héten:

15; 24; 48; 59; 65;

KATTINTS IDE, ÉS TUDD MEG, VOLT-E ÖTÖS A LOTTÓN!


Hosszú hónapok óta halmozódik az ötöslottó főnyereménye: a jackpot ezen a szombaton már 2 555 millió forint. A lottóláz a csúcson jár: hetente 6 milliónál is több szelvényt adnak el, a sorsolást játékosok-nézők milliói követik figyelemmel. Valószínűleg sokukban felmerül a kérdés, hogy lehet, hogy néhány másodperc alatt, már az élő adásban kiderül, elvitte-e valaki a főnyereményt, illetve hogy hány négyes, hármas és kettes találat született.

Szelványek értékelése a Szalay utcában öt évtizeddel ezelőtt


Hogy találják meg ilyen gyorsan a nyerteseket?

Mint azt a Pénzcentrum.hu a Szerencsejáték Zrt-től megtudta, sorsolás előtt másfél órával lezárják a lottóeladásokat. Ezt követően véglegessé válik az adott sorsoláson részvevő Ötöslottó fogadási adatbázis, amit külső minősített "időbélyeg" szolgáltatóval hitelesítenek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ezzel tudják biztosítani és bizonyítani a fogadási adatok sértetlenségét.

Korábbi cikkünk a témában:Ötöslottó: így kell okosan elkölteni a milliárdokat - KATTINTS!

A hitelesített fogadási adatbázis kikerül a televíziós stúdióban üzemelő gépekre is, ahol a műsor előtt a teljes adatbázis beolvasásra kerül két független, nagyteljesítményű szerver memóriájába. Tehát a szakemberek felkészülten, előzetes előkészületek után várják a sorsolási eredményeket.

Az utolsó szám kisorsolását követően azonnal elindul a szelvények kiértékelése mindkét gépen párhuzamosan, ami a gépek teljesítményének és a memóriából történő gyors kiolvasásnak köszönhetően kevesebb, mint 2 másodperc(!) alatt lefut. Amennyiben mindkét szerveren futó nyerteskeresés ugyanazt az eredményt adja, kiadásra kerül a nyerteskeresés eredménye a stúdió adatmegjelenítése (feliratozása) számára. Innentől kezdve már mindenki számára ismert lépés következik, hiszen ez már műsorban látható eredmény ismertetése.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ilyen (is) volt a lottószelvény


Volt, amikor picit lassabban ment

Kezdetben (az Ötöslottó 1957-ben indult) persze teljesen manuális volt a lottószelvények feldolgozása: több mint 100 fő összesítette az adatokat. Akkoriban az Ötöslottó játékszelvény 3 részből állt, ebből a játékos 2 részt egyszerre küldött be. Ezt sorsba rakták a nyomdai sorszám szerint, mert így könnyebb volt kikeresni egy adott szelvényt.

A sorba rakás után kettévágták, és az egyik részt festékkel jelölték meg, majd elzárták páncélszekrénybe, amelyet közjegyző lezárt. Ezután jött a sorsolás. A sorsolás után a nem páncélban lévő példányokkal dolgoztak, és keresték a nyerteseket. Ha találtak egy ötöst, akkor annak egyszerűen csak megkeresték a párját a páncélban. 1993-ban aztán elkezdődött a gépi feldolgozású szelvényértékesítés, négy évvel később pedig befejeződött a hagyományos kézi feldolgozású szelvények értékesítése is.

Volt, amikor százan keresték a nyertest

KATTINTS! Friss hírek, nyerőszám kereső HATOSLOTTÓ aloldalunkon

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?