14 °C Budapest

Lottó: honnan tudják ilyen gyorsan, volt-e ötös?

2013. augusztus 31. 08:03

Bár több millió lottószelvényt adunk fel hetente, a technológiának köszönhetően 2 másodperc alatt kiderül, hogy elvitte-e valaki a jackpotot, és azt is villámgyorsan megtudhatjuk, hogy hány négyes, hármas, kettes találat született. Persze ez nem ment mindig ilyen gyorsan, volt, amikor több mint százan összesítették az adatokat.

Mutatjuk a számokat!
Nyerőszámok a 35. héten:

15; 24; 48; 59; 65;

KATTINTS IDE, ÉS TUDD MEG, VOLT-E ÖTÖS A LOTTÓN!


Hosszú hónapok óta halmozódik az ötöslottó főnyereménye: a jackpot ezen a szombaton már 2 555 millió forint. A lottóláz a csúcson jár: hetente 6 milliónál is több szelvényt adnak el, a sorsolást játékosok-nézők milliói követik figyelemmel. Valószínűleg sokukban felmerül a kérdés, hogy lehet, hogy néhány másodperc alatt, már az élő adásban kiderül, elvitte-e valaki a főnyereményt, illetve hogy hány négyes, hármas és kettes találat született.

Szelványek értékelése a Szalay utcában öt évtizeddel ezelőtt


Hogy találják meg ilyen gyorsan a nyerteseket?

Mint azt a Pénzcentrum.hu a Szerencsejáték Zrt-től megtudta, sorsolás előtt másfél órával lezárják a lottóeladásokat. Ezt követően véglegessé válik az adott sorsoláson részvevő Ötöslottó fogadási adatbázis, amit külső minősített "időbélyeg" szolgáltatóval hitelesítenek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ezzel tudják biztosítani és bizonyítani a fogadási adatok sértetlenségét.

Korábbi cikkünk a témában:Ötöslottó: így kell okosan elkölteni a milliárdokat - KATTINTS!

A hitelesített fogadási adatbázis kikerül a televíziós stúdióban üzemelő gépekre is, ahol a műsor előtt a teljes adatbázis beolvasásra kerül két független, nagyteljesítményű szerver memóriájába. Tehát a szakemberek felkészülten, előzetes előkészületek után várják a sorsolási eredményeket.

Az utolsó szám kisorsolását követően azonnal elindul a szelvények kiértékelése mindkét gépen párhuzamosan, ami a gépek teljesítményének és a memóriából történő gyors kiolvasásnak köszönhetően kevesebb, mint 2 másodperc(!) alatt lefut. Amennyiben mindkét szerveren futó nyerteskeresés ugyanazt az eredményt adja, kiadásra kerül a nyerteskeresés eredménye a stúdió adatmegjelenítése (feliratozása) számára. Innentől kezdve már mindenki számára ismert lépés következik, hiszen ez már műsorban látható eredmény ismertetése.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ilyen (is) volt a lottószelvény


Volt, amikor picit lassabban ment

Kezdetben (az Ötöslottó 1957-ben indult) persze teljesen manuális volt a lottószelvények feldolgozása: több mint 100 fő összesítette az adatokat. Akkoriban az Ötöslottó játékszelvény 3 részből állt, ebből a játékos 2 részt egyszerre küldött be. Ezt sorsba rakták a nyomdai sorszám szerint, mert így könnyebb volt kikeresni egy adott szelvényt.

A sorba rakás után kettévágták, és az egyik részt festékkel jelölték meg, majd elzárták páncélszekrénybe, amelyet közjegyző lezárt. Ezután jött a sorsolás. A sorsolás után a nem páncélban lévő példányokkal dolgoztak, és keresték a nyerteseket. Ha találtak egy ötöst, akkor annak egyszerűen csak megkeresték a párját a páncélban. 1993-ban aztán elkezdődött a gépi feldolgozású szelvényértékesítés, négy évvel később pedig befejeződött a hagyományos kézi feldolgozású szelvények értékesítése is.

Volt, amikor százan keresték a nyertest

KATTINTS! Friss hírek, nyerőszám kereső HATOSLOTTÓ aloldalunkon

NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?