Lottó: honnan tudják ilyen gyorsan, volt-e ötös?

2013. augusztus 31. 08:03

Bár több millió lottószelvényt adunk fel hetente, a technológiának köszönhetően 2 másodperc alatt kiderül, hogy elvitte-e valaki a jackpotot, és azt is villámgyorsan megtudhatjuk, hogy hány négyes, hármas, kettes találat született. Persze ez nem ment mindig ilyen gyorsan, volt, amikor több mint százan összesítették az adatokat.

Mutatjuk a számokat!
Nyerőszámok a 35. héten:

15; 24; 48; 59; 65;

KATTINTS IDE, ÉS TUDD MEG, VOLT-E ÖTÖS A LOTTÓN!


Hosszú hónapok óta halmozódik az ötöslottó főnyereménye: a jackpot ezen a szombaton már 2 555 millió forint. A lottóláz a csúcson jár: hetente 6 milliónál is több szelvényt adnak el, a sorsolást játékosok-nézők milliói követik figyelemmel. Valószínűleg sokukban felmerül a kérdés, hogy lehet, hogy néhány másodperc alatt, már az élő adásban kiderül, elvitte-e valaki a főnyereményt, illetve hogy hány négyes, hármas és kettes találat született.

Szelványek értékelése a Szalay utcában öt évtizeddel ezelőtt


Hogy találják meg ilyen gyorsan a nyerteseket?

Mint azt a Pénzcentrum.hu a Szerencsejáték Zrt-től megtudta, sorsolás előtt másfél órával lezárják a lottóeladásokat. Ezt követően véglegessé válik az adott sorsoláson részvevő Ötöslottó fogadási adatbázis, amit külső minősített "időbélyeg" szolgáltatóval hitelesítenek. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ezzel tudják biztosítani és bizonyítani a fogadási adatok sértetlenségét.

Korábbi cikkünk a témában:Ötöslottó: így kell okosan elkölteni a milliárdokat - KATTINTS!

A hitelesített fogadási adatbázis kikerül a televíziós stúdióban üzemelő gépekre is, ahol a műsor előtt a teljes adatbázis beolvasásra kerül két független, nagyteljesítményű szerver memóriájába. Tehát a szakemberek felkészülten, előzetes előkészületek után várják a sorsolási eredményeket.

Az utolsó szám kisorsolását követően azonnal elindul a szelvények kiértékelése mindkét gépen párhuzamosan, ami a gépek teljesítményének és a memóriából történő gyors kiolvasásnak köszönhetően kevesebb, mint 2 másodperc(!) alatt lefut. Amennyiben mindkét szerveren futó nyerteskeresés ugyanazt az eredményt adja, kiadásra kerül a nyerteskeresés eredménye a stúdió adatmegjelenítése (feliratozása) számára. Innentől kezdve már mindenki számára ismert lépés következik, hiszen ez már műsorban látható eredmény ismertetése.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ilyen (is) volt a lottószelvény


Volt, amikor picit lassabban ment

Kezdetben (az Ötöslottó 1957-ben indult) persze teljesen manuális volt a lottószelvények feldolgozása: több mint 100 fő összesítette az adatokat. Akkoriban az Ötöslottó játékszelvény 3 részből állt, ebből a játékos 2 részt egyszerre küldött be. Ezt sorsba rakták a nyomdai sorszám szerint, mert így könnyebb volt kikeresni egy adott szelvényt.

A sorba rakás után kettévágták, és az egyik részt festékkel jelölték meg, majd elzárták páncélszekrénybe, amelyet közjegyző lezárt. Ezután jött a sorsolás. A sorsolás után a nem páncélban lévő példányokkal dolgoztak, és keresték a nyerteseket. Ha találtak egy ötöst, akkor annak egyszerűen csak megkeresték a párját a páncélban. 1993-ban aztán elkezdődött a gépi feldolgozású szelvényértékesítés, négy évvel később pedig befejeződött a hagyományos kézi feldolgozású szelvények értékesítése is.

Volt, amikor százan keresték a nyertest

KATTINTS! Friss hírek, nyerőszám kereső HATOSLOTTÓ aloldalunkon

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 18. 19:20