23 °C Budapest

Elvitte a nyugdíjemelést az áremelkedés

2011. július 12. 12:32

Nem sok minden maradt a nyugdíjasok zsebében abból a pluszpénzből, amit idén januártól kapnak. Az élelmiszerek, a gyógyszerek, a rezsiköltségek messze a nyugdíjemelés szintje fölött drágultak.

Az összes fogyasztót figyelembe véve átlagosan 4,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az első félévben a tavalyi év hasonló időszakához képest. Óriási a szórás az egyes termékek áremelkedése között. Az élelmiszerek ára átlagosan 6,7 százalékkal emelkedett.

Ezen belül jelentősen, 67,2 százalékkal nőtt a liszt ára, a cukorért pedig 63,4 százalékkal kellett többet fizetni, mint egy évvel korábban. Az étolaj 27, a tej 16,5, a péksütemények 14,7, a kenyér 12,9, a sajt pedig 12,7 százalékkal drágult. 

 


Az idényáras élelmiszerekért összességében átlagosan 4,3 százalékkal kevesebbet kellett fizetni, mint a tavalyi első félévben. A burgonya ára viszont 48,6 százalékkal emelkedett, az alma pedig 11,8 százalékkal drágult. A tojás ellenben 5,4 százalékkal olcsóbb lett.

A gyógyszerek, gyógyáruk egy év alatt 3,6 százalékkal drágultak. A távfűtés ára 7,8, a vezetékes gázé 2,6 százalékkal nőtt. A csatornahasználatért 10, a szemétszállításért 5,5, a vízért 4,2 százalékkal kellett többet fizetni, mint egy éve.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tartós fogyasztási cikkekért - például a lapos televízióért - viszont átlagosan 1,3 százalékkal kevesebbet kellett fizetni. A szeszes italok, dohányáruk is olcsóbbak lettek: átlagosan 0,9 százalékkal csökkent az áruk.

Idén január 1-től 3,8 százalékkal emelkedett azoknak a nyugdíja, kik 2010-ben vonultak nyugállományba. A korábban nyugdíjazottak ezen felül 0,6 százalékos plusz emelést is kaptak, esetükben így 4,4 százalékos volt a növekedés. Mint a fenti adatokból látható, a nyugdíjasok fogyasztásában legnagyobb részt kitevő élelmiszer-, illetve rezsikiadások ennél jóval nagyobb mértékben emelkedtek.

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?