14 °C Budapest

Be kéne zárni az iskolákat - ezrek életét menthetik meg

2009. július 21. 13:02

Komolyan fontolóra vették Nagy-Britanniában, hogy a sertésinfluenza terjedését megakadályozandó zárva tartják az iskolákat. Legalább addig, amíg elegendő vakcina nem áll rendelkezésre a védekezéshez.

A brit iskolák egyelőre a nyári szünet miatt zárva tartanak, az új típusú influenza elterjedését azonban a szakértők amúgy is az őszi, csapadékosabb, nyirkosabb időszakra jósolják. Egy most megjelent felmérés szerint az iskolák zárva tartása 13-17 százalékkal csökkentheti a járvány terjedését, ha pedig a fertőzési hullám csúcsán zárják be az iskolákat, az új megbetegedések száma 38-45 százalékkal mérséklődhet.

Korábban: Jön a halálos járvány, őszre már nálunk lesz!

A felmérés készítői ugyan tisztában vannak vele, milyen rémesen nehéz több milliónyi gyerekkel foglalkozni, amíg az iskolák zárva tartanak, ám hivatkoztak az 1918-as influenzajárvány észak-amerikai és európai adataira. Az akkori adatok szerint az iskolák és templomok bezárása, valamint a higiénés követelmények szigorítása 10-30 százalékkal csökkentette a halálos áldozatok számát, sőt egyes városokban az 50 százalékkal is visszaesett a mortalitás a járvány csúcspontján.

Korábban: Iskolást támadott meg a sertésinfluenza, bezárt a suli

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az iskolabezárásoknak azonban komoly ára van. Az otthon maradó szülők miatt a GDP egy százaléka veszhet el, visszafogva ezzel a gazdasági talpraállás ütemét, már ha egyáltalán beszélhetünk már ilyesmiről. A nemzeti egészségügyben pedig akár 30 százalékos is lehet a munkaerő-hiány, hiszen épp akkor maradnak otthon az anyukák, amikor a kórházban is szüksége lenne rájuk a friss megbetegedések miatt.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 26. hétfő
Géza
9. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem