2 °C Budapest

Be kéne zárni az iskolákat - ezrek életét menthetik meg

2009. július 21. 13:02

Komolyan fontolóra vették Nagy-Britanniában, hogy a sertésinfluenza terjedését megakadályozandó zárva tartják az iskolákat. Legalább addig, amíg elegendő vakcina nem áll rendelkezésre a védekezéshez.

A brit iskolák egyelőre a nyári szünet miatt zárva tartanak, az új típusú influenza elterjedését azonban a szakértők amúgy is az őszi, csapadékosabb, nyirkosabb időszakra jósolják. Egy most megjelent felmérés szerint az iskolák zárva tartása 13-17 százalékkal csökkentheti a járvány terjedését, ha pedig a fertőzési hullám csúcsán zárják be az iskolákat, az új megbetegedések száma 38-45 százalékkal mérséklődhet.

Korábban: Jön a halálos járvány, őszre már nálunk lesz!

A felmérés készítői ugyan tisztában vannak vele, milyen rémesen nehéz több milliónyi gyerekkel foglalkozni, amíg az iskolák zárva tartanak, ám hivatkoztak az 1918-as influenzajárvány észak-amerikai és európai adataira. Az akkori adatok szerint az iskolák és templomok bezárása, valamint a higiénés követelmények szigorítása 10-30 százalékkal csökkentette a halálos áldozatok számát, sőt egyes városokban az 50 százalékkal is visszaesett a mortalitás a járvány csúcspontján.

Korábban: Iskolást támadott meg a sertésinfluenza, bezárt a suli

Az iskolabezárásoknak azonban komoly ára van. Az otthon maradó szülők miatt a GDP egy százaléka veszhet el, visszafogva ezzel a gazdasági talpraállás ütemét, már ha egyáltalán beszélhetünk már ilyesmiről. A nemzeti egészségügyben pedig akár 30 százalékos is lehet a munkaerő-hiány, hiszen épp akkor maradnak otthon az anyukák, amikor a kórházban is szüksége lenne rájuk a friss megbetegedések miatt.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58