14 °C Budapest

A románok elhappolnák a tengerre vágyó turistákat

2009. június 5. 10:02

Bár hoteljeik több mint 90 százaléka 1989 előtt épült, és kapacitásuk is csak harmada például a bolgárokénak, ráadásul ár-érték arányukat tekintve sem vetekednek a bolgár, görög, török riviéra ajánlataival, a románok nagy terveket szőnek az idei turistaszezonra: egymillió fölé szeretnék tornászni a tengerpartjaikon nyaraló külföldi turisták számát.

Hogy ez valóban sikerülni fog-e, nehéz kérdés, nem csak azért, mert még az elmúlt időszakra vonatkozó adatok is annyifélék, ahány intézményi statisztika csak létezik, és azok is csak becsléseken alapulnak, legyen szó külföldiek által eltöltött vendégéjszakákról, vagy szállodai árbevételről, de még az idei szezonra vonatkozó előrejelzések is igen eltérőek: van, amelyik nehéz hónapokat jósol az idegenforgalomnak, mások 15-20 százalékos forgalomnövekedést sem tartanak elképzelhetetlennek.

Pontosan azt sem lehet tudni, hogy az utazásközvetítők által leboltolt szállodai szobák száma mekkora, hiszen a román turisztikai iparban tevékenykedő vállalkozások szövetsége (FPTR) szerint a hotelforgalom 60 százalékát a közvetítők hozzák össze, ezzel szemben az utazásszervezők szövetsége szerint (ANAT) ez az arány 80 százalék feletti.

Az ANAT adatai szerint egyébként a román tengerparton mintegy 122 ezer vendégszoba várja a turistákat, ami az ország teljes kapacitásának 40 százalékát adja. Ez hozzávetőleg 300 hotelt jelent, amiből azonban csak 10-20 épült 1989 után, a többit jobb esetben felújították.

A román terveknek annyi biztosan kedvez, hogy egyre több légitársaság indít közvetlen járatokat az ottani tengerpartokra, ezért az ANAT bízik benne, hogy sikerül idén 10-15 százalékkal túlszárnyalni a tavalyi vendégforgalmat.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17