17 °C Budapest

A románok elhappolnák a tengerre vágyó turistákat

2009. június 5. 10:02

Bár hoteljeik több mint 90 százaléka 1989 előtt épült, és kapacitásuk is csak harmada például a bolgárokénak, ráadásul ár-érték arányukat tekintve sem vetekednek a bolgár, görög, török riviéra ajánlataival, a románok nagy terveket szőnek az idei turistaszezonra: egymillió fölé szeretnék tornászni a tengerpartjaikon nyaraló külföldi turisták számát.

Hogy ez valóban sikerülni fog-e, nehéz kérdés, nem csak azért, mert még az elmúlt időszakra vonatkozó adatok is annyifélék, ahány intézményi statisztika csak létezik, és azok is csak becsléseken alapulnak, legyen szó külföldiek által eltöltött vendégéjszakákról, vagy szállodai árbevételről, de még az idei szezonra vonatkozó előrejelzések is igen eltérőek: van, amelyik nehéz hónapokat jósol az idegenforgalomnak, mások 15-20 százalékos forgalomnövekedést sem tartanak elképzelhetetlennek.

Pontosan azt sem lehet tudni, hogy az utazásközvetítők által leboltolt szállodai szobák száma mekkora, hiszen a román turisztikai iparban tevékenykedő vállalkozások szövetsége (FPTR) szerint a hotelforgalom 60 százalékát a közvetítők hozzák össze, ezzel szemben az utazásszervezők szövetsége szerint (ANAT) ez az arány 80 százalék feletti.

Az ANAT adatai szerint egyébként a román tengerparton mintegy 122 ezer vendégszoba várja a turistákat, ami az ország teljes kapacitásának 40 százalékát adja. Ez hozzávetőleg 300 hotelt jelent, amiből azonban csak 10-20 épült 1989 után, a többit jobb esetben felújították.

A román terveknek annyi biztosan kedvez, hogy egyre több légitársaság indít közvetlen járatokat az ottani tengerpartokra, ezért az ANAT bízik benne, hogy sikerül idén 10-15 százalékkal túlszárnyalni a tavalyi vendégforgalmat.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 18. szombat
Diána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?