13 °C Budapest

Már a Világbank is katasztrófát kiált

2009. április 27. 16:00

A média manapság hemzseg a sokak által csak rémületkeltőnek, szenzációhajhásznak titulált szalagcímektől. Az ezek iránti szelektív figyelem időnként valóban indokolt, azonban ha már olyan neves intézmények vezetői szájából, mint a Nemzetközi Valutaalap, vagy a Világbank, olyan szavak hangzanak el, mint például az "emberiség katasztrófája", akkor lehet, hogy tényleg baj van. Persze ilyenkor jobb esetben nem csak pánik tör ki, hanem valamiféle megoldási javaslat is megfogalmazódik az illetékesek fejében.

Robert Zoellick, a Világbank elnöke ez alkalommal a tavaszi csúcstalálkozót záró beszédében emlegetett katasztrófát, méghozzá a legszegényebb országokban élő emberekét, akiket a gazdasági válság szintén érzékenyen érint, és számítanak a tehetősebb országok támogatására.

Zoellick szerint a világ soha nem látott gazdasági válsággal néz szembe, amiről ráadásul senki nem tudja, hogy meddig fog tartani, és amit a szegény országok lakói még inkább megsínylenek.

Éppen ezért a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap közös nyilatkozatában azt ígéri, hogy minden erejükkel azon lesznek, hogy az adományokat nyújtók minél előbb eleget tegyenek ígéreteiknek, és a tagállamok fontolóra vegyék az eddiginél nagyobb arányú anyagi hozzájárulást az ügy érdekében.

Afrikában a válság hatására valódi, súlyos problémák jelentkeztek, mivel az országban feldolgozott termékek iránti kereslet, így az export drasztikusan lecsökkent, a köztisztviselők, így pedagógusok, egészségügyi dolgozók nem kapták meg fizetésüket, de hallani még ennél is rosszabb sorra jutott emberekről a kontinensen.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mindezt a Világbank igazgatója, Ngozi Okonjo-Iweala azután mondta el, hogy az IMF vasárnap bejelentette, Tanzánia további anyagi segítséget kért.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 19. 17:45