16 °C Budapest

Már a Világbank is katasztrófát kiált

2009. április 27. 16:00

A média manapság hemzseg a sokak által csak rémületkeltőnek, szenzációhajhásznak titulált szalagcímektől. Az ezek iránti szelektív figyelem időnként valóban indokolt, azonban ha már olyan neves intézmények vezetői szájából, mint a Nemzetközi Valutaalap, vagy a Világbank, olyan szavak hangzanak el, mint például az "emberiség katasztrófája", akkor lehet, hogy tényleg baj van. Persze ilyenkor jobb esetben nem csak pánik tör ki, hanem valamiféle megoldási javaslat is megfogalmazódik az illetékesek fejében.

Robert Zoellick, a Világbank elnöke ez alkalommal a tavaszi csúcstalálkozót záró beszédében emlegetett katasztrófát, méghozzá a legszegényebb országokban élő emberekét, akiket a gazdasági válság szintén érzékenyen érint, és számítanak a tehetősebb országok támogatására.

Zoellick szerint a világ soha nem látott gazdasági válsággal néz szembe, amiről ráadásul senki nem tudja, hogy meddig fog tartani, és amit a szegény országok lakói még inkább megsínylenek.

Éppen ezért a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap közös nyilatkozatában azt ígéri, hogy minden erejükkel azon lesznek, hogy az adományokat nyújtók minél előbb eleget tegyenek ígéreteiknek, és a tagállamok fontolóra vegyék az eddiginél nagyobb arányú anyagi hozzájárulást az ügy érdekében.

Afrikában a válság hatására valódi, súlyos problémák jelentkeztek, mivel az országban feldolgozott termékek iránti kereslet, így az export drasztikusan lecsökkent, a köztisztviselők, így pedagógusok, egészségügyi dolgozók nem kapták meg fizetésüket, de hallani még ennél is rosszabb sorra jutott emberekről a kontinensen.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mindezt a Világbank igazgatója, Ngozi Okonjo-Iweala azután mondta el, hogy az IMF vasárnap bejelentette, Tanzánia további anyagi segítséget kért.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?