-3 °C Budapest

Már a Világbank is katasztrófát kiált

2009. április 27. 16:00

A média manapság hemzseg a sokak által csak rémületkeltőnek, szenzációhajhásznak titulált szalagcímektől. Az ezek iránti szelektív figyelem időnként valóban indokolt, azonban ha már olyan neves intézmények vezetői szájából, mint a Nemzetközi Valutaalap, vagy a Világbank, olyan szavak hangzanak el, mint például az "emberiség katasztrófája", akkor lehet, hogy tényleg baj van. Persze ilyenkor jobb esetben nem csak pánik tör ki, hanem valamiféle megoldási javaslat is megfogalmazódik az illetékesek fejében.

Robert Zoellick, a Világbank elnöke ez alkalommal a tavaszi csúcstalálkozót záró beszédében emlegetett katasztrófát, méghozzá a legszegényebb országokban élő emberekét, akiket a gazdasági válság szintén érzékenyen érint, és számítanak a tehetősebb országok támogatására.

Zoellick szerint a világ soha nem látott gazdasági válsággal néz szembe, amiről ráadásul senki nem tudja, hogy meddig fog tartani, és amit a szegény országok lakói még inkább megsínylenek.

Éppen ezért a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap közös nyilatkozatában azt ígéri, hogy minden erejükkel azon lesznek, hogy az adományokat nyújtók minél előbb eleget tegyenek ígéreteiknek, és a tagállamok fontolóra vegyék az eddiginél nagyobb arányú anyagi hozzájárulást az ügy érdekében.

Afrikában a válság hatására valódi, súlyos problémák jelentkeztek, mivel az országban feldolgozott termékek iránti kereslet, így az export drasztikusan lecsökkent, a köztisztviselők, így pedagógusok, egészségügyi dolgozók nem kapták meg fizetésüket, de hallani még ennél is rosszabb sorra jutott emberekről a kontinensen.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Mindezt a Világbank igazgatója, Ngozi Okonjo-Iweala azután mondta el, hogy az IMF vasárnap bejelentette, Tanzánia további anyagi segítséget kért.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 29. szerda
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem