15 °C Budapest

Orvos a zsebben: akár életet is menthet a mobilunk

2009. február 19. 14:00

Már nem csak telefonálásra, üzenetküldésre, fényképezésre vagy internetezésre használhatjuk mobiltelefonjainkat: a gyártók olyan termékeket és szolgáltatásokat dobnak piacra, amik hozzájárulnak az egészséges életmódhoz, sőt, akár a felhasználók életét is megmenthetik.

A mobiltelefonba épített egészségügyi berendezéseket csak a "doctor in your pocket", vagyis "zsebdoktor" jelzővel illetik a napokban megrendezett barcelonai Mobile World Congress nevű szakmai seregszemlén.

Ezek az intelligens telefonok például figyelmeztetnek arra, hogy bevegyük gyógyszereinket, hogy beadassuk a védőoltásainkat, vagy hogy végeztessünk HIV- tesztet. Az orvosok és ápolók szintén használhatják az újfajta szolgáltatásokat, például arra, hogy pontos információkat kaphassanak egy, a kórháztól távol levő beteg állapotáról, vagy hogy képet kapjanak egy esetleges járványhelyzetről.

Terry Kramer, a brit Vodafone egyik vezetője úgy fogalmazott: "Ha a fejlődő országokban 2,2 milliárd mobiltelefon és 305 millió számítógép van, de csak 11 millió kórházi ágy, akkor keresnünk kell azokat a telekommunikációs lehetőségeket, amelyek hozzásegíthetnek az egészségügyi problémák megoldásához.

A cég ezért -többek között az ENSZ-szel együttműködve- elindította az "mHealth", azaz "Mobil Egészségügy" nevű programot, amely 26 országban -például Ugandában, Indiában és Dél-Afrikában- segíti az egészségügyi rendszer fejlődését.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mexikóban telefonos orvosi segélyszolgálatot indítottak, Brazíliában a moszkítók által terjesztett trópusi láz ellen küzdenek, SMS- kérdőívekkel.

Az Egyesült Államokban pedig egy "Foodphone", azaz "Ételtelefon" rendszert terveznek bevezetni. A dolog lényege, hogy a felhasználó mobiltelefonjával lefényképezi az elfogyasztani kívánt ételt, majd elküldi a képet egy központi telefonszámra. Az ügyfélszolgálaton egy dietetikus kielemzi az ételt, és pár percen belül küld egy SMS-t annak tápértékéről és kalóriatartalmáról.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem