13 °C Budapest

Orvos a zsebben: akár életet is menthet a mobilunk

2009. február 19. 14:00

Már nem csak telefonálásra, üzenetküldésre, fényképezésre vagy internetezésre használhatjuk mobiltelefonjainkat: a gyártók olyan termékeket és szolgáltatásokat dobnak piacra, amik hozzájárulnak az egészséges életmódhoz, sőt, akár a felhasználók életét is megmenthetik.

A mobiltelefonba épített egészségügyi berendezéseket csak a "doctor in your pocket", vagyis "zsebdoktor" jelzővel illetik a napokban megrendezett barcelonai Mobile World Congress nevű szakmai seregszemlén.

Ezek az intelligens telefonok például figyelmeztetnek arra, hogy bevegyük gyógyszereinket, hogy beadassuk a védőoltásainkat, vagy hogy végeztessünk HIV- tesztet. Az orvosok és ápolók szintén használhatják az újfajta szolgáltatásokat, például arra, hogy pontos információkat kaphassanak egy, a kórháztól távol levő beteg állapotáról, vagy hogy képet kapjanak egy esetleges járványhelyzetről.

Terry Kramer, a brit Vodafone egyik vezetője úgy fogalmazott: "Ha a fejlődő országokban 2,2 milliárd mobiltelefon és 305 millió számítógép van, de csak 11 millió kórházi ágy, akkor keresnünk kell azokat a telekommunikációs lehetőségeket, amelyek hozzásegíthetnek az egészségügyi problémák megoldásához.

A cég ezért -többek között az ENSZ-szel együttműködve- elindította az "mHealth", azaz "Mobil Egészségügy" nevű programot, amely 26 országban -például Ugandában, Indiában és Dél-Afrikában- segíti az egészségügyi rendszer fejlődését.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mexikóban telefonos orvosi segélyszolgálatot indítottak, Brazíliában a moszkítók által terjesztett trópusi láz ellen küzdenek, SMS- kérdőívekkel.

Az Egyesült Államokban pedig egy "Foodphone", azaz "Ételtelefon" rendszert terveznek bevezetni. A dolog lényege, hogy a felhasználó mobiltelefonjával lefényképezi az elfogyasztani kívánt ételt, majd elküldi a képet egy központi telefonszámra. Az ügyfélszolgálaton egy dietetikus kielemzi az ételt, és pár percen belül küld egy SMS-t annak tápértékéről és kalóriatartalmáról.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 28. szerda
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?