1 °C Budapest

Jacht a családban: semmi sem drága?

Pénzcentrum
2007. augusztus 21. 05:55

Minden évben rengeteg magyar utazik nyaralni Horvátországba, ahol leesett állal állnak a kikötőknél, a szebbnél szebb luxusjachtok láttán. Valószínűleg mindenkiben felmerül a kérdés, hogy miből veszik meg ezeket a hajókat. Megkérdeztünk néhány bankot, hogy jachtvásárlás céljára adnak-e hitelt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A legtöbb bank a szabad felhasználású jelzáloghitelt, vagy a személyi kölcsönt ajánlja, de ha minden áron jachtvásárlásra szeretne valaki hitelt felvenni, akkor az OTP Banknál ezt kifejezetten erre a célra létrehozott konstrukcióval megteheti. Az OTP csoport tagja, a Merkantil Car Zrt. pénzügyi lízing keretében finanszíroz új és használt motoros és vitorlás hajókat magánszemélyeknek, vagy gazdasági társaságoknak is.

Ezt a konstrukciót devizában és forintban is igénybe lehet venni, a szerződéses vételár 5 és 100 millió forint között lehet. A maximális futamidő 60 hónap, és a jacht nettó vételárának a 30 százalékával rendelkezni kell. Azt azért érdemes kiszámolni, hogy egy 100 millió forintért 60 hónapra pontosan mennyit is fizetünk ki. Ha csak a tőkét számoljuk, akkor havonta 1,67 millió forintot, és ebben nincs benne az esetleges kamat, stb. A legfontosabb fedezet az eszközfedezet, gazdasági társaságok esetében a lízingbevevő gazdálkodása is lehet fedezet, illetve a készfizető kezesség, vagy ingatlan is.

Arra is van lehetőség, hogy a jachtot a tulajdonos külföldön tárolja, de minden esetben teljes körű biztosítást kér az OTP bank, valamint a kikötővel aláírt éves tárolási szerződést. Egyelőre még elég mérsékelt arányt képviselnek az ilyen jellegű konstrukciók. Kisebb motoros hajók lízinggel történő finanszírozására a CIB Banknál is van lehetőség, átlagosan 4-10 millió, vitorlás hajó esetében 12-50 millió forintig.

A helyzet viszont az, ha tényleg egy luxusjachtot szeretne valaki vásárolni, az belekerülhet több száz millió forintba is újonnan. Használt hajók esetében ez lényegesen kevesebb, mert az évek során a hajó sokat veszít az értékéből. Még ha 200 millióba kerül "csak" a kiszemelt hajó, akkor is elgondolkodtató, hogy miből lesz kifizetve, ha nincs annyi pénze a luxusjachtra vágyóknak.

Mind a jövedelem, mind az ingatlan alapú személyi kölcsönöknél vagy szabad felhasználású hiteleknél ekkora összeg esetén a bank nem tudja megfelelően porlasztani a kockázatot. Az ingatlanfedezet esetén pedig akkora forgalmi értékű ingatlan állhat a hitel mögött, aminek a forgalomképessége nagyon alacsony, ugyanis egy 300 millió forintot érő villára elég nehéz vevőt találni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az viszont tény, hogy eddig csak néhány ilyen finanszírozási lehetőséget vettek igénybe az ügyfelek, az érdeklődés fokozatosan növekszik. A CIB Banknál az elmúlt egy évben 3 ilyen jellegű finanszírozási konstrukciót vettek igénybe kisebb hajókra, mivel az aki megteheti hogy jachtot vásárol, általában készpénzzel fizet, az OTP Bank esetében pedig az a tapasztalat, hogy egyre több cég lízingel vízi járművet.

Bár Magyarországon egyelőre még nem jelentős a jacht finanszírozásra benyújtott kérelem, az igénylők száma azért fokozatosan nő, és a megkérdezett bankok esetében többen a jövőben kívánják bevezetni az ilyen jellegű finanszírozási konstrukciókat.

Az összeállítás elkészítésében a következő bankok voltak segítségünkre: OTP Bank, CIB Bank, K&H Bank, Unicredit Bank, Raiffeisen Bank, Budapest Bank, Inter-Európa Bank és az Erste Bank.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20