7 °C Budapest

Jacht a családban: semmi sem drága?

Pénzcentrum
2007. augusztus 21. 05:55

Minden évben rengeteg magyar utazik nyaralni Horvátországba, ahol leesett állal állnak a kikötőknél, a szebbnél szebb luxusjachtok láttán. Valószínűleg mindenkiben felmerül a kérdés, hogy miből veszik meg ezeket a hajókat. Megkérdeztünk néhány bankot, hogy jachtvásárlás céljára adnak-e hitelt.

A legtöbb bank a szabad felhasználású jelzáloghitelt, vagy a személyi kölcsönt ajánlja, de ha minden áron jachtvásárlásra szeretne valaki hitelt felvenni, akkor az OTP Banknál ezt kifejezetten erre a célra létrehozott konstrukcióval megteheti. Az OTP csoport tagja, a Merkantil Car Zrt. pénzügyi lízing keretében finanszíroz új és használt motoros és vitorlás hajókat magánszemélyeknek, vagy gazdasági társaságoknak is.

Ezt a konstrukciót devizában és forintban is igénybe lehet venni, a szerződéses vételár 5 és 100 millió forint között lehet. A maximális futamidő 60 hónap, és a jacht nettó vételárának a 30 százalékával rendelkezni kell. Azt azért érdemes kiszámolni, hogy egy 100 millió forintért 60 hónapra pontosan mennyit is fizetünk ki. Ha csak a tőkét számoljuk, akkor havonta 1,67 millió forintot, és ebben nincs benne az esetleges kamat, stb. A legfontosabb fedezet az eszközfedezet, gazdasági társaságok esetében a lízingbevevő gazdálkodása is lehet fedezet, illetve a készfizető kezesség, vagy ingatlan is.

Arra is van lehetőség, hogy a jachtot a tulajdonos külföldön tárolja, de minden esetben teljes körű biztosítást kér az OTP bank, valamint a kikötővel aláírt éves tárolási szerződést. Egyelőre még elég mérsékelt arányt képviselnek az ilyen jellegű konstrukciók. Kisebb motoros hajók lízinggel történő finanszírozására a CIB Banknál is van lehetőség, átlagosan 4-10 millió, vitorlás hajó esetében 12-50 millió forintig.

A helyzet viszont az, ha tényleg egy luxusjachtot szeretne valaki vásárolni, az belekerülhet több száz millió forintba is újonnan. Használt hajók esetében ez lényegesen kevesebb, mert az évek során a hajó sokat veszít az értékéből. Még ha 200 millióba kerül "csak" a kiszemelt hajó, akkor is elgondolkodtató, hogy miből lesz kifizetve, ha nincs annyi pénze a luxusjachtra vágyóknak.

Mind a jövedelem, mind az ingatlan alapú személyi kölcsönöknél vagy szabad felhasználású hiteleknél ekkora összeg esetén a bank nem tudja megfelelően porlasztani a kockázatot. Az ingatlanfedezet esetén pedig akkora forgalmi értékű ingatlan állhat a hitel mögött, aminek a forgalomképessége nagyon alacsony, ugyanis egy 300 millió forintot érő villára elég nehéz vevőt találni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az viszont tény, hogy eddig csak néhány ilyen finanszírozási lehetőséget vettek igénybe az ügyfelek, az érdeklődés fokozatosan növekszik. A CIB Banknál az elmúlt egy évben 3 ilyen jellegű finanszírozási konstrukciót vettek igénybe kisebb hajókra, mivel az aki megteheti hogy jachtot vásárol, általában készpénzzel fizet, az OTP Bank esetében pedig az a tapasztalat, hogy egyre több cég lízingel vízi járművet.

Bár Magyarországon egyelőre még nem jelentős a jacht finanszírozásra benyújtott kérelem, az igénylők száma azért fokozatosan nő, és a megkérdezett bankok esetében többen a jövőben kívánják bevezetni az ilyen jellegű finanszírozási konstrukciókat.

Az összeállítás elkészítésében a következő bankok voltak segítségünkre: OTP Bank, CIB Bank, K&H Bank, Unicredit Bank, Raiffeisen Bank, Budapest Bank, Inter-Európa Bank és az Erste Bank.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem