4 °C Budapest

Jacht a családban: semmi sem drága?

Pénzcentrum
2007. augusztus 21. 05:55

Minden évben rengeteg magyar utazik nyaralni Horvátországba, ahol leesett állal állnak a kikötőknél, a szebbnél szebb luxusjachtok láttán. Valószínűleg mindenkiben felmerül a kérdés, hogy miből veszik meg ezeket a hajókat. Megkérdeztünk néhány bankot, hogy jachtvásárlás céljára adnak-e hitelt.

A legtöbb bank a szabad felhasználású jelzáloghitelt, vagy a személyi kölcsönt ajánlja, de ha minden áron jachtvásárlásra szeretne valaki hitelt felvenni, akkor az OTP Banknál ezt kifejezetten erre a célra létrehozott konstrukcióval megteheti. Az OTP csoport tagja, a Merkantil Car Zrt. pénzügyi lízing keretében finanszíroz új és használt motoros és vitorlás hajókat magánszemélyeknek, vagy gazdasági társaságoknak is.

Ezt a konstrukciót devizában és forintban is igénybe lehet venni, a szerződéses vételár 5 és 100 millió forint között lehet. A maximális futamidő 60 hónap, és a jacht nettó vételárának a 30 százalékával rendelkezni kell. Azt azért érdemes kiszámolni, hogy egy 100 millió forintért 60 hónapra pontosan mennyit is fizetünk ki. Ha csak a tőkét számoljuk, akkor havonta 1,67 millió forintot, és ebben nincs benne az esetleges kamat, stb. A legfontosabb fedezet az eszközfedezet, gazdasági társaságok esetében a lízingbevevő gazdálkodása is lehet fedezet, illetve a készfizető kezesség, vagy ingatlan is.

Arra is van lehetőség, hogy a jachtot a tulajdonos külföldön tárolja, de minden esetben teljes körű biztosítást kér az OTP bank, valamint a kikötővel aláírt éves tárolási szerződést. Egyelőre még elég mérsékelt arányt képviselnek az ilyen jellegű konstrukciók. Kisebb motoros hajók lízinggel történő finanszírozására a CIB Banknál is van lehetőség, átlagosan 4-10 millió, vitorlás hajó esetében 12-50 millió forintig.

A helyzet viszont az, ha tényleg egy luxusjachtot szeretne valaki vásárolni, az belekerülhet több száz millió forintba is újonnan. Használt hajók esetében ez lényegesen kevesebb, mert az évek során a hajó sokat veszít az értékéből. Még ha 200 millióba kerül "csak" a kiszemelt hajó, akkor is elgondolkodtató, hogy miből lesz kifizetve, ha nincs annyi pénze a luxusjachtra vágyóknak.

Mind a jövedelem, mind az ingatlan alapú személyi kölcsönöknél vagy szabad felhasználású hiteleknél ekkora összeg esetén a bank nem tudja megfelelően porlasztani a kockázatot. Az ingatlanfedezet esetén pedig akkora forgalmi értékű ingatlan állhat a hitel mögött, aminek a forgalomképessége nagyon alacsony, ugyanis egy 300 millió forintot érő villára elég nehéz vevőt találni.

Az viszont tény, hogy eddig csak néhány ilyen finanszírozási lehetőséget vettek igénybe az ügyfelek, az érdeklődés fokozatosan növekszik. A CIB Banknál az elmúlt egy évben 3 ilyen jellegű finanszírozási konstrukciót vettek igénybe kisebb hajókra, mivel az aki megteheti hogy jachtot vásárol, általában készpénzzel fizet, az OTP Bank esetében pedig az a tapasztalat, hogy egyre több cég lízingel vízi járművet.

Bár Magyarországon egyelőre még nem jelentős a jacht finanszírozásra benyújtott kérelem, az igénylők száma azért fokozatosan nő, és a megkérdezett bankok esetében többen a jövőben kívánják bevezetni az ilyen jellegű finanszírozási konstrukciókat.

Az összeállítás elkészítésében a következő bankok voltak segítségünkre: OTP Bank, CIB Bank, K&H Bank, Unicredit Bank, Raiffeisen Bank, Budapest Bank, Inter-Európa Bank és az Erste Bank.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 10. 06:27
Ilyen jó éve az értékalapú részvényeknek a növekedési részvényekhez képest utoljára 2000-ben volt, a...
MEDIA1  |  2022. december 9. 18:22
Nádai Anikó több évadon keresztül vezette az RTL reality-jének esti összefoglalóit és az élő show-ka...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?