5 °C Budapest

Itt a mobiltévé!

Pénzcentrum
2007. július 3. 11:07

Az Antenna Hungária és a Vodafone Magyarország szándéknyilatkozatot írt alá, amely szerint a cégek együttműködnek annak kialakításában, hogy milyen technikai feltételekkel, illetve milyen üzleti modell alapján indíthatók Magyarországon a DVB-H technológián alapuló mobiltelevíziós szolgáltatások. A megállapodás szerint a két cég tervezi, hogy várhatóan idén ősszel a szolgáltatás kereskedelmi bevezetését megelőző közös felhasználói teszteket folytat.

A Vodafone az együttműködés keretein belül az átfogó, versenyképes DVB-H technológiára alapuló mobiltelevíziós szolgáltatáscsomag kialakításának lehetőségét vizsgálja. Az Antenna Hungária szándéka az, hogy a Vodafone segítségével is tesztelje azokat a műszaki megoldásokat, melyekkel később a hazai mobilszolgáltatók részére DVB-H technológián alapuló mobiltelevíziós lefedettséget képes biztosítani.

DVB-H (Digital Video Broadcasting - Handheld)

A földfelszíni digitális televíziózás egyik legígéretesebb új üzleti lehetősége a mobiltelefon-készülékekre nagyszámú, akár 15-20 élő televíziós csatornát sugárzó DVB-H (Digital Video Broadcasting - Handheld) technológia, amely a már több országban bevezetett DVB-T rendszerrel megegyező szabványra épül, annak mobil környezethez való adaptációja.

A műsorszóráson alapuló mobiltelevíziós szolgáltatásokban mind a műsorszóró cégek, mind a mobil távközléssel foglalkozó társaságok igen komoly piaci lehetőséget látnak. Ennek tudható be, hogy az elmúlt két év során számos európai országban hoztak létre kísérleti DVB-H rendszert, és Olaszországban már a kereskedelmi szolgáltatás is megindult három szolgáltatónál, köztük a Vodafone olaszországi leányvállalatánál.

A magyar Parlament a napokban fogadta el a műsorterjesztésről és a digitális átállás szabályairól szóló törvényt, amely értelmében a rendszer kiépítésére vonatkozó pályázatokat idén október 31-ig ki kell írni.

DVB-H vagy 3G/HSDPA alapú mobiltévé

A 3G mobilhálózatokon keresztül jelenleg ún. streaming technológiával továbbítják a videókat. Ilyen tévéadások jelenleg is elérhetők a Vodafone live! szolgáltatásai között, a nagy sebességű 3G/HSDPA hálózatnak köszönhetően a korábbi mobiltechnológiáknál megszokotthoz képest lényegesen jobb képminőségű és frissítésű felhasználói élményt biztosítva. A 3G hálózaton terjesztett tévéadások ugyanakkor, a csatlakozók számától és az adott csatorna videóminőségétől függően esetenként akadozhatnak, így a szolgáltatók gyakran a videók képminőségét igyekeznek úgy optimalizálni (pl. a felbontást vagy a képkocka frissítés frekvenciáját csökkenteni), hogy párhuzamosan maximális számú előfizető élvezhesse az adott videót.

A DVB-H szabványon alapuló műsorsugárzás legfőbb előnye, hogy teljesen mindegy, hogy száz vagy tízezer előfizető nézi-e a sugárzott adást, a képminőség kifogástalan szinten tartható. A műszaki szabványok véglegesítése és az üzleti modellek megszilárdulása után várhatóan 2008 közepétől, a nagy világversenyekhez időzítve indulhatnak el a széleskörű kereskedelmi alkalmazások.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?