4 °C Budapest

Itt a mobiltévé!

Pénzcentrum
2007. július 3. 11:07

Az Antenna Hungária és a Vodafone Magyarország szándéknyilatkozatot írt alá, amely szerint a cégek együttműködnek annak kialakításában, hogy milyen technikai feltételekkel, illetve milyen üzleti modell alapján indíthatók Magyarországon a DVB-H technológián alapuló mobiltelevíziós szolgáltatások. A megállapodás szerint a két cég tervezi, hogy várhatóan idén ősszel a szolgáltatás kereskedelmi bevezetését megelőző közös felhasználói teszteket folytat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Vodafone az együttműködés keretein belül az átfogó, versenyképes DVB-H technológiára alapuló mobiltelevíziós szolgáltatáscsomag kialakításának lehetőségét vizsgálja. Az Antenna Hungária szándéka az, hogy a Vodafone segítségével is tesztelje azokat a műszaki megoldásokat, melyekkel később a hazai mobilszolgáltatók részére DVB-H technológián alapuló mobiltelevíziós lefedettséget képes biztosítani.

DVB-H (Digital Video Broadcasting - Handheld)

A földfelszíni digitális televíziózás egyik legígéretesebb új üzleti lehetősége a mobiltelefon-készülékekre nagyszámú, akár 15-20 élő televíziós csatornát sugárzó DVB-H (Digital Video Broadcasting - Handheld) technológia, amely a már több országban bevezetett DVB-T rendszerrel megegyező szabványra épül, annak mobil környezethez való adaptációja.

A műsorszóráson alapuló mobiltelevíziós szolgáltatásokban mind a műsorszóró cégek, mind a mobil távközléssel foglalkozó társaságok igen komoly piaci lehetőséget látnak. Ennek tudható be, hogy az elmúlt két év során számos európai országban hoztak létre kísérleti DVB-H rendszert, és Olaszországban már a kereskedelmi szolgáltatás is megindult három szolgáltatónál, köztük a Vodafone olaszországi leányvállalatánál.

A magyar Parlament a napokban fogadta el a műsorterjesztésről és a digitális átállás szabályairól szóló törvényt, amely értelmében a rendszer kiépítésére vonatkozó pályázatokat idén október 31-ig ki kell írni.

DVB-H vagy 3G/HSDPA alapú mobiltévé

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A 3G mobilhálózatokon keresztül jelenleg ún. streaming technológiával továbbítják a videókat. Ilyen tévéadások jelenleg is elérhetők a Vodafone live! szolgáltatásai között, a nagy sebességű 3G/HSDPA hálózatnak köszönhetően a korábbi mobiltechnológiáknál megszokotthoz képest lényegesen jobb képminőségű és frissítésű felhasználói élményt biztosítva. A 3G hálózaton terjesztett tévéadások ugyanakkor, a csatlakozók számától és az adott csatorna videóminőségétől függően esetenként akadozhatnak, így a szolgáltatók gyakran a videók képminőségét igyekeznek úgy optimalizálni (pl. a felbontást vagy a képkocka frissítés frekvenciáját csökkenteni), hogy párhuzamosan maximális számú előfizető élvezhesse az adott videót.

A DVB-H szabványon alapuló műsorsugárzás legfőbb előnye, hogy teljesen mindegy, hogy száz vagy tízezer előfizető nézi-e a sugárzott adást, a képminőség kifogástalan szinten tartható. A műszaki szabványok véglegesítése és az üzleti modellek megszilárdulása után várhatóan 2008 közepétől, a nagy világversenyekhez időzítve indulhatnak el a széleskörű kereskedelmi alkalmazások.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?