Bankváltás egyetlen nap alatt: megvan a megoldás

Pénzcentrum
2007. május 24. 09:00

Kiemelt téma volt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének konferenciáján az ügyfelek bankváltásának megkönnyítése, melynek kapcsán a korábban tárgyalt számlaszám-átirányítási megoldás mellett egy új ötlet is elhangzott.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Amint arról korábban beszámoltunk, az átirányítás keretében az átutalásokat kezelő Giro a régi számlára érkező tranzakciókat átirányítaná az új számlára, a tranzakció kezdeményezőjét pedig értesítené a változásról.

A másik és feltehetően sikeresebb megoldás egy felhatalmazási központ létrehozása lenne, mely a Giro alatt működő szervként tartaná a kapcsolatot a beszedési megbízást kezdeményező szolgáltatókkal. A központ a bankok fölött határozná meg, hogy a mely számláról hova teljesíthetők a megbízások. Ez a megoldás a jelenleg 2-3 hónapos folyamatot akár egy napra rövidíthetné le.

A pozitív adóslista kérdésében megnyugvást hozhat, hogy az eddig gátat jelentő ombudsman leszögezte, vétójoga nincs a kérdésben, csak véleményezési jogkört gyakorol. Az új hitelinformációs rendszer bevezetésével értelemszerűen újra előtérbe kerülhetne a jövedelemalapú hitelezés, és a bankok könnyebb kockázat-menedzsmentje feltehetően a jó ügyfelek számára is érezhető előnyökkel jár.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?