3 kínos meglepetés a Windows Vistától! Tudd meg, mielőtt késő lesz...

Pénzcentrum
2007. február 6. 05:30

A Windows Vista megjelenését követően egyre több bemutató elemzés jelenik meg a Microsoft új operációs rendszeréről, melyek többsége a szoftver pozitívumait boncolgatja. Úgy gondoljuk azonban, hogy akad egy-két érdekes negatívum is, melyeket érdemes lehet kiemelni a váltáson gondolkodóknak, mielőtt késő lenne... Szemezgettünk hát az érdekesebb tesztelői tapasztalatokból.

Csökkentett mód - A regisztráció csapdája

Ismerős próbálkozás a Microsofttól, hogy a kritikus frissítéseket csak azok a felhasználók telepíthetik fel, akik érvényesítették, aktiválták Windows-ukat a neten. Ha ezen ellenőrzés keretében a szoftvert hamisnak találják, a felhasználó nem férhet hozzá a frissítésekhez. A Vistával a szoftveróriás ezen a téren még tovább lépett, a dolog szépséghibája csak az, hogy még az előbb vázolt fenti rendszer sem működött soha zökkenőmentesen, ugyanis legális felhasználók tömkelegét zárta ki.

A Vista esetében fontos tudni, hogy a telepítés után 30 napon belül aktiválni kell a programot, különben az automatikusan csökkentett módba kapcsol, melyben óránként automatikusan leállítja a rendszert. Ebben az egy órában sem lehet sok mást kezdeni, mint aktiválni, a gép tehát gyakorlatilag teljesen használhatatlanná válik.

Felhasználói fiókok

A biztonság szem előtt tartása megköveteli az új rendszertől, hogy kiemelten kezelje a felhasználói fiókokat. Ezen fejlesztés eredménye az lett, hogy minden olyan lépésünk, mely bármilyen módon érintheti a rendszer biztonságát (tehát gyakorlatilag szinte minden...) rendszergazda jogosultságot igényel, ezért mindig feljön egy kis figyelmeztető ablak.

A párbeszédablakok folyamatos megjelenése rendkívül idegesítő, ezt pedig csak saját felhasználói fiókunk meglehetősen bonyolult, helyes beállításával lehet kivédeni, mely többek tapasztalata szerint sem éppen gyerekjáték.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kidobhatod a géped

Nem meglepő, hogy az új operációs rendszer a hardware igényeket is alapjaiban rengeti meg, az azonban, hogy az impresszív Aero interface csak a dedikált grafikus kártyákkal jeleníthető meg, talán kicsit sok a jóból. A Jon Peddie Research adatai szerint a számítógépek közel felét fejleszteni kell a Vista elfogadható futtatásához.

A legérzékenyebben a notebook tulajdonosokat érintheti a váltás, az integrált videokártyákkal árusított gépekben ugyanis alaplapot is kell cserélni, jobban megérheti tehát egy teljesen új gépet venni. És akkor az 1 gigás memóriaigényről még nem is szóltunk...

Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?