8 °C Budapest

3 kínos meglepetés a Windows Vistától! Tudd meg, mielőtt késő lesz...

Pénzcentrum
2007. február 6. 05:30

A Windows Vista megjelenését követően egyre több bemutató elemzés jelenik meg a Microsoft új operációs rendszeréről, melyek többsége a szoftver pozitívumait boncolgatja. Úgy gondoljuk azonban, hogy akad egy-két érdekes negatívum is, melyeket érdemes lehet kiemelni a váltáson gondolkodóknak, mielőtt késő lenne... Szemezgettünk hát az érdekesebb tesztelői tapasztalatokból.

Csökkentett mód - A regisztráció csapdája

Ismerős próbálkozás a Microsofttól, hogy a kritikus frissítéseket csak azok a felhasználók telepíthetik fel, akik érvényesítették, aktiválták Windows-ukat a neten. Ha ezen ellenőrzés keretében a szoftvert hamisnak találják, a felhasználó nem férhet hozzá a frissítésekhez. A Vistával a szoftveróriás ezen a téren még tovább lépett, a dolog szépséghibája csak az, hogy még az előbb vázolt fenti rendszer sem működött soha zökkenőmentesen, ugyanis legális felhasználók tömkelegét zárta ki.

A Vista esetében fontos tudni, hogy a telepítés után 30 napon belül aktiválni kell a programot, különben az automatikusan csökkentett módba kapcsol, melyben óránként automatikusan leállítja a rendszert. Ebben az egy órában sem lehet sok mást kezdeni, mint aktiválni, a gép tehát gyakorlatilag teljesen használhatatlanná válik.

Felhasználói fiókok

A biztonság szem előtt tartása megköveteli az új rendszertől, hogy kiemelten kezelje a felhasználói fiókokat. Ezen fejlesztés eredménye az lett, hogy minden olyan lépésünk, mely bármilyen módon érintheti a rendszer biztonságát (tehát gyakorlatilag szinte minden...) rendszergazda jogosultságot igényel, ezért mindig feljön egy kis figyelmeztető ablak.

A párbeszédablakok folyamatos megjelenése rendkívül idegesítő, ezt pedig csak saját felhasználói fiókunk meglehetősen bonyolult, helyes beállításával lehet kivédeni, mely többek tapasztalata szerint sem éppen gyerekjáték.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kidobhatod a géped

Nem meglepő, hogy az új operációs rendszer a hardware igényeket is alapjaiban rengeti meg, az azonban, hogy az impresszív Aero interface csak a dedikált grafikus kártyákkal jeleníthető meg, talán kicsit sok a jóból. A Jon Peddie Research adatai szerint a számítógépek közel felét fejleszteni kell a Vista elfogadható futtatásához.

A legérzékenyebben a notebook tulajdonosokat érintheti a váltás, az integrált videokártyákkal árusított gépekben ugyanis alaplapot is kell cserélni, jobban megérheti tehát egy teljesen új gépet venni. És akkor az 1 gigás memóriaigényről még nem is szóltunk...

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem