16 °C Budapest

3 kínos meglepetés a Windows Vistától! Tudd meg, mielőtt késő lesz...

Pénzcentrum
2007. február 6. 05:30

A Windows Vista megjelenését követően egyre több bemutató elemzés jelenik meg a Microsoft új operációs rendszeréről, melyek többsége a szoftver pozitívumait boncolgatja. Úgy gondoljuk azonban, hogy akad egy-két érdekes negatívum is, melyeket érdemes lehet kiemelni a váltáson gondolkodóknak, mielőtt késő lenne... Szemezgettünk hát az érdekesebb tesztelői tapasztalatokból.

Csökkentett mód - A regisztráció csapdája

Ismerős próbálkozás a Microsofttól, hogy a kritikus frissítéseket csak azok a felhasználók telepíthetik fel, akik érvényesítették, aktiválták Windows-ukat a neten. Ha ezen ellenőrzés keretében a szoftvert hamisnak találják, a felhasználó nem férhet hozzá a frissítésekhez. A Vistával a szoftveróriás ezen a téren még tovább lépett, a dolog szépséghibája csak az, hogy még az előbb vázolt fenti rendszer sem működött soha zökkenőmentesen, ugyanis legális felhasználók tömkelegét zárta ki.

A Vista esetében fontos tudni, hogy a telepítés után 30 napon belül aktiválni kell a programot, különben az automatikusan csökkentett módba kapcsol, melyben óránként automatikusan leállítja a rendszert. Ebben az egy órában sem lehet sok mást kezdeni, mint aktiválni, a gép tehát gyakorlatilag teljesen használhatatlanná válik.

Felhasználói fiókok

A biztonság szem előtt tartása megköveteli az új rendszertől, hogy kiemelten kezelje a felhasználói fiókokat. Ezen fejlesztés eredménye az lett, hogy minden olyan lépésünk, mely bármilyen módon érintheti a rendszer biztonságát (tehát gyakorlatilag szinte minden...) rendszergazda jogosultságot igényel, ezért mindig feljön egy kis figyelmeztető ablak.

A párbeszédablakok folyamatos megjelenése rendkívül idegesítő, ezt pedig csak saját felhasználói fiókunk meglehetősen bonyolult, helyes beállításával lehet kivédeni, mely többek tapasztalata szerint sem éppen gyerekjáték.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Kidobhatod a géped

Nem meglepő, hogy az új operációs rendszer a hardware igényeket is alapjaiban rengeti meg, az azonban, hogy az impresszív Aero interface csak a dedikált grafikus kártyákkal jeleníthető meg, talán kicsit sok a jóból. A Jon Peddie Research adatai szerint a számítógépek közel felét fejleszteni kell a Vista elfogadható futtatásához.

A legérzékenyebben a notebook tulajdonosokat érintheti a váltás, az integrált videokártyákkal árusított gépekben ugyanis alaplapot is kell cserélni, jobban megérheti tehát egy teljesen új gépet venni. És akkor az 1 gigás memóriaigényről még nem is szóltunk...

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?