13 °C Budapest

Érkezik a vizitbérlet!

Pénzcentrum
2007. január 24. 09:00

A héten megjelent kormányrendelet rendelkezik arról, hogy nem csupán a finanszírozott egészségügyi szolgáltatók, hanem bármely jogi személy kibocsáthat vizitbérletet. A rendelet vizitbérletre vonatkozó része február 15-én lép hatályba. - írja a Napi Gazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Ez a vizitbérlet egyfajta elektronikus pénztárcaként szolgál, amellyel a betegek leróhatják az alkalmanként fizetendő, ellátástól függően 300-tól 1000 forintig terjedő vizitdíjat. A jogi személyek több szolgáltatóval is szerződhetnek, így kínálatuk előnyösebb lehet, mivel a szolgáltatók csupán a szolgáltató által nyújtott ellátások igénybe vételére jogosító vizitbérletet bocsáthatnak ki.

Az Első Mobilfizetés Elszámoló Zrt. is ilyesmire készül. Mint azt Lónyai Tamás igazgatósági tag elmondta, a betegeknek először regisztrálniuk kell, majd ezután sms-ben vagy egy zöld szám felhívásával fizethetik ki a vizitdíjat.

A rendelet szabályai szerint a szolgáltatók és a vizitbérlet kibocsátója közötti szerződésben kell meghatározni a díjak elszámolásának módját és mértékét. A szolgáltatókról listát készítenek, melyet a bérlettel együtt kapnak meg a felhasználók. A bérlet a kibocsátás évében lesz érvényes, és addig ruházható át, míg a jogosult neve nem szerepel rajta.

A rendelet szerint egyébként a vizitdíj rendezésére a bérleten kívül használható készpénz, önkéntes pénztári kártya, bankkártya és automata is. Alapesetben a vizitdíjat előre, a kórházi ellátás megkezdése előtt kell befizetni, ezzel ellentétben a kórházi napidíjat utólag, az elbocsátáskor kell kifizetni. Fizetni kell minden egyes gyógyító és diagnosztikai találkozáskor, ez alól kivételt a rendeletben felsorolt esetek jelentenek, így például az orvos által elrendelt injekciós, infúziós kúra, kötözés, abban az esetben, ha az ellátást nem az orvos végzi.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem kell fizetni a cukorbetegséggel, rosszindulatú daganatokkal, véradással, vesedialízissel, AIDS-el összefüggő ellátásokért sem. Amennyiben a biztosított az adott évben 20 napnyi díjat már megfizetett, a további ellátásokért már nem kell fizetnie, azonban fontos tudni, hogy a 20 napot külön kell számítani a háziorvosi és a járóbeteg-ellátásoknál. A befizetéseket a biztosítottnak kell igazolnia számlákkal, illetve nyugtákkal.

Amennyiben valaki visszatérítésre jogosult, azt a lakhely, vagy tartózkodási hely szerinti települési önkormányzati jegyzőnél kérelmezheti, legkésőbb a tárgyévet követő 60 napon belül. A kérelemről a jegyző köteles 15 napon belül dönteni, ha ezt nem tenné meg, automatikusan visszajár a megjelölt összeg. A döntés fellebbezhető az Egészségbiztosítási Felügyeletnél. Ha azonban erről a kérelmező lemond, és az önkormányzat által megjelölt napon keresi fel a hivatalt, a jegyző helyben dönthet a kérelemről, és a jóváhagyott összeget is azonnal visszafizetik. Az önkormányzati eljárásokért külön illetéket nem kell fizetni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?