2 °C Budapest

Érkezik a vizitbérlet!

Pénzcentrum
2007. január 24. 09:00

A héten megjelent kormányrendelet rendelkezik arról, hogy nem csupán a finanszírozott egészségügyi szolgáltatók, hanem bármely jogi személy kibocsáthat vizitbérletet. A rendelet vizitbérletre vonatkozó része február 15-én lép hatályba. - írja a Napi Gazdaság.

Ez a vizitbérlet egyfajta elektronikus pénztárcaként szolgál, amellyel a betegek leróhatják az alkalmanként fizetendő, ellátástól függően 300-tól 1000 forintig terjedő vizitdíjat. A jogi személyek több szolgáltatóval is szerződhetnek, így kínálatuk előnyösebb lehet, mivel a szolgáltatók csupán a szolgáltató által nyújtott ellátások igénybe vételére jogosító vizitbérletet bocsáthatnak ki.

Az Első Mobilfizetés Elszámoló Zrt. is ilyesmire készül. Mint azt Lónyai Tamás igazgatósági tag elmondta, a betegeknek először regisztrálniuk kell, majd ezután sms-ben vagy egy zöld szám felhívásával fizethetik ki a vizitdíjat.

A rendelet szabályai szerint a szolgáltatók és a vizitbérlet kibocsátója közötti szerződésben kell meghatározni a díjak elszámolásának módját és mértékét. A szolgáltatókról listát készítenek, melyet a bérlettel együtt kapnak meg a felhasználók. A bérlet a kibocsátás évében lesz érvényes, és addig ruházható át, míg a jogosult neve nem szerepel rajta.

A rendelet szerint egyébként a vizitdíj rendezésére a bérleten kívül használható készpénz, önkéntes pénztári kártya, bankkártya és automata is. Alapesetben a vizitdíjat előre, a kórházi ellátás megkezdése előtt kell befizetni, ezzel ellentétben a kórházi napidíjat utólag, az elbocsátáskor kell kifizetni. Fizetni kell minden egyes gyógyító és diagnosztikai találkozáskor, ez alól kivételt a rendeletben felsorolt esetek jelentenek, így például az orvos által elrendelt injekciós, infúziós kúra, kötözés, abban az esetben, ha az ellátást nem az orvos végzi.

Nem kell fizetni a cukorbetegséggel, rosszindulatú daganatokkal, véradással, vesedialízissel, AIDS-el összefüggő ellátásokért sem. Amennyiben a biztosított az adott évben 20 napnyi díjat már megfizetett, a további ellátásokért már nem kell fizetnie, azonban fontos tudni, hogy a 20 napot külön kell számítani a háziorvosi és a járóbeteg-ellátásoknál. A befizetéseket a biztosítottnak kell igazolnia számlákkal, illetve nyugtákkal.

Amennyiben valaki visszatérítésre jogosult, azt a lakhely, vagy tartózkodási hely szerinti települési önkormányzati jegyzőnél kérelmezheti, legkésőbb a tárgyévet követő 60 napon belül. A kérelemről a jegyző köteles 15 napon belül dönteni, ha ezt nem tenné meg, automatikusan visszajár a megjelölt összeg. A döntés fellebbezhető az Egészségbiztosítási Felügyeletnél. Ha azonban erről a kérelmező lemond, és az önkormányzat által megjelölt napon keresi fel a hivatalt, a jegyző helyben dönthet a kérelemről, és a jóváhagyott összeget is azonnal visszafizetik. Az önkormányzati eljárásokért külön illetéket nem kell fizetni.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 6. 19:17