22 °C Budapest

Hatósági igazolvány kell, ha nem akarsz vizitdíjat fizetni

Pénzcentrum
2006. október 19. 09:45

Döntött a kormány a vizitdíj bevezetéséről. A kabinet arról is határozott, hogy pontosítják, milyen szolgáltatásokra jogosít a társadalombiztosítás, mi az, amit a biztosítónak kell finanszírozni. A sürgősségi ellátás, az anya- és csecsemővédelem és a közegészségügyi és járványügyi ellátás jár majd csak a nem biztosítottaknak.

Döntött a kormány a vizitdíj bevezetéséről. A kabinet arról is határozott, hogy pontosítják, milyen szolgáltatásokra jogosít a társadalombiztosítás, mi az, amit a biztosítónak kell finanszírozni. A sürgősségi ellátás, az anya- és csecsemővédelem és a közegészségügyi és járványügyi ellátás jár majd csak a nem biztosítottaknak - írja a Magyar Nemzet.

Bizonyos eljárások ugyanakkor egyértelműen kikerültek a biztosításból. Ide tartozik például az extrém sportolás közben bekövetkezett baleset miatti ellátás, hiszen az egy nagyobb kockázatban történik. A nem kötelező védőoltások is egyértelműen kikerülnek az E-alap terhére igénybe vehető ellátások közül, de ide tartoznak például a munkahigiénés vizsgálatok, a foglalkozás-egészségügyi alapszolgáltatások, ide tartoznak a nem gyógyító célú, kizárólag esztétikai célú beavatkozások vagy akár az alkalmassági vizsgálatok.

Ami sokkal nagyobb változás lesz a biztosítási rendszerben, hogy bevezetik a vizitdíjat. Ennek az összege alapesetben 300 forint, a háziorvosi és a gyermekorvosi, a fogászati és a járóbeteg szakorvosi ellátásokért kell majd ezt az összeget fizetni. A kórházban töltött ellátási napokért ugyancsak 300 forintot kellene fizetni. A díj mértéke 600 forint, hogyha a háziorvosi ellátás nem a rendelőben történik, vagy ha beutaló nélkül veszi valaki igénybe a szakellátást. A szociálisan rászorulóknak magánál az egészségügyi szolgáltatónál is csak 100 forintot kell fizetniük.

A szociálisan rászorulók közé tartoznak a három- vagy többgyermekes családok, a fogyatékossági támogatásban részesülők, a gyesen lévők, a rendszeres szociális segélyen lévők és azok a nyugdíjasok is, akiknek a nyugdíja nem éri el az öregségi nyugdíj kétszeresét. Ezeknek az embereknek hatósági bizonyítványt kell majd beszerezniük, és ezzel tudják igazolni, hogy jogosultak a kedvezményes összegű vizitdíjra. A vizitdíjnál egyébként felső korlátot vezetnek be. A felső korlát húsz ellátás egy-egy évre.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?