Hatósági igazolvány kell, ha nem akarsz vizitdíjat fizetni

Pénzcentrum
2006. október 19. 09:45

Döntött a kormány a vizitdíj bevezetéséről. A kabinet arról is határozott, hogy pontosítják, milyen szolgáltatásokra jogosít a társadalombiztosítás, mi az, amit a biztosítónak kell finanszírozni. A sürgősségi ellátás, az anya- és csecsemővédelem és a közegészségügyi és járványügyi ellátás jár majd csak a nem biztosítottaknak.

Döntött a kormány a vizitdíj bevezetéséről. A kabinet arról is határozott, hogy pontosítják, milyen szolgáltatásokra jogosít a társadalombiztosítás, mi az, amit a biztosítónak kell finanszírozni. A sürgősségi ellátás, az anya- és csecsemővédelem és a közegészségügyi és járványügyi ellátás jár majd csak a nem biztosítottaknak - írja a Magyar Nemzet.

Bizonyos eljárások ugyanakkor egyértelműen kikerültek a biztosításból. Ide tartozik például az extrém sportolás közben bekövetkezett baleset miatti ellátás, hiszen az egy nagyobb kockázatban történik. A nem kötelező védőoltások is egyértelműen kikerülnek az E-alap terhére igénybe vehető ellátások közül, de ide tartoznak például a munkahigiénés vizsgálatok, a foglalkozás-egészségügyi alapszolgáltatások, ide tartoznak a nem gyógyító célú, kizárólag esztétikai célú beavatkozások vagy akár az alkalmassági vizsgálatok.

Ami sokkal nagyobb változás lesz a biztosítási rendszerben, hogy bevezetik a vizitdíjat. Ennek az összege alapesetben 300 forint, a háziorvosi és a gyermekorvosi, a fogászati és a járóbeteg szakorvosi ellátásokért kell majd ezt az összeget fizetni. A kórházban töltött ellátási napokért ugyancsak 300 forintot kellene fizetni. A díj mértéke 600 forint, hogyha a háziorvosi ellátás nem a rendelőben történik, vagy ha beutaló nélkül veszi valaki igénybe a szakellátást. A szociálisan rászorulóknak magánál az egészségügyi szolgáltatónál is csak 100 forintot kell fizetniük.

A szociálisan rászorulók közé tartoznak a három- vagy többgyermekes családok, a fogyatékossági támogatásban részesülők, a gyesen lévők, a rendszeres szociális segélyen lévők és azok a nyugdíjasok is, akiknek a nyugdíja nem éri el az öregségi nyugdíj kétszeresét. Ezeknek az embereknek hatósági bizonyítványt kell majd beszerezniük, és ezzel tudják igazolni, hogy jogosultak a kedvezményes összegű vizitdíjra. A vizitdíjnál egyébként felső korlátot vezetnek be. A felső korlát húsz ellátás egy-egy évre.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 24. hétfő
Iván
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm