3 °C Budapest

Hatósági igazolvány kell, ha nem akarsz vizitdíjat fizetni

Pénzcentrum
2006. október 19. 09:45

Döntött a kormány a vizitdíj bevezetéséről. A kabinet arról is határozott, hogy pontosítják, milyen szolgáltatásokra jogosít a társadalombiztosítás, mi az, amit a biztosítónak kell finanszírozni. A sürgősségi ellátás, az anya- és csecsemővédelem és a közegészségügyi és járványügyi ellátás jár majd csak a nem biztosítottaknak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Döntött a kormány a vizitdíj bevezetéséről. A kabinet arról is határozott, hogy pontosítják, milyen szolgáltatásokra jogosít a társadalombiztosítás, mi az, amit a biztosítónak kell finanszírozni. A sürgősségi ellátás, az anya- és csecsemővédelem és a közegészségügyi és járványügyi ellátás jár majd csak a nem biztosítottaknak - írja a Magyar Nemzet.

Bizonyos eljárások ugyanakkor egyértelműen kikerültek a biztosításból. Ide tartozik például az extrém sportolás közben bekövetkezett baleset miatti ellátás, hiszen az egy nagyobb kockázatban történik. A nem kötelező védőoltások is egyértelműen kikerülnek az E-alap terhére igénybe vehető ellátások közül, de ide tartoznak például a munkahigiénés vizsgálatok, a foglalkozás-egészségügyi alapszolgáltatások, ide tartoznak a nem gyógyító célú, kizárólag esztétikai célú beavatkozások vagy akár az alkalmassági vizsgálatok.

Ami sokkal nagyobb változás lesz a biztosítási rendszerben, hogy bevezetik a vizitdíjat. Ennek az összege alapesetben 300 forint, a háziorvosi és a gyermekorvosi, a fogászati és a járóbeteg szakorvosi ellátásokért kell majd ezt az összeget fizetni. A kórházban töltött ellátási napokért ugyancsak 300 forintot kellene fizetni. A díj mértéke 600 forint, hogyha a háziorvosi ellátás nem a rendelőben történik, vagy ha beutaló nélkül veszi valaki igénybe a szakellátást. A szociálisan rászorulóknak magánál az egészségügyi szolgáltatónál is csak 100 forintot kell fizetniük.

A szociálisan rászorulók közé tartoznak a három- vagy többgyermekes családok, a fogyatékossági támogatásban részesülők, a gyesen lévők, a rendszeres szociális segélyen lévők és azok a nyugdíjasok is, akiknek a nyugdíja nem éri el az öregségi nyugdíj kétszeresét. Ezeknek az embereknek hatósági bizonyítványt kell majd beszerezniük, és ezzel tudják igazolni, hogy jogosultak a kedvezményes összegű vizitdíjra. A vizitdíjnál egyébként felső korlátot vezetnek be. A felső korlát húsz ellátás egy-egy évre.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?