Emelt összegű vizitdíj és mentességek: amit érdemes tudni...

Pénzcentrum
2007. január 18. 09:30

Húszmilliárd forintot vár a kormány a február 15-től bevezetésre kerülő vizitdíjtól, mely tételből befolyt összeget az intézmények fejlesztésére fordítják. Fizetni lehet készpénzben, egészségpénztárak útján, készpénzt helyettesítő kártyákkal és vizitdíj-automatákkal - írja a Világgazdaság.

A vizitdíj-automata leolvassa a tajkártya számát, a páciens nevét és azt, hogy kell-e fizetnie. A mentességet élvezőktől nem fogad el pénzt. A vizitdíjat a 21. alkalom után nem kell megfizetni, közel 4 millióan pedig mentesülnek a fizetés alól. Utóbbi körbe tartoznak a 18 év alattiak, a hajléktalanok, 8 betegségcsoportban szenvedők, illetve a katasztrófa-egészségügyi ellátást, a szűrővizsgálatokat, a terhesgondozást és a szülészeti ellátást igénybe vevők.

A vizitdíj-automaták gyártója tisztában van az intézmények pénztelenségével, ezért nem kívánja eladni az amúgy 1 millió forintba kerülő automatákat, hanem a befolyt vizitdíj-forgalomból részesedne egy számjegyű arányban. Az első hónapban 500, azt követően havi 1,000 automatát tudnának telepíteni az intézményekbe.

Nem árt tudni, hogy emelt összegű vizitdíjat kell fizetnie annak, aki nem a választott háziorvosánál, illetve nem a beutaló szolgáltatónál vagy nem a rendelőben kéri a vizitet. Ennek összege 600 Ft, míg az ügyeletet indokolatlanul igénylőknek ezer Ft-ot kell fizetniük.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?