10 °C Budapest

Emelt összegű vizitdíj és mentességek: amit érdemes tudni...

Pénzcentrum
2007. január 18. 09:30

Húszmilliárd forintot vár a kormány a február 15-től bevezetésre kerülő vizitdíjtól, mely tételből befolyt összeget az intézmények fejlesztésére fordítják. Fizetni lehet készpénzben, egészségpénztárak útján, készpénzt helyettesítő kártyákkal és vizitdíj-automatákkal - írja a Világgazdaság.

A vizitdíj-automata leolvassa a tajkártya számát, a páciens nevét és azt, hogy kell-e fizetnie. A mentességet élvezőktől nem fogad el pénzt. A vizitdíjat a 21. alkalom után nem kell megfizetni, közel 4 millióan pedig mentesülnek a fizetés alól. Utóbbi körbe tartoznak a 18 év alattiak, a hajléktalanok, 8 betegségcsoportban szenvedők, illetve a katasztrófa-egészségügyi ellátást, a szűrővizsgálatokat, a terhesgondozást és a szülészeti ellátást igénybe vevők.

A vizitdíj-automaták gyártója tisztában van az intézmények pénztelenségével, ezért nem kívánja eladni az amúgy 1 millió forintba kerülő automatákat, hanem a befolyt vizitdíj-forgalomból részesedne egy számjegyű arányban. Az első hónapban 500, azt követően havi 1,000 automatát tudnának telepíteni az intézményekbe.

Nem árt tudni, hogy emelt összegű vizitdíjat kell fizetnie annak, aki nem a választott háziorvosánál, illetve nem a beutaló szolgáltatónál vagy nem a rendelőben kéri a vizitet. Ennek összege 600 Ft, míg az ügyeletet indokolatlanul igénylőknek ezer Ft-ot kell fizetniük.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?