A cenzúra vége

Pénzcentrum
2006. november 28. 16:00

A világ egyik fele számára természetes, hogy szabadon, korlátozás és cenzúra nélkül szörfözhetnek az interneten, az utóbb említett szó, cenzúra pedig legfeljebb történelem órán kerül elő. Van azonban a világnak egy másik fele is, ahol a szabad gondolkodás még mindig bűnnek számít, és felsőbb körökben dől el, hogy melyek a publikus és a szigorúan eltitkolandó információk.

A Torontoi Egyetem kutatói ezeknek az információtól elzárt országoknak a lakosain szeretnének segíteni, az emberi jogok programjának keretében, amelynek részeként létrehozták a psiphont. A kutatók célja az volt, hogy szabad és korlátlan hozzáférést biztosítsanak a "cenzúra országaiban" élőknek a szoftver létrehozásával.

Bár a szabad forráskódú és ingyenesen letölthető program nem mondható bombabiztosnak, egyértelműen nehézségekbe ütköznek azok, akik megpróbálják meggátolni működését, amelynek lényege, hogy egy szabad internet hozzáféréssel rendelkező gépre feltelepítve az adminisztrátor felhasználói fiókokat hozhat létre, és ezeken keresztül hozzáférést engedélyezhet a saját körének, vagyis barátainak és családjának.

A cenzúra alatt élő számítógép-felhasználó azonban nem létesít közvetlen kapcsolatot a weboldalakkal, így az operátorok nem láthatják az adatait, az adminisztrátor az egyetlen, aki mindent láthat. A szoftver emellett az anyaoldal futtatása nélkül is működik, így egyszerűen ennek lekorlátozásával nem tudják megszűntetni a kapcsolat a cenzúrázó ország ellenőrei.

A psiphon jelenleg Windows és Linux alatt futtatható csupán, de a programozók már dolgoznak az Egyesült Államokban elterjedt Mac operációs rendszerhez való illesztésen is. Bár a szabad internet kapcsolat célja alapvetően a böngészés, azt fórumok futtatására is lehet alkalmazni, a chat és VoIP programokat azonban nem támogatja a rendszer.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A szakértők kíváncsian várják Kína reakcióját a fejleményekre, bár a program minden felhasználót figyelmeztet arra, hogy annak alkalmazása az adott országban törvénybe ütközhet.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 24. hétfő
Iván
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem