A cenzúra vége

Pénzcentrum
2006. november 28. 16:00

A világ egyik fele számára természetes, hogy szabadon, korlátozás és cenzúra nélkül szörfözhetnek az interneten, az utóbb említett szó, cenzúra pedig legfeljebb történelem órán kerül elő. Van azonban a világnak egy másik fele is, ahol a szabad gondolkodás még mindig bűnnek számít, és felsőbb körökben dől el, hogy melyek a publikus és a szigorúan eltitkolandó információk.

A Torontoi Egyetem kutatói ezeknek az információtól elzárt országoknak a lakosain szeretnének segíteni, az emberi jogok programjának keretében, amelynek részeként létrehozták a psiphont. A kutatók célja az volt, hogy szabad és korlátlan hozzáférést biztosítsanak a "cenzúra országaiban" élőknek a szoftver létrehozásával.

Bár a szabad forráskódú és ingyenesen letölthető program nem mondható bombabiztosnak, egyértelműen nehézségekbe ütköznek azok, akik megpróbálják meggátolni működését, amelynek lényege, hogy egy szabad internet hozzáféréssel rendelkező gépre feltelepítve az adminisztrátor felhasználói fiókokat hozhat létre, és ezeken keresztül hozzáférést engedélyezhet a saját körének, vagyis barátainak és családjának.

A cenzúra alatt élő számítógép-felhasználó azonban nem létesít közvetlen kapcsolatot a weboldalakkal, így az operátorok nem láthatják az adatait, az adminisztrátor az egyetlen, aki mindent láthat. A szoftver emellett az anyaoldal futtatása nélkül is működik, így egyszerűen ennek lekorlátozásával nem tudják megszűntetni a kapcsolat a cenzúrázó ország ellenőrei.

A psiphon jelenleg Windows és Linux alatt futtatható csupán, de a programozók már dolgoznak az Egyesült Államokban elterjedt Mac operációs rendszerhez való illesztésen is. Bár a szabad internet kapcsolat célja alapvetően a böngészés, azt fórumok futtatására is lehet alkalmazni, a chat és VoIP programokat azonban nem támogatja a rendszer.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szakértők kíváncsian várják Kína reakcióját a fejleményekre, bár a program minden felhasználót figyelmeztet arra, hogy annak alkalmazása az adott országban törvénybe ütközhet.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 19:19
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 16:04