6 °C Budapest

A cenzúra vége

Pénzcentrum
2006. november 28. 16:00

A világ egyik fele számára természetes, hogy szabadon, korlátozás és cenzúra nélkül szörfözhetnek az interneten, az utóbb említett szó, cenzúra pedig legfeljebb történelem órán kerül elő. Van azonban a világnak egy másik fele is, ahol a szabad gondolkodás még mindig bűnnek számít, és felsőbb körökben dől el, hogy melyek a publikus és a szigorúan eltitkolandó információk.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Torontoi Egyetem kutatói ezeknek az információtól elzárt országoknak a lakosain szeretnének segíteni, az emberi jogok programjának keretében, amelynek részeként létrehozták a psiphont. A kutatók célja az volt, hogy szabad és korlátlan hozzáférést biztosítsanak a "cenzúra országaiban" élőknek a szoftver létrehozásával.

Bár a szabad forráskódú és ingyenesen letölthető program nem mondható bombabiztosnak, egyértelműen nehézségekbe ütköznek azok, akik megpróbálják meggátolni működését, amelynek lényege, hogy egy szabad internet hozzáféréssel rendelkező gépre feltelepítve az adminisztrátor felhasználói fiókokat hozhat létre, és ezeken keresztül hozzáférést engedélyezhet a saját körének, vagyis barátainak és családjának.

A cenzúra alatt élő számítógép-felhasználó azonban nem létesít közvetlen kapcsolatot a weboldalakkal, így az operátorok nem láthatják az adatait, az adminisztrátor az egyetlen, aki mindent láthat. A szoftver emellett az anyaoldal futtatása nélkül is működik, így egyszerűen ennek lekorlátozásával nem tudják megszűntetni a kapcsolat a cenzúrázó ország ellenőrei.

A psiphon jelenleg Windows és Linux alatt futtatható csupán, de a programozók már dolgoznak az Egyesült Államokban elterjedt Mac operációs rendszerhez való illesztésen is. Bár a szabad internet kapcsolat célja alapvetően a böngészés, azt fórumok futtatására is lehet alkalmazni, a chat és VoIP programokat azonban nem támogatja a rendszer.

A szakértők kíváncsian várják Kína reakcióját a fejleményekre, bár a program minden felhasználót figyelmeztet arra, hogy annak alkalmazása az adott országban törvénybe ütközhet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?