Elvesztették a hitüket a tulajdonosok...

Pénzcentrum
2006. november 27. 11:00

Egy európai felmérés szerint, amely 8 országban vizsgálta a bankkártyával kapcsolatos csalások mennyiségét, az Európa nyugati felén élő áldozatok száma meghaladja a 23 milliót, közülük is kiemelkedik Nagy-Britannia, ahol minden ötödik kártyatulajdonosnak akadtak már problémái a bankkártyáját illetően - írja a Magyar Hírlap.

A legkevesebb bűncselekményt a déli-európai országokban, Spanyolországban és Olaszországban regisztrálták, ahol mindössze nyolc százalék a becsapottak aránya, az angolok 20 százalékával, és az európai 11 százalékos átlaggal szemben. A számok azonban még így is magasak, és ha azt is figyelembe vesszük, hogy a megcsalatottak nagy része semmilyen kártérítésben nem részesül, egyáltalán nem csoda, hogy a csalódott áldozatok egyharmada inkább a készpénzhasználat mellett teszi le a voksát.

Hazánkban a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a tavalyi évben 6171 jogosulatlan kártyaműveletet hajtottak végre, amelynek eredményeként 218 millió forintnyi kár jött létre. Az statisztikák szerint az átlagos kár nagysága eléri a 35 ezer forintot, 100 000 műveletből minimum három illegális, és ezeknek háromnegyedét lopott vagy hamis kártyával követik el.

Az internetes kártyacsalások aránya, az európai tendenciával ellentétben azonban nem növekedett, sőt csökkent hazánkban a 2003-as tíz százalékról hétre, és a tavalyi évben már "csupán" 16 millió forintnyi kár származott ilyen "ügyletekből".

 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Bár a jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint a 45 ezer forint feletti kár a bejelentés előtt sem terheli teljesen a számlatulajdonost, évről évre nő az ügyfeleket terhelő veszteség arány. Az elveszett, ellopott, meg nem kapott kártyákkal okozott károkat alig térítik meg a bankok, míg a hamísított vagy internetes csalások áldozatai jó eséllyel számíthatnak kártérítésre.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 25. 22:06
A még februárban betiltott Szputnyik és RT (Russia Today) különböző propagandacsatornáin túl az Euró...
Holdblog  |  2022. június 25. 12:12
Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) e...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22