23 °C Budapest

Elvesztették a hitüket a tulajdonosok...

Pénzcentrum
2006. november 27. 11:00

Egy európai felmérés szerint, amely 8 országban vizsgálta a bankkártyával kapcsolatos csalások mennyiségét, az Európa nyugati felén élő áldozatok száma meghaladja a 23 milliót, közülük is kiemelkedik Nagy-Britannia, ahol minden ötödik kártyatulajdonosnak akadtak már problémái a bankkártyáját illetően - írja a Magyar Hírlap.

A legkevesebb bűncselekményt a déli-európai országokban, Spanyolországban és Olaszországban regisztrálták, ahol mindössze nyolc százalék a becsapottak aránya, az angolok 20 százalékával, és az európai 11 százalékos átlaggal szemben. A számok azonban még így is magasak, és ha azt is figyelembe vesszük, hogy a megcsalatottak nagy része semmilyen kártérítésben nem részesül, egyáltalán nem csoda, hogy a csalódott áldozatok egyharmada inkább a készpénzhasználat mellett teszi le a voksát.

Hazánkban a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a tavalyi évben 6171 jogosulatlan kártyaműveletet hajtottak végre, amelynek eredményeként 218 millió forintnyi kár jött létre. Az statisztikák szerint az átlagos kár nagysága eléri a 35 ezer forintot, 100 000 műveletből minimum három illegális, és ezeknek háromnegyedét lopott vagy hamis kártyával követik el.

Az internetes kártyacsalások aránya, az európai tendenciával ellentétben azonban nem növekedett, sőt csökkent hazánkban a 2003-as tíz százalékról hétre, és a tavalyi évben már "csupán" 16 millió forintnyi kár származott ilyen "ügyletekből".

 

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bár a jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint a 45 ezer forint feletti kár a bejelentés előtt sem terheli teljesen a számlatulajdonost, évről évre nő az ügyfeleket terhelő veszteség arány. Az elveszett, ellopott, meg nem kapott kártyákkal okozott károkat alig térítik meg a bankok, míg a hamísított vagy internetes csalások áldozatai jó eséllyel számíthatnak kártérítésre.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44