Kínai offenzíva az utakon - veszély leselkedik a piacra?

Pénzcentrum
2006. szeptember 28. 10:00

A rugalmasabb szabályozás és olcsóbb piactesztelés miatt Európában elsőként Magyarországon jelenhet a versenytársainál 15-20 százalékkal olcsóbb kínai autó, a leginkább a Chevrolet Sparkra hasonlító Chery, amely várhatóan alaposan átrendezi majd először a hazai, majd az egész európai piacot - írja a Magyar Hírlap.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A magyar forgalmazó, a Jaguár és Land Rover gépkocsik márkaképviseletét ellátó Cél csoport már tárgyal a forgalmazóval, amely várhatóan 2-3 saját modellel jelenik majd meg, ha minden jól megy, már 2007 végén, 2008 elején. Európai szakértők szerint a kínaiak a megjelenésüket követő öt évben 5-8 százalékos részt szereznek majd az európai piacon, ahol leginkább a kis- és középkategóriában lehet sikerük.

Magyarországon, illetve a környező országokban nagyjából egy évvel előbb fognak megjelenni a kínaimodellek, mint Nyugat-Európában. Ennek egyrészt az azoka, hogy a térségbeli országok szabályozási környezete rugalmasabb, másrészt a kezdeti tidőszakban nálunk olcsóbb és egyszerűbb tesztelni a piacot.

A kínai "csodák" valószínűleg 15-20 százalékkal lesznek olcsóbbak, azonos kategóriájú társaiknál.

A kínai autók sok esetben még azokkal a gyerekbetegségekkel küzdenek, mint az európai piacra dobott japán modellek 20-25 évvel ezelőtt. Gyengeségeiket azonban sokkal hamarabb leküzdhetik, mivel ma már a legtöbb európai és amerikai autógyártó a régebbi modeljeik kiforott technológiáját előszeretettel adják el a kínai gyáraknak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?